Спарта (Прага) разтърси Рим, побеждавайки Лацио с 3:0 като гост в осминафинален реванш от Лига Европа. Двата тима бяха завършили 1:1 в първия мач преди седмица и „орлите“ сякаш имаха предимство. Всичко обаче се обърка за тима на Стефано Пиоли още в началото, тъй като римският тим допусна два гола в първите 15 минути.

Това не е първият случай, в който тим от Прага шокира отбор от италианската столица. Такова нещо се случи точно преди 20 години. На 19 март 1996 г. след 120 минути „Олимпико“ също беше притихнал, а в очите на феновете напираха сълзи. Тогава Рома отпада на четвъртфиналите на Купата на УЕФА от Славия (Прага).

Чешкият тим печели първия мач с 2:0 след голове на Карел Поборски и Роберт Вагнер. На реванша треньорът на „вълците“ Карло Мацоне пуска в титулярния състав 32-годишния ветеран Джузепе Джанини – Принца. На терена е и неговият наследник в сърцата на феновете на тима – Францеско Тоти или Принца на Рим. Джанини не играе на мача в Прага, а Тоти влиза резерва.

На реванша, ръководен от българския рефер Атанас Узунов, Рома с много мъка успява да заличи пасива си. Франческо Мориеро открива резултата в 60-ата минута, а осем минути преди края Джанини бележи и хвърля „Олимпико“ в екстаз. Любимецът на тифозите отива да отпразнува попадението си с феновете.

Девет минути след началото на продълженията 20-годишният Франческо Тоти дава изключителен пас към Мориеро, който бележи трети гол във вратата на 34-годишния Ян Стейскал. Драмата настъпва осем минути преди края. Резервата Иржи Вавра вкарва за Славия (Прага) с удар от границата на наказателното поле. Така Рома отпада, а чешкият тим отива на полуфинал, където ще отстъпи на Бордо, който от своя страна пък на финала ще загуби от Байерн с Емил Костадинов в състава си.

Трябва да се отбележи, че тимът на Славия (Прага), воден от треньора Франтишек Ципро, не е за подценяване. В състава са няколко играчи, които само няколко месеца по-късно ще играят с националния отбор на Чехия финал на Евро'96. В чешкия отбор са Ян Сухопарек, Павел Новотни, Радек Бейбъл и Владимир Шмицер.
Румен ПАЙТАШЕВ, БЛИЦ СПОРТ

Рома – Славия (Прага) 3:1 след продължения
(2:0 в редовното време, 0:2 в първия мач)
1:0 Франческо Мориеро (60), 2:0 Джузепе Джанини (82), 3:0 Франческо Мориеро (99), 3:1 Иржи Вавра (112)

Рома: Джовани Червоне, Енрико Анони, Марко Лана, Амедео Карбони, Алдаи, Джузепе Джанини, Франческо Мориеро, Луиджи ди Биаджо (65-Франческо Статуто), Абел Балбо, Даниел Фонсека (46-Масимилиано Капиоли), Франческо Тоти

Славия (Прага): Ян Стейскал, Ян Сухопарек, Мартин Пеничка, Павел Новотни, Иржи Лех (106-Иржи Щайнер), Любош Козел, Мартин Хиски, Радек Бейлъл, Владимир Шмицер (86-Роберт Вагнер), Карел Поборски, Онджей Крищофик (69-Иржи Вавра)

Рим, „Олимпико“ - 63 856 зрители
Съдия: Атанас Узунов (България)