С края на редовния сезон в Първа лига футболните фенове у нас започнаха да си задават въпроса какво предстои на отборите в във втората фаза на шампионата след разделянето на първа шестица и втора осмица.

Преди пояснението, припомняме, че ТОЧКИТЕ ОТ РЕДОВНИЯ СЕЗОН СЕ ЗАПАЗВАТ. 

Всичко в първата шестица като регламент е кристално ясно. Отборите ще играят отново един срещу друг по два пъти. Ситуацията във втората осмица остава по-сложна заради регламента на първенство, приет през лятото на 2016 година. Той все още е нов и беше приложен за първи път през миналия сезон.

Затова БЛИЦ СПОРТ ви припомня по какъв начин ще играят отборите от втората осмица на първенството, как ще бъдат разпределени местата от седмо до 14-о, как ще бъдат определени изпадащите от Първа лига и новите членове на елита.

ВТОРА ОСМИЦА, ГРУПОВ ЕТАП
Осемте отбора се разпределят в две групи по четири тима според класирането си от първата фаза.

В Група „А“ попадат, заелите съответно 7 (Славия), 10 (Черно море), 11 (Пирин) и 14-о място (Витоша) от първата част на шампионата.
В Група „Б“ са 8-ият (Септември), 9-ият (Локо Пд), 12-ият (Дунав) и 13-ият (Етър).

В групите всеки от отборите се среща с останалите по два пъти - като домакин и гост - в общо 6 мача за отбор, изиграни в 6 кръга. Отборите пренасят пълния си актив от първата фаза във втората. Така в края на групите на втората фаза всеки отбор от втората осмица ще има изиграни 32 кръга.

Първите два отбора от групи „А“ и „Б“ играят плейофи за разпределяне на местата от седмо до 10-о. Тимовете, заели последните две места в групите, определят позициите от 11-а до 14-а.

Мачове за разпределяне на 7-10 място
1-ви в Група „А“ - 2-ри в Група „Б“ (мач 1)
1-ви в Група „Б“ - 2-ри в Група „А“ (мач 2)

Мачове за разпределяне на 11-14 място
3-ти в Група „А“ - 4-ти в Група „Б“ (мач 3)
3-ти в Група „Б“ - 4-ти в Група „А“ (мач 4)

# Победителите се определят в два мача на разменено гостуване, като по-предно класираните отбори от груповия етап на Втора фаза са домакини в реваншите. При равенство в общия резултат от двата мача победител е отборът с отбелязани повече голове на чужд терен. При равенство и по този показател се играят 2 продължения по 15 минути, а при ново равенство в общия резултат и головете на чужд терен в края на продълженията, победителят се определя с дузпи.

ВТОРА ОСМИЦА, ФИНАЛИ
Победител в мач 1 - Победител в мач 2 (мач А)*
Победител в мач 3 - Победител в мач 4 (мач Б)
Загубил в мач 3 - Загубил в мач 4 (мач В)

# Победителите се определят в два мача на разменено гостуване, като по-предно класираните отбори от първата фаза са домакини в реваншите. При равенство в общия резултат от двата мача победител е отборът с отбелязани повече голове на чужд терен. При равенство и по този показател се играят две продължения по 15 минути, а след края на двата допълнителни периода при продължаващо равенство в общия резултат и головете на чужд терен в края им, победителят се определя с дузпи.
* В случай, че един от двата отбора, участващи в мач А, е и носител на Купата на България, то мач А не се играе и другият отбор се класира за баража за Лига Европа.

Определяне на крайното класиране за сезона в Първа лига за отборите от втората осмица
7 място: победител в мач А (ако мач А не се играе - отборът с по-добър актив след груповия етап на втората фаза измежду победителите в мачове 1 и 2)
8 място: загубил в мач А (ако мач А не се играе - отборът с по-лош актив след груповия етап на втората фаза измежду победителите в мачове 1 и 2)
9 място: отборът с по-добър актив след груповия етап на втората фаза измежду загубилите в мачове 1 и 2
10 място: отборът с по-лош актив след груповия етап на втората фаза измежду загубилите в мачове 1 и 2
11 място: победител в мач Б
12 място: загубил в мач Б
13 място: победител в мач В
14 място: загубил в мач В

Класиране за бараж за Лига Европа
7 място: класира се за бараж за Лига Европа

Изпадане от групата
12-13 място: играят бараж с два отбора от Втора лига за 2 места в Първа лига за сезон 2018/19
14 място: изпада във Втора лига за сезон 2018/19

Влизане в елита
Първият отбор от Втора лига за сезон 2017/18
Вторият и третият отбор от Втора лига ако спечелят баражите си съответно срещу 13-ия и 12-ия в Първа лига.
# Победителите се определят в 1 мач на неутрален терен и играят в Първа лига за сезон 2018/19. При равенство в редовното време се играят две продължения от по 15 минути, а при продължаващо равенство в края им победителят се определя с дузпи.

Бараж за Лига Европа
Участват два отбора
- един от Първата шестица (заелият 3-то или 4-то място, в зависимост от победителя в турнира за Купата на България);
- един от Втората шестица (заелият 7-мо място в крайното класиране за сезона).
# Победителят се определя в 1 мач, чийто домакин е отборът от Първата шестица. Победителят се класира за Първи квалификационен кръг на Лига Европа 2018/19. При равенство в редовното време се играят две продължения от по 15 минути, а при продължаващо равенство в края им победителят се определя с дузпи.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА