ЦСКА вече представи новото попълнение Хеан Карлос Бланко. Той е седмият колумбиец, който облича червения екип. В рубриката БЛИЦ Архив ще припомним за предишните колумбийци, които са играли за „червените“. Любопитното е, че сънародниците на Бланко не се задържат особено много на „Армията“, като изключваме все още играещия в тима Густаво Кулма, който има повече от един сезон.

Първите колумбийци в ЦСКА са Бернардо Редин и Карлос Пимиенто (на снимката), които играят в тима през пролетта на 1991 година. Те са въобще и първите чужденци, обличали екипа на „армейците“. Бернардо Редин пристига в София на 26 февруари 1991 година, точно на 28-мия си рожден ден. По това време президент на ЦСКА е Валентин Михов. До този момент Редин играе за Депортиво (Кали). Кариерата му върви прекрасно, като дори се разписва с 2 гола за Колумбия на световното първенство през предишната 1990 година. Играе редом до Карлос Валдерама. След Мондиала пред Редин се откриват няколко възможности за трансфер в Европа, но по различни причини нито една не се реализира. Към него проявява интерес Арсенал и Лацио. А преди това това запитване отправят Малага и бразилският Фламенго – през 1988 година. Тогава обаче ръководството го спира, тъй като точно по това време е продало Валдерама на Монпелие. Така Редин има една нощ, за да обмисли офертата от България, пристигнала през февруари 91-ва година. Той я приема и се оказвав София. Безспорно решението му е страхотна изненада, тъй като само няколко месеца преди това Редин е блеснал с 2 гола на Световното. Представете си това да се случи в наши дни, някой отбор да привлече основен играч и дори отбелязал голове на световни финали.

Всъщност, сделката между Депортиво Кали и ЦСКА е играчът да премине под наем. Колумбийският клуб настоява за трансферна сума от 1,1 милиона долара, но „червените“ дават „само“ 900 хиляди. Така Редин остава само един полусезон в София, но се приспособява прилично към абсолютно новия начин на живот. „Футболът в страната ми беше напълно непознат. Знаех единствено за Стоичков, който беше преминал в Барселона точно от ЦСКА. Отначало беше трудно. Сблъсках се с нови обичаи, различен климат, непознат език. С времето, докато играех за клуба, успях да свикна. Разполагахме с преводач, който беше учил в Куба и говореше перфектен испански. Чрез него комуникирахме с хората от клуба и треньорите. Той се грижеше и за моето семейство – съпругата ми и дъщеря ми“, разказва бившият футболист за престоя си в България.

„С Пимиенто бяхме добри приятели, играехме заедно в Кали. Когато отидохме в София ни настаниха в голяма къща в подножието на планината“, разказва още Редин, който изигра 13 мача и отбеляза 3 гола. Едното попадение е при равенството 1:1 с Левски на 5 май 1991 година. То обаче влиза в историята като първото, реализирано от чужденец. А на трибуните е самата княгиня Мария Луиза. Сънародникът му Пимиенто записа още по-малко мачове – 7, в които реализира 2 гола. Той обаче ще бъде запомнен с постоянното мрънкане от студа в София: „Все едно, че винаги беше зима. Беше трудно заради времето, налагаше се да играем и на минус 10 градуса. Всичко беше различно – храната, езикът, футболът нямаше много общо с този в Южна Америка.“

След като приключват с българската авантюра Редин и Пимиенто се завръщат в родината си. Бернардо играе още няколко години и прекратява кариерата си чак на 38! Никога не става част от скандали или нещо нередно и затова, когато го арестуват през 2014 година Колумбия е в шок. И по-скоро хората в Кали, за които той е Господ заедно с Валдерама. Арестът е след обвинение за данъчни измами в особено големи размери. Валдерама дава интервю за случая с един от най-добрите си приятели и казва: "Който познава Редин, няма как да повярва на тези лайна." Бившият играч на ЦСКА е оправдан, а по това време работи с... Пимиенто. Двамата се събират отново в Атлетико Букамаранга. За последно Бернардо Редин е помощник треньор на идола си Рейналдо Руеда в Атлетико Насионал Меделин, с когото напуснаха клуба това лято. 

Изминават 11 години, докато колумбиец отново облече червената фланелка. През март 2002 година Хамилтън Рикард преминава в ЦСКА под наем. Името му предизвиква сериозен интерес, тъй като пристига от Мидълзбро. На представянето си Рикард казва, че идва в България, за да се забавлява и да вкарва много голове. Той обаче се отчита само с 2 попадения в 12 мача. А само преди три сезона английският Боро плаща 2 милиона паунда на Депортиво (Кали), за да го има в състава си. Покрай трансфера на Рикард се появява и бомбастичната информация, че ЦСКА ще плаща по 105 000 лева!!! месечна заплата на нападателя. Едно от условията за сделката е Рикард да премине в българския клуб, но да получава същата заплата като в Мидълзбро – 35 хиляди паунда. Колумбиецът идва след добрата работа на мениджъра Лъчезар Танев.

Следващите колумбийци в ЦСКА пристигат през 2016 година и за тях повечето неща са по-познати. С клуба подписват Рафа Перес и Густаво Кулма. А малко след началото на миналия сезон пристигна и Вилмар Джордан, който обаче разтрогна само след 4 мача заради слаба форма и лоша дисциплина.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ