ЦСКА 1948 може да се похвали с поредно попълнение за академията. Централният нападател Емелиан Бисеров Христов вече е част от старшата възраст на "армейския" тим. 

Талантът е на 12 август 1999 година в клиника в Мурсалево, но е кореняк благоевградчанин. Едва 4-годишен се мести в Англия заедно със семейството. Там се записва в школата на лондонския Барнет и тренира 6-7 години.

„Бил съм малък и не съм се интересувал точно, но Барнет имаше някаква връзка с Тотнъм, беше нещо като сателит. Всички в школата получавахме безплатни билети за определени срещи на „шпорите“, сподели Емелиан пред клубния сайт на "червените".

„Помня, баща ми дори дойде с мен на мач за купата на Англия между Тотнъм и Уест Хям. Бербатов играеше още за домакините“.

Нормално, съгражданинът от Благоевград е идол на Емелиан. Но първият му кумир е Рууд ван Нистелрой. От дете българинът е фен на Юнайтед. Е, трансферът на Бербатов прави щастието пълно. Семейството се завръща в Благоевград, където бащата се занимава със строителство, а майката домакинства. Нападателят се записва в школата на Пирин при треньора Илко Христов. За малко се мести в Пирин 2001 при бившия защитник на ЦСКА Христо Войнов. Завръща се в Пирин, където работи с Лъчо Дафков и Васил Петров.

„Дойдох в ЦСКА, защото тук има много по-голям шанс за развитие“, заяви Христов, „Може така да е било и в Пирин, но в минало време. В момента там не се дава шанс на младите“.

Той е висок 188 сантиметра и рита с десния крак. Учи в Езиковата гимназия в града. Записал е немски като първи език, защото с английския логично е „на ти“.

Иска да завърши срока в Благоевград, затова пътува всеки ден за тренировки до София. Но след броени дни ще се премести изцяло в столицата, за да използва максимално времето си за футбол и учение.

„Целта е да играя при мъжете на ЦСКА“, сподели още Емелиан.