Преди броени дни Любослав Пенев официално обяви своята кандидатура за президент на БФС.

В рубриката БЛИЦ Архив ви предлагаме изказвания и прилики между сегашната ситуация с кандидатурата на Пенев и тази от 1999 година, когато той печели изборите за президент на ЦСКА.

Годината е 1999, а заглавията в България, тръбят - Любо Пенев лъже Селта, че го викат в казармата

"Нападателят на Селта Любослав Пенев, който е кандидат за президент на ЦСКА, е излъгал ръководството на испанския клуб, че трябва да се прибере в България, тъй като военните го викат в казармата."

И така 18 години по-късно, а сякаш нищо не се е променило... Любослав Пенев отново напуска испански клуб (втория тим на Валенсия, където бе старши треньор), отново го прави заради президентска кандидатура, а пресата в Испания и България, тръби - Любослав Пенев напуска Валенсия, кандидатира се за президент на БФС. 

И вярвате или не, това далеч не е единствената прилика между двете кандидатури...

Когато Пенев печели изборите за президент на ЦСКА през 99-та, Илия Павлов от своя страна основава второ дружество, което носи името "ПСК ЦСКА АД", като се надява феновете да изберат негото дружество, а не това на Любо. Ел Голеадор тогава заявява, че ПСК ЦСКА може да започне от трета или четвърта дивизия, но не и да играе в "А" група на мястото на неговото дружество. Ситуацията позната ли ви е? 

Е, да се върнем в 2017 година, за да обобщим, отново има две дружества носещи името ЦСКА - "ПФК ЦСКА-София ЕАД" и "ФК ЦСКА 1948", едното в Първа лига, а другото в Трета лига.

Питате се, дали има ли още прилики? Ето ви отговора - през 1999 година хората на Любослав Пенев, които водят делата му, допускат юридическа грешка, когато в молбата си до съда не посочват в дневния ред да се включи: избор на нови управителни и контролни съвети, прекратяване дейността на ФК ЦСКА и учредяване на АД.

Отново се връщаме в 2017 година, отново имаме грешка, този път при внасянето на кандидатурата на Пенев за президент. Не се уточнява каква е, а единствено, че е административна. Юристите, които внесоха кандидатурата пък заявиха, че грешката е на БФС, а не тяхна.

Какво обеща Любослав Пенев през 1999 година, преди да застане начело на ЦСКА: 
"Няма да имам никакъв проблем с финансовото осигуряване на отбора. Имам предвид доста чужди фирми - английска, испанска и други, които финансово да ни подкрепят. Желая да помогна на ЦСКА с авторитета, знанията, контактите и финансите, които натрупах като професионален футболист. Наясно съм, че ежедневието на спортния ръководител не е ходене по лаври и събиране на овации, а изпълнението е основно препятствие, което изисква много усилия, но аз приемам този факт, като мой дълг към клуба, на когото дължа най-много. Мотивите ми са напълно искрени и нищо не може да ме разколебае от това, към което съм се устремил", гласят изказванията на бившия ас на Атлетико. 

Нещо повече. Тогава Любо, вървящ ръка за ръка с ослепителната си половинка Даниела Серданова, обявява неофициално, че е започнал преговори с френския концерн "Ситроен" за генерален спонсор на ЦСКА. 

А какво заяви Пенев сега:
"Бил съм дълги години в чужбина и имам впечатления и опит. Нека го приложим у нас. Целта ми е да се промени нещо във футбола у нас, за да се върви напред. Искам националният отбор да се класира пак на големи форуми - европейски и световни първенства. Клубовете ни да участват редовно в Лига Европа и Шампионска лига. За да стане това, трябва да има кардинална промяна. Искам да има промяна в БФС, за да направим така, че футболът у нас да се развива. Голямата разлика е, че сегашните ръководители искат просто да спечелят поредния мандат, а аз искам да променя нещата във футбола ни кардинално Ще има големи промени. Във футбола трябва да има хора с пари. Това е задължително".

Кой подкрепя Любо тогава и кой - сега?
През 1999 година Стоичков заявява, че подава ръка на Пенев: Тук се говори за едно бъдеще, което трябва да поеме ЦСКА. Едни нови стъпки. Тук се появява една нова кандидатура в лицето на Любо Пенев за президент на ЦСКА. Това е едно начинание, което той поема. И всеки, който обича ЦСКА, би му подал ръка. Аз съм един от тях. Да му подам ръка, тъй като двамата тръгнахме оттук, изведохме ЦСКА до най-големите върхове в историята на клуба. Всеки, който обича ЦСКА, ще застане зад Любо. И аз не крия това, че заставам зад него по простата причина, че иска да направи отбора здрав, боеспособен и да постигне тези успехи, които ние с него двамата заедно постигнахме преди години. Ако самият Любо ме покани в неговия екип, аз ще съм там, сподели Камата тогава. 
Емил Костадинов също застава зад Пенев тогава - "Любо, аз съм винаги с теб"

За актуалната кандидатура засега все още никой официално не е изразил подкрепа към Любослав Пенев с изключение на аматьорския тим Черногорец (Ноевци, Пернишко), но самият той сподели кого би поканил в управата.

"Бих поканил Бербатов, Стилян Петров, Краси Балъков. Това са прекрасни футболисти, които са представяли България в чужбина. Въпрос на разговор. Не е невъзможно да потърся Ицо Стоичков. Не знам какви ангажименти има", заяви легендарният голмайстор.

Фактите отпреди 17 години показват, че Любо не успя да се справи с тежката и отговорна задача да бъде президент на ЦСКА и само няколко месеца по-късно продаде клуба на Васил Божков.

Сега той се прицелва още по-високо - в БФС. Предстои да разберем какво ще се случи, ако Любослав Пенев спечели изборите за президент на футболна България. Дали отново обещанията няма да бъдат спазени?
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ