Официалният сайт на ЦСКА припомня да феновете за убедителната победа с 8:0 над молдовския Конструкторул в турнира за Купата на УЕФА през 2000 година, когато Димитър Бербатов отбеляза пет гола. Мачът се играе на днешния ден – 24 август. Преди това е първата среща в Молдова, когато „червените” печелят отново – този път с 3:2. Въпросният двубой обаче влезе в историята най-вече с екшъна на трибуните, сътворен от ексцентричната шефка на Конструкторул Елвира Ротариу и един от бодигардовете й.

Вижте пълния текст от сайта на ЦСКА:

24 август 2000 година ще остане един от паметните дни в историята на ЦСКА. Не толкова с името на съперника на червените, нито с гръмката победа, а с рекордът, който поставя Димитър Бербатов. Нападателят реализира пет попадения при домакинския успех с 8:0 срещу молдовския Конструкторул в предварителния кръг от турнира за Купата на УЕФА - до момента нито един друг футболист с червена фланелка не го е постигал в един мач в евротурнирите.

Това е най-резултатната победа на ЦСКА в турнира за Купата на УЕФА. За КНК армейците държат рекорда на клуба с 9:0 срещу финландския Хака (1970/71). А в турнира за КЕШ червените записват успех с 8:1 у дома срещу румънския Динамо Букурещ в първия си сезон в евротурнирите - 1956/57.

"Такива мачове не се забравят, беше ми вторият в евротурнирите с екипа на ЦСКА и първи на "Армията". Аз открих резултата от дузпа - първият ми гол за армейците в Европа. Преди това бяхме победили с 3:2 като гости в Молдова. Имахме самочувствие. След като вкарах, след мен се разписа и Светльо Петров, пак от дузпа, а Димитър Бербатов се развихри и вкара пет попадения. Това беше една от най-резултатните победи на ЦСКА в евротурнирите", сподели пред CSKA.BG Тодор Янчев, който в момента заедно с Анатоли Нанков е помощник треньор на Стойчо Младенов в казахстанския Кайсар.

Бербатов, който точно година преди това (24 август 1999 година) прави дебюта си за ЦСКА в евротурнирите срещу Портадаун (б.а. - в турнира за Купата на УЕФА 5:0 на реванша в София), вкарва общо 7 попадения срещу Конструкторул. Нападателят се разписва два пъти и при успеха с 3:2 като гост в Молдова в първата среща.

Първият мач срещу Конструкторул се играе в едно селце - Спея, което е на 70 км от столицата Кишенев.

„Теренът беше нестандартен, не беше никак добър. Някакъв бизнесмен го беше изградил това „съоръжение", за да играят всички отбори при него, да му плащат пари. Помня, че и собственичката на Конструкторул извади пистолет в ложите на стадиона", припомня пред CSKA.BG Георги Антонов.

В Молдова местната преса пише: "Конструкторул е скромен отбор с шашав президент". Визира се една от най-богатите по това време дами в страната - Елвира Ротариу, която е с огромно самочувствие. Преди двубоя в Спея местните журналисти предупреждават българските си колеги, че Ротариу има буен нрав и може да стане страшно, ако не е в добро  настроение.

На полувремето ЦСКА води с 2:1, а един от бодигардовете на г-жа Ротариу вади пистолет и го насочва към пресаташето на червените Игор Марковски. Гледката става пред очите на българската делегация, която е водена от изпълнителния директор на клуба Стойне Манолов. Охранителят беснее от съдийството, а Елвира крещи в ложите, че българите са подкупили испанския рефер Фернандо Мендес със 100 000 долара.

Екшънът не остава скрит от погледа на делегата на УЕФА, който описва всичко в доклада си.

"Само в първия мач ни затрудниха, в Молдова победихме с гол в края, когато Константин Мирчев реализира дузпа в 90-та минута. В София мачът беше различен, тогава си пролича и разликата в класите. Димитър Бербатов вкара пет гола, но и много изпусна. Можеше да постигне и още по-голям рекорд. Той беше много млад тогава. На полувремето му казах да е по-съсредоточен и да не пропуска толкова, а да вкарва всяко положение, защото това остава в историята и той ще е част от нея", разказа пред CSKA.BG Георги Антонов.

Армейците откриват резултата от дузпа, точно изпълнена от Тодор Янчев в 16-та минута, а 120 секунди по-късно Светослав Петров удвоява, също от 11-метров наказателен удар. След това идва ред и на Бербатов, който вкарва последователно пет пъти в молдовската врата - в 36-та, 40-та, 43-та, 55-та и 78-та минути. Крайното 8:0 оформя Христо Янев 8 минути преди последния съдийски сигнал.

На реванша - дежа вю. Госпожа Елвира Ротариу пак недоволства и на висок глас обявява, че главният съдия е подкупен заради двете дузпи, които отсъжда в полза на ЦСКА. След края на срещата обявява, че клубът ще пусне жалба до УЕФА, защото ЦСКА бил използвал нередовни състезатели и допълва: "Скоро ще избухне бомба. Българите ще бъдат изхвърлени от евротурнирите!"

Ротариу се оказва и пророк, тъй като УЕФА наистина вади от евротурнирите отбор. Но не ЦСКА, а Конструкторул, а причината е изваденият в Спея пистолет.

Съставът на ЦСКА срещу Конструкторул в София: Евген Немодрук, Емил Кременлиев, Иво Тренчев, Александър Томаш, Станислав Ангелов (56-Георги Антонов), Тодор Янчев, Христо Янев, Светослав Петров (46-Методи Деянов), Костадин Видолов, Владимир Манчев (42-Асен Букарев), Димитър Бербатов