Кметът на Стара Загора Живко Тодоров за първи път разкрива пред БЛИЦ TV истината за нереализирания трансфер на Бербатов в Берое. Градоначалникът даде ексклузивно интервю за най-четената електронна медия, в което отговори на атаките срещу клуба. В първата част на разговора г-н Тодоров сподели любопитни подробности около звездния мач на Дриймтийма на Барселона с главен герой Христо Стоичков.

- Г-н Тодоров, как ще отговорите на атаките, че Берое е държавен отбор и като такъв се ползва със специални привилегии?
- Истината е такава, че през последните години българският футбол тръгна нагоре. И една от причините за това е и Берое. За Левски и ЦСКА Берое не може да бъде едва ли не препъни камък. Но за Левски, ЦСКА и Лудогорец Берое е достоен конкурент, с който те повишават нивото на първенството и на мачовете. Когато всяка седмица играеш със слаби отбори, ще отидеш в Европа и ще те бият, защото нямаш конкуренция.
За това вместо нападки, нека да гледаме как отборите ни да стават по-силни. Така ще се представяме по-достойно в Европа и ще имаме по-силен национален отбор. Всичко друго са интриги, от които нямаме нужда.
Аз никога не съм се интересувал кой е спонсор на ЦСКА, Лудогорец или на Левски, важното е, че те са легитимни и помагат. На мен ми е приятно, когато Лудогорец постига успехи в Европа и се чувствам българин. Същото е и когато Левски и ЦСКА се представят силно в Европа.
Дълги години следя представянето на отборите ни в европейските клубни турнири и си спомням как ЦСКА би Ливърпул като гост. Всички тогава се гордеехме. Левски също правеше страхотни мачове, особено през 90-те години, когато игра с Вердер. "Сините" постигнаха и други добри резултати в турнира за купата на УЕФА. Така че, не трябва да гледаме в купичката на другия, а в собствената.

- Когато говорим за посока, Бербатов бе много близо до договор с Берое, но внезапно избра Индия. Какво осуети неговия трансфер в Берое?
- Бербатов е футболист със страхотни качества и той щеше да помогне много на Берое. Аз се надявах, че ще го видя с екипа на тима. Така е преценил, но никой не може да го съди за решението му. Може би самата обстановка в България, това че българите сме малко такива, че сме склонни да нападаме звездите си и то доста често незаслужено, може би това го е отблъснало. Не съм разговарял лично с него, но уважавам неговото решение. За мен той е един уважаван и добър футболист, с който България трябва да се гордее.

- Какви са целите пред Берое в първенството, което през тази година е много оспорвано?
- Надявам се, че след Лудогорец, ЦСКА и Левски, Берое ще е отборът, който ще даде най-силна конкуренция. Не можем да сравняваме Берое с трите изброени отбора, защото те са с по-сериозни бюджети и амбиции, но мисля, че можем да бъдем добри конкуренти.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Вижте първата част от интервюто с кмета  на Стара Загора Живко Тодоров - ТУК!