Левски побеждава с гръмкото 7:2 ЦСКА на 17 ноември 1968 година (неделя). По този повод в рубриката БЛИЦ Архив ви представяме как пресата отразява случилото се на стадион "Васил Левски" точно преди 50 години - преди и след дербито. Материалите във вестниците "Работническо дело", "Футбол", "Народен спорт", "Отечествен фронт" и "Народна армия" са доста любопитни. Най-вече във вестника на българската армия, който премълчава за позорната загуба на "червените" от Левски. В изданието дори не смеят да назоват резултата от мача...

Във вестник "Народна армия" има репортаж за кръга в "А" група (в броя от 19 ноември - първия след дербито). Заглавието е "ЦСКА продължава да води". Описват се победите на Славия, Локомотив (София), Ботев (Враца) и други отбори. Едва в последните няколко изречения на материала пише следното: "Кръгът ще се запомни и с убедителната победа на Левски. Отборът игра опростено, с бързи контраатаки и стрелба от всяко положение. Хубави впечатления оставиха играчите с голямата си воля за победа. Те се раздадоха в този мач, водеха борба за всяка топка, играеха с голям подем и с висок дух. Отборът на Левски показа, че за победата трябва да се води борба докрай."

Под материала за мачовете от кръга има и коментар на полковник Петко Алков. Заглавието е "Само трезвата оценка ще помогне".

Алков анализира случилото се, като и тук не е вписан резултатът 2:7!!! 

"В този мач играчите на ЦСКА излязоха с прекалена увереност за лесна победа. А главозамайването както в живота, така и в спорта никога не носи успехи. Дали заради това и като резултат на всичко друго не дойде и слабата морално-волева подготовка на отбора? Защото в крайна сметка тя остана и главната причина за загубата на ЦСКА. Загубата трябва да се понесе мъжествено и да се мобилизират играчите за следващите решителни срещи."    

До коментара на полковник Петко Алков е публикувано и класирането, в което ЦСКА води с 21 точки, а Левски е втори с 19.

В листата на голмайсторите пък води Петър Жеков с 18 попадения.


От телевизионната програма в "Народна армия" (в броя от 16 ноември) става ясно, че дербито е излъчвано по телевизията.

"Какъв мач на Левски!" - това е заглавието във вестник "Народен спорт"
на първата страница в броя от 20 ноември. Подзаглавието е "2:7 - Кой можеше да го предвиди?". Челната снимка на материала е на Янко Кирилов, който се бори с Аспарух Никодимов.

Ровейки се в архивите на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" обаче установяваме, че по броя на изданието има поражения. Някой си е позволил да изреже материала за мача от първата страница. Останала е само снимката на Янко Кирилов и Аспарух Никодимов.

В броя преди мача пък няма нито ред за предстоящия двубой между ЦСКА и Левски...

 

Сериозни са пораженията и по архива на "Работническо дело", от който също са изрязани материалите за мача. В деня на дербито е анонсирано предстоящото събитие единствено с началния му час (17:30), както и мястото на провеждането му ("Васил Левски").

Челният материал на официоза на ЦК на БКП и най-голям вестник в социалистическа България "Работническо дело" в броя от 18 ноември с цена 3 стотинки е посветен на посещението на другаря Георги Трайков в братска социалистическа република. По-надолу от главата на вестника вляво се мъдри материал със заглавие: "Към нови висоти в художественото творчество". В текстовете от първата страница се сипят похвали за трудещите се колективи от Разград и Русе, обръща се внимание и на напрегнатата политическа обстановка в Близкия Изток и размириците в САЩ след убийството на брата на президента Джон Кенеди - Робърт Кенеди.

Заглавието на спортната страница пък е "Международната Спартакиада по спортна гимнастика завърши". Поместен е и материал за лекоатлетически крос.

Иначе в деня на дербито единствено се споменава за него в "В София днес":

Седмичникът "Футбол" (също с цена 3 стотинки) излиза със заглавието "Нападателен футбол" в зелен цвят. Вестникът се появява на пазара на 20 ноември – сряда. Отделено е място, макар и не много, за случилото се три дни по-рано. На първа страница грее снимка на поздравяващите се футболисти на Левски - Иван Вуцов, Георги Аспарухов и Янко Кирилов.

За отбелязване са и постните и направо будещи удивление у съвременния читател вътрешни заглавия от сорта на:
"Необичайният резултат 2:7 (1:4 на почивката) буди основателен интерес да се вникне и анализира от аспекта на съвременния нападателен футбол какво показаха двата отбора. Достойните противници още със започването на срещата разположиха разумно своите състезатели по терена...", започва текстът, който със сигурност ще шокира съвременните читатели. Подобни материали са напълно в стила на времето си.

БЛИЦ Архив ви представя и как е отразено дербито във вестник "Отечествен фронт":

Материал със заглавие "Отборът на Левски - образец на тактическа зрелост и дисциплина!" е поместен в дясната част на трета страница на броя от 18 ноември. На първа страница няма нищо за двубоя, дори и снимка. Тук поне, за разлика от "Народна армия", не скриват резултата и съобщават, че "сините" печелят с гръмкото 7:2.

Ден по-късно (19 ноември) в "Отечествен фронт" е поместено мнението на съдията на мача Димитър Руменчев. В края на материала той говори за Петър Жеков и Георги Аспарухов - Гунди. "Жеков с право придоби голяма популярност с умението си да вкарва голове. Ако той иска да расте още повече, трябва да бъде по-прилежен в подготовката си, в усвояването на техническите прийоми, да се стреми да играе с пълно напрежение, а не да се занимава с оценки на дейността на останалите на терена, в това число и на съдията. Георги Аспарухов е талант във футболната игра. Но този талант блести само тогава, когато той играе със сърце, с желание и воля за непрестанно движение, както бе в неделния мач. Още е рано да лежи на лаврите си. Нека и двамата не ми се сърдят за тези бележки, те са направени с честно сърце, в тяхна полза и за доброто на родния футбол", казва Руменчев за Жеков и Гунди.

Той отговаря и на въпрос дали е имало дузпа за Левски при резултат 6:1. В този абзац има няколко граматически грешки, които сами ще откриете... 

"Чувам да казват, че отсъдената дузпа била малко пресилена. Съдията никога не трябва да се ръководи от резултата при отсъждане на подобно нарушение и на второ място никъде в правилника и в съдийската практика не се говори за пресилени нарушения - или има, или няма нарушение. В случая Богданов бе съборен в наказателното поле. Нито за миг не се поколебах да отсъдя най-тежкото наказание. Други ми подхвърлиха: "Верно е, че имаше нарушение, но след сабарянето играча веднага стана, пък и не беше чисто голово положение". И по този въпрос нема никакво значение това - вероятно някои сметат, че да се даде дузпа обезателно съборения или спънат играч следва да бъде контузен тежко"...

БЛИЦ Архив откри също, че преди победата със 7:2 Левски има две загуби с по 0:3 от ЦСКА точно при Руменчев - през 1955 и 1966 г. На 15 юли 1962 г. пък "сините" газят "армейците" с 6:3 отново под свирката на Димитър Руменчев.

Материалът изготви ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

---------------------------------------------

17 ноември 1968 г.
ЦСКА – "Левски" 2:7
1:0 Жеков (2), 1:1 Аспарухов (7), 1:2 Ал. Костов (23), 1:3 Я. Кирилов (24), 1:4 Б. Богданов (45), 1:5 Я. Кирилов (56), 1:6 Аспарухов (59), 1:7 Аспарухов (78-д), 2:7 Цв. Атанасов (89)
 
ЦСКА: Ст. Йорданов, Ив. Зафиров, К. Станков, Б. Гаганелов, Асп. Никодимов, Д. Пенев, Цв. Атанасов, Н. Цанев (30 – П. Николов, 46 – В. Неделчев), П. Жеков, Д. Якимов, Д. Марашлиев
"ЛЕВСКИ": Г. Каменски, Ст. Пешев, Ив. Вуцов, Ст. Аладжов, К. Ивков, Кр. Богданов, Б. Богданов, Ст. Павлов, Г. Аспарухов, Я. Кирилов, Ал. Костов
 
Ст. “В. Левски” – 55 000 зрители
Съдия: Димитър Руменчев
 
Как падат головете:
2 мин. – Жеков шутира, топката рикошира в крака на Иван Вуцов и влиза в мрежата за 1:0
7 мин. – Георги Аспарухов-Гунди, преминава Димитър Пенев и с нисък удар изравнява – 1:1
23 мин. – След изпълнение на свободен удар топката се отбива в стената, Сашо Костов стига първи до нея и бележи – 1:2
24 мин. – Гунди нанася красив удар със “задна ножица”, топката се удря в напречната греда и притичалият Янко Кирилов от два метра я насочва в мрежата – 1:3
45 мин. – След изпълнение на ъглов удар Борислав Богданов надскача защитниците на ЦСКА и с глава прави резултата 1:4
56 мин. – Гунди пробива отдясно, намира Янко Кирилов, който се разписва за втори път въпреки опита на Пенев и Гаганелов да парират удара му – 1:5
59 мин. – Гунди бие лек удар, но вратарят Стоян Йорданов изпуска топката и тя се търкулва зад голлинията - 1:6
78 мин. – Гунди оформя от дузпа своя хеттрик, а резултатът набъбва на 1:7
89 мин. – Цветан Атанасов отбелязва второто попадение за ЦСКА – 2:7