Днес се навършват 24 години от победата на България с 2:1 над Франция като гост на стадион „Парк де Пренс“ в Париж. Мачът е решителен за класиране на световното първенство в САЩ. „Петлите“ се нуждаят само от точка, за да отидат на Мондиал'94, докато на българите трябва задължителна победа. Французите трябваше да са си гарантирали класирането още преди 17 ноември 1993 година, но в предишния си мач от квалификациите загубиха изненадващо от Израел с 2:3 и така се отвори шанс за четата на Димитър Пенев. В същото време България разби Австрия с 4:1, а Швеция се наложи над Финландия и си гарантира участие на Световното.

Българският национален отбор е на лагер в Германия преди мача с Франция. „Лъвовете“ заминават за Париж без Емил Костадинов и Любослав Пенев. Двамата нямат визи. Те влизат нелегално през границата близо до Мюлюз, където по това време играят Борислав Михайлов и Георги Георгиев. За да не предизвикат подозрения в хотела, Пенев и Костадинов остават в дома на Георгиев, преди да се отправят за Париж, където българите са настанени в двореца „Трианон“.

Домакините са пълни със звезди футболисти - Бернар Лама, Лоран Блан, Марсел Десаи, Дидие Дешан, Еманюел Пти, Франк Созе, Ерик Кантона, Жан-Пиер Папен. Това са имена, които всеки футболен фен в Европа по това време познава много добре. С такъв отбор класирането на Франция за световното първенство не изглеждаше под съмнение, но звездният отбор се провали в самия край.

Домакините откриха резултата в 32-ата минута чрез Ерик Кантона. Емил Костадинов изравни малко преди почивката. „Петлите“ изглежда вече бяха на световното първенство. Часовникът отброяваше 89:46 минута, когато резервата Давид Жинола получи топката до флагчето за корнер по дясното крило. Той обаче направи нещо, което селекционерът на националния отбор Жерар Улие никога няма да му прости. Вместо да бави времето, Жинола центрира, а българите овладяха. Любослав Пенев „хвърли“ 40-метров пас към спринтиращия напред Костадинов, който с влизането в наказателното поле заби като пирон точно под напречната греда на вратата на Лама.

Часовникът сочеше 89:59 минута – Франция отпада, България е на световно първенство. В този момент в българския ефир се чуха гласовете на телевизионните коментатори Николай Колев-Мичмана и Петър Василев, които един след друг повториха прословутата фраза: „Господ е българин“. От 17 ноември 1993 година героят Емил Костадинов имам статут на светец за българските футболни фенове.

ФРАНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 1:2
1:0 Ерик Кантона (32), 1:1 Емил Костадинов (37), 1:2 Емил Костадинов (90)

ФРАНЦИЯ: Лама, Десаи, Пти, Рош, Блан, Льо Гуен, Дешан, Педрос, Созе (80- Герен), Папен (72-Жинола), Кантона

БЪЛГАРИЯ: Михайлов, Кременлиев, Тр. Иванов, Хубчев, Цветанов (81- Боримиров), Балъков, Лечков (81- П. Александров), Янков, Костадинов, Пенев, Стоичков.

Стадион: “Парк де Пренс” – 50 000 зрители
Съдия: Лесли Мотръм (Шотландия)

КАК ПАДАТ ГОЛОВЕТЕ:
32 мин. – Папен сваля с глава топката към Ерик Кантона, който с плътен удар вкарва за французите - 1:0
37 мин. – Балъков центрира от корнер отляво на вратаря Лама, Емил Костадинов скача чудесно и с глава изравнява резултата – 1:1
90 мин. – Фаул за домакините вляво от българската врата. Жинола не успява да центрира добре, топката попада в Кременлиев, който подава на Балъков. Краси намира Любослав Пенев по дясното крило, а Любо хвърля брилянтен пас към Костадинов. Емо поема чудесно топката и с феномален шут я забива под горната греда – 1:2