Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Англия излиза срещу Хърватия в спор за място на финала на Мондиал 2018. За двата отбора това ще бъде историческо постижение. „Шахматистите“ никога не са достигали до подобна фаза на световно първенство, а „трите лъва“ за последно играха в последния мач на планетарен шампион през далечната 1966 година, когато печелят титлата на своя територия. Заради силното представяне на тима си, английските фенове подхванаха рефрена „Завръща се у дома“ във връзка с мечтата си световната купа да се завърне на Острова.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Във връзка с предстоящия тази вечер мач, БЛИЦ СПОРТ ви припомня един друг мач между двата тима с историческо значение. Двубоят се игра преди малко повече от 10 години. Хърватия спечели с 3:2 на „Уембли“ и попречи на Англия да се класира за финалите на Евро 2008. След това „трите лъва“ имат победи с 4:1 и 5:1 над „шахматистите“, но болката от поражението в Меката на футбола остава голяма. Защитникът на Хърватия Ведран Чорлука обяви, че неговите съотборници ще търсят вдъхновение от тази среща за днешния двубой с англичаните.

Чорлука е един от тримата играчи сред настоящите избраници на Златко Далич, които играят на „Уембли“ в онази вечер на 21 ноември 2007 година. Останалите са Лука Модрич и Иван Ракитич. Асистентът на Далич – Ивица Олич, също игра и дори вкара гол. От настоящия английски състав, който е сред най-младите на Мондиал 2018, няма нито един футболист, който да е бил на терена в онзи решителен мач срещу Хърватия.

ПРЕДИСТОРИЯТА
След разочароващото отпадане от Мондиал 2006 (на четвъртфиналите от Португалия след дузпи), начело на Англия застава Стив Макларън. Задачата му е да освежи отбора за предстоящите квалификации за Евро 2008. Решението му да се откаже от Дейвид Бекъм и Сол Кембъл обаче дава негативен резултат и в средата на кампанията „трите лъва“ са четвърти в Група „Е“.

Разочароващото домакинско нулево равенство с Македония е последвано от загуба с 0:2 като гост на Хърватия, когато Гари Невил си вкарва автогол. Следва ново нулево равенство, този път като гост на Израел и Макларън се оказва под огромно напрежение. Бекъм по спешност е върнат в състава за предпоследния мач от квалификациите – гостуване на Русия. Уейн Рууни открива резултата след половин час и „трите лъва“ трябва да устискат аванса, за да се класират за европейското първенство в Австрия и Швейцария.

Вместо това Роман Павлюченко се разписва два пъти в последните 20 минути. Първо е точен от дузпа, а малко по-късно реализира и победното попадение. Англия получава надежда, когато месец по-късно Русия губи като гост на Израел (1:2) след гол на Омер Голан в добавеното време. Това означава, че „трите лъва“ се нуждаят от равен на „Уембли“ срещу водения от Славен Билич хърватски тим, за да се класират за европейското първенство. Още повече „шахматистите“ вече са си гарантирали участие на Евро 2008.

МАЧЪТ
Проливен дъжд наводнява терена на „Уембли“, който и без това е увреден от мач по американски футбол няколко седмици по-рано. Съставът на англичаните пък е осакатен. Заради контузии липсват Джон Тери, Рио Фърдинанд, Гари Невил, Уейн Рууни и Майкъл Оуен. Ашли Коул и Дейвид Бекъм са оставени резерви.

На вратата е поставен 22-годишния Скот Карсън, за когото това е дебют в официален мач за Англия. Още в осмата минута стражът на Астън Вила позволява на далечен удар на Нико Кранчар да мине през ръцете му и да се озове в мрежата. Шест минути по-късно Ивица Олич се озовава сам срещу Карсън, заобикаля го и удвоява аванса на гостите, а „трите лъва“ са притиснати на ръба на бездната.

Стив Макларън, който се крие от дъжда под огромен чадър, и английските национали са освиркани мощно при прибирането си в тунела на почивката. Селекционерът на Англия реагира и на почивката пуска в игра Бекъм и Джърмейн Дефоу. Това дава резултат и в 56-ата минута Лампард връща едно попадение от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Дефоу. Девет минути по-късно резултатът е равен. Питър Крауч бележи с воле след центриране на Бекъм.

Близо 90 000 на „Уембли“ и милиони пред екрана си отдъхват. Англия отива на европейско първенство. Надеждата обаче трае 12 минути. Младен Петрич дава нов аванс на Хърватия с удар извън наказателното поле. В оставащите минути до края резервата Дарън Бент удря греда, но „трите лъва“ не успяват да изравнят отново. В същото време Русия печели с 1:0 като гост на Антора и се класира за Евро 2008.

ПОСЛЕДИЦИТЕ
На следващия ден Стив Макларън е уволнен. Остава на поста 16 месеца. Това е най-краткият предстой на селекционер начело на Англия до 2016 година, когато Сам Алардайс подобрява антирекорда и води „трите лъва“ в продължение на 67 дни и само един мач. Начело на националния отбор е назначен Фабио Капело, който класира англичаните за Мондиал 2010 след девет победи в 10 мача от квалификациите.

В същото време Хърватия на Славен Билич печели и трите си мача от групата на европейското първенство, включително записва успех с 2:1 над бъдещия финалист Германия. На четвъртфиналите обаче губи драматично от Турция след дузпи, след като първо Иван Класнич открива резултата минута преди края на продълженията, а в добавеното време Семих Шентюрк изравнява.

КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД ТОВА
След болезнено лято, в което гледа Евро 2008 по телевизията, Англия не чака дълго, за да вземе реванш от хърватите. На 10 септември 2008 година двата тима се срещат в Загреб за световна квалификация. Тио Уолкът вкарва хеттрик, а Уейн Рууни се разписва един път за успеха с 4:1. Домакините играят с човек по-малко почти през цялото второ полувреме след червения картон на Роберт Ковач в 52-ата минута.

Година по-късно двата тима отново се срещат на „Уембли“, а „трите лъва“ печелят с 5:1. Лампард и Джерард вкарват по два гола, а Рууни добавя едно попадение. Това е изключителен английски отговор, но болката от загубата с 2:3 остава. Тя вероятно може да бъде заличена с успех тази вечер, но и Хърватия ще има думата на терена на „Лужники“.

21 ноември 2007 г., Евро 2008, квалификация
АНГЛИЯ – ХЪРВАТИЯ 2:3
0:1 Нико Кранчар (8), 0:2 Ивица Олич (14), 1:2 Франк Лампард (56-дузпа), 2:2 Питър Крауч (65), 2:3 Младен Петрич (77)

Англия: Скот Карсън, Майка Ричардс, Джолиън Лескът, Сол Кембъл, Уейн Бридж, Шон Райт-Филипс (46-Джърмейн Дефоу), Стивън Джерард, Гарет Бари (46-Дейвид Бекъм), Франк Лампард, Джо Коул (80-Дарън Бент), Питър Крауч
Селекционер: Стив Макларън

Хърватия: Стипе Плетикоса, Ведран Чорлука, Дарио Шимич, Роберт Ковач, Йосип Шимунич, Дарио Сърна, Нико Ковач, Лука Модрич, Нико Кранчар (75-Даниел Пранич), Едуардо да Силва (69-Младен Петрич), Ивица Олич (84-Иван Ракитич)
Селекционер: Славен Билич

Лондон, „Уембли“ - 88 091 зрители
Съдия: Петер Фрьойдфелд (Швеция)
Жълти картони: Роберт Ковач, Едуардо да Силва (Хърватия)