Англия спечели с 3:2 гостуването си на Испания в мач от Група 4 на Лига „А“ на Лигата на нациите. „Трите лъва“ направиха прекрасен мач и заслужено спечелиха. „Червените фурии“ от своя страна за първи път от 27 години получиха три попадения във вратата си. За последно това става на 27 март 1991 година, когато испанците губят с 2:4 от Унгария. Англия пък записа първата си победа като гост на Испания за първи път от 31 години.

На 18 февруари 1987 година „трите лъва“ гостуват на „Сантяго Бернабеу“ за приятелски мач и печелят с 4:2. И четирите английски гола са реализирани от Гари Линекер, който съвсем наскоро е подписал петгодишен договор за 1 милион паунда с производителя на футболни обувки „Quasar“. Срещата е и дебют в националния отбор на защитника на Арсенал Тони Адамс. Именно включването на 21-годишния бранител е най-голямата изненада в състава на Боби Робсън. Така Тони Адамс (10 октомври 1966 г.) става първият английски национал, роден след титлата на „трите лъва“ от Мондиал`66.

„Артилеристите“ предоставят ядрото на защитата на Англия в мача, тъй като освен Адамс на терена са още Вив Андерсън и Кени Самсън. Отбраната допълва Тери Бъчър от глазгоуския Рейнджърс. Пред отбранителната линия действа капитанът Браян Робсън от Манчестър Юнайтед. Креативната част на полузащитата е от играчи на Тотнъм – Глен Ходъл, Крис Уодъл и Стив Ходж. В дните преди мача Боби Робсън е подложен на атака за избора на партньор на Гари Линекер от Барселона в атаката. Марк Хейтли прави слаб сезон в Милан, а Питър Биърдсли е вкарал едва три гола от началото на първенството за Нюкасъл. Медиите настояват в Мадрид да играе Клайв Алън от Тотнъм, който е на път да запише рекордните 49 гола за 54 мача във всички турнири през сезона. Селекционерът на „трите лъва“ е твърд в решението си, че Биърдсли е най-доброто допълнение към качествата на Линекер.

Ядрото на домакините е съставено от играчи на Реал (Мадрид), които се чувстват истински домакини на мача, който се играе на клубния стадион на „белия балет“. Като титуляри излизат Чендо, Камачо, Гордильо, Мичел, Емилио Бутрагеньо и Гайего. Като резерва влиза и Маноло Санчис. Барселона е представена от вратаря Андони Субисарета, Виктор Муньос и Франсиско Хосе Караско. 11-торката допълват Хуан Карлос Артече (Атлетико Мадрид) и Рамон Васкес Гарсия от Севиля.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Англичаните стартират по-добре на разкаляния терен на „Сантяго Бернабеу“, но пропуските им са наказани от Емилио Бутрагеньо, който в 14-ата минута в наказателното поле овладява центриране отдясно и праща топката във вратата на Питър Шилтън (Саутхемптън). Гари Линекер поправя нещата с два гола в рамките на четири минути. Уодъл, Ходъл и Биърдсли сноват по терена и предоставят положения пред нападателя на Барселона. В 56-ата минута Англия вече води с 4:1 след четири попадения на Линекер, който 20 дни по-рано вкарва хеттрик за клубния си отбор при победата с 3:2 над Реал (Мадрид) в „Ел Класико“.

Четвърт час преди края Рамон Васкес Гарсия връща едно попадение за Испания. Той се разписва с глава във вратата на Крис Уудс (Глазгоу Рейнджърс), който е заменил титуляра Питър Шилтън в 63-ата минута. Този гол не разваля прекрасното настроение от победата на англичаните, поднесли идеален подарък на своя селекционер Боби Робсън, който в деня на мача навършва 54 години.

Гари Линекер завършва мача с разлепени подметки на чисто новите си футболни обувки, а това не е много добра реклама на производителя, който му плаща 1 милион паунда. След мача таранът признава, че това е първият случай в кариерата му, в който вкарва четири гола в една среща. Четири години по-късно той ще се разпише четири пъти и в контрола срещу Малайзия – 4:2 на 12 юни 1991 г. в Куала Лумпур.

Четворката на Линекер е рекорд за вкарани попадения от един играч в мач срещу Испания и най-големият брой голове, получавани от Андони Субисарета като вратар на „червените фурии“. Това е най-тежката загуба на Испания от 13 юни 1963 година, когато също на „Сантяго Бернабеу“ отстъпва с 2:6 на Шотландия.

След мача на „Сантяго Бернабеу“ футболният свят е в краката на нападателя на Англия. Ювентус предлага 10 милиона паунда, за да го има в състава си. Английската преса е във възторг и нарича Линекер с прозвището Матадора от Мадрид. Вестник „Експрес“ е доста смел в мечтите си и прогнозира, че с Гари Линекер в атака „трите лъва“ може да спечелят световната титла на Мондиал`90 в Италия.

Мадридската нощ е белязана и от обичайните за 80-те години на ХХ век скандали с английските фенове. Трима привърженици на „трите лъва“ са наръгани преди мача, а 18 души са арестувани. Това е пореден удар по реномето на родината на футбола в период, когато на английските отбори е забранено да играят в евротурнирите след инцидента на стадион „Хейзел“ във финала за КЕШ между Ливърпул и Ювентус (0:1), отнел живота на 39 души. След него на клубовете от Англия е наложено петгодишно вето за участие в континенталните турнири на УЕФА, а отстраняването на Ливърпул е за шест години.
Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

18 февруари 1987 г., контрола
ИСПАНИЯ – АНГЛИЯ 2:4

1:0 Емилио Бутрагеньо (14), 1:1 Гари Линекер (23), 1:2 Гари Линекер (27), 1:3 Гари Линекер (47), 1:4 Гари Линекер (57), 2:4 Рамон Гарсия (76)

Испания: Андони Субисарета, Чендо (63-Маноло Санчис), Камачо (70-Хенар Андринуа), Хуан Карлос Артече, Виктор Муньос, Гордильо (63-Хоакин Гонсалес), Франсиско Караско, Мичел (63-Роберто Бонильо), Емилио Бутрагеньо, Галего, Рамон Гарсия
Селекционер: Мигел Муньос

Англия: Питър Шилтън (63-Крис Уудс), Вив Андерсън, Кени Самсън, Глен Ходъл, Тони Адамс, Тери Бъчър, Браян Робсън, Стив Ходж, Питър Биърдсли, Гари Линекер, Крис Уодъл (75-Тревър Стивън)
Селекционер: Боби Робсън

Мадрид, „Сантяго Бернабеу“ - 35 000 зрители
Съдия: Клаудио Пиери (Италия)