В съвременния футбол много футболисти се радват на такова обожание, на каквото вероятно са се радвали само богове в древногръцката митология. Всички те – Лионел Меси, Кристиано Роналдо и други, имат тълпи от фенове заради таланта и успехите си.

Рядко може да се намери играч, който да няма спечелен трофей в кариерата си и мачовете му за националния отбор да са по-малко от пръстите на двете му ръце, а той въпреки това да е обожествяван от феновете.

Точно за един такъв футболист ще ви припомним. Това е Матю Льо Тисие., който днес става на 50 години. През цялата си професионална кариера беше верен на един клуб – Саутхемптън. А феновете на „светците“ го наричаха просто Льо Бог.

Най-близкото до трофей, до което достига за 16 години като играч на Саутхемптън е финал на несъществуващия в момента турнир Зенит Дейта Системс Къп през 1992 година. Тогава „светците“ губят от Нотингам с 2:3 след продължение, а Льо Тисие бележи един от головете на тима си.

След края на кариерите си мнозина футболисти съжаляват, че са останали верни на определен клуб и въпреки много възможности са пренебрегнали шанса да отидат в отбор със способности да печели трофеи. Да, но Льо Бог не е от тях.

„Играх така, както исках. Ако бях отишъл в по-голям клуб, нямаше да мога да го правя. Знаех, че със Саутхемптън ще бъда ограничен откъм спечелването на купи, но най-голямото удоволствие, че с такъв малък клуб играх 16 години на най-високото ниво. За мен това е повече от каквато и да е купа или медал“, твърди Льо Тисие.

Матьо Льо Тисие е роден на 14 октомври 1968 г. в Сейнт Питър Порт, главният град на британския остров Гърнси. Невероятен атакуващ халф с изключителни креативни и технически умения за ръст от 187 см, Льо Тисие е вторият най-резултатен играч в историята на Саутхемптън след Мик Ченън. Става първият халф, вкарал 100 гола във Висшата лига и е считан за един от най-добрите изпълнители на дузпи в английския елит – 47 гола от 48 опита от бялата точка.

„Имах щастието, че техниката ми позволяваше да насочвам добре топката и малко повече сила. Винаги целех ъглите на вратата. Нямах достатъчно смелост да стрелям в центъра“, признава любимецът на феновете на Саутхемптън.

Льо Тисие дебютира за националния отбор на Англия на 9 март 1994 година при победата с 1:0 над Дания в контрола. Шест от осемте му мача за „трите лъва“ са в приятелски срещи. Последните два пък са от квалификациите за Мондиал`98. Три месеца преди световното първенство във Франция вкарва хеттрик за втория отбор на Англия срещу резервния тим на Русия, но въпреки това остава извън сметките на селекционера Глен Ходъл за Мондиала. Льо Тисие сам признава, че това решение на треньора е било повратна точка в кариерата му и след това никога повече не успява да си върне старата форма.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ