Славия се изправя срещу Хайдук (Сплит) в първи мач от II квалификационен кръг на Лига Европа. Срещата е днес, 21:00 часа на стадион "Хайдук". До момента в историята си носителят на Купата на България се е изправял три пъти срещу хърватския Хайдук (Сплит). А това определено не е от любимите съперници на "белите", тъй като балансът им е отрицателен срещу тях.  

Първият мач между Славия и Хайдук (Сплит) е през далечната 1956 година, когато двата тима изиграват контрола в София, от която победител излиза българският отбор с 3:2. 

Първата официална среща между двата отбора е през сезон 1970/71 година, когато те се изправят един срещу друг в първи кръг за Купата на панаирните градове. Тогава "белите" носят името ЖСК Славия (по времето на краткото им обединение с Локомотив).

Срещата в Сплит започва по прекрасен начин за домакините, които откриват резултата след 22 минути игра. Във вратата на българите се разписва Юре Йеркович, който се възползва от чудесен пас от Мирослав Вардич. Славия не се предава въпреки гола и стои по-добре на "Стари Плац", за съжаление обаче "белите" допускат ново попадение в 39-ата минута от Иван Павлица, което пречупва техните амбиции. Още по-любопитното е, че въпросният голмайстор не е отбелязвал от 11 месеца. В последната минута на срещата Мичун Йованич довършва Славия с нов гол, оформяйки крайното 3:0. 

След мача мнозина, включително и хърватската журналистическа легенда Здравко Реич казват следното: "Резултатът не показва реалното съотношение на силите, българите заслужаваха да вкарат поне 1 гол". 

Реваншът между "белите" и "господарите от морето", както са известни Хайдук, е реваншът за Купата на панаирните градове, е две седмици по-късно в София (30 септември 1970). Интересното е, че на трибуните има и близо 100 привърженици на хърватския тим, които са дошли от Димитровград, сред тях е и посланикът на Югославия в София Кирил Милковски.

"Белите" успяват да открият резултата в 18-ата минута, когато е точен Иван Давидов. Това обаче се оказва и единственото попадение в срещата за съжаление на българския тим. 
Впоследствие поколението, което в Хърватия е сочено за най-силното на Хайдук, отпада още в следващия кръг от Витория (Сетубал), но в края на сезона те печелят титлата в своята родина. В крайна сметка няколко години по-късно това се затвърждава и на европейско ниво, където "господарите от морето" стигат до полуфинал в КНК през 1973 година.  

Историята определено показва, че Славия няма от какво да се притеснява, тъй като "белите" вече са демонстрирали, че могат да печелят срещу този съперник, но въпреки всичко Хайдук не е за подценяване. В това се увери през миналия сезон друг български тим - Левски, който отпадна от същия съперник след 2 загуби - 0:1 като гост и 1:2 на "Георги Аспарухов".

Статистика на мачовете между двата отбора
1956 година, контрола 
Славия - Хайдук 3:2
1970, Панаирни градове
първи мач: Хайдук - Славия 3:0
реванш: Славия - Хайдук 1:0