Българският национален отбор приема Кипър в мач от Група „С“ на Лига 3 от Лигата на нациите на УЕФА. В състава на съперника не личат големи имена или футболисти, играещи за футболни грандове.

Все пак трябва да се отбележи присъствието на един човек. Това е халфът Григорис Кастанос, считан за бъдещата голяма звезда на кипърския футбол. А за това си има много поводи. Става дума за футболист, който играе за втория отбор на Ювентус и дебютира за националния си отбор на 17-годишна възраст (25 март 2015 г. при загубата с 0:5 от Белгия), а вече има 16 мача за тима от Острова на Афродита.

Григорис е продукт на школата на Еносис Паралимни, но изявите му са забелязани от скаутите на Ювентус и през 2014 година, когато Кастанос е на 16 години, италианският гранд плаща 60 000 евро, за да го има в редиците си. Само няколко месеца по-рано, през септември 2013 г., той дебютира за националния отбор на Кипър до 17 г.

„Първите ми мачове в Италия бяха много вълнуващи. Мисля, че се представих добре, но направих няколко грешки. Опитвам се всеки ден да подобрявам играта си и мисля, че го постигам. За мен е голяма възможност, че съм част от Ювентус. Разликите между италианския футбол и кипърския са огромни“, е първият коментар на младия Кастанос пред италиански медии през 2014 г.

До навършването на пълнолетие кипърският талант играе не само за връстниците си, но и за Примаверата (отборът до 19 г.). На 25 ноември 2015 година вкарва и два гола срещу Манчестър Сити в Младежката лига на УЕФА, а „бианконерите“ печелят с 2:1. Само за календарната 2016 година изиграва 46 мача под ръководството на Фабио Гросо в Примаверата на Ювентус и се отличава с 12 гола и четири асистенции.

На 30 юли 2016 г. дебютира и за първия отбор на „Старата госпожа“. Това става в контролата срещу хонконгския Саут Чайна, спечелена от италианския тим с 2:1. След това интерес към кипърския талант проявяват Манчестър Юнайтед и Евертън. Желанието на „червените дяволи“ и „карамелите“ е охладено от трансферната сума, поискана от Ювентус. Все пак говорим за 20 милиона евро за 18-годишен футболист.

Въпреки че все още няма официален мач за първия отбор на Ювентус, Григорис Кастанос е важна част от тима до 23 години, който с подвизава в италианската Серия „С“. Кипърският талант вече се докосна до елитния футбол, след като игра в Серия „А“ като преотстъпен в Пескара, а в Лига Европа участва с белгийския Зулте-Варетем.

През това лято беше част от първия отбор на „бианконерите“ за лятната подготовка и игра при победата над Байерн (2:0) в Интернешънъл Чемпиънс Къп и дори вкара една от дузпите при победата над звездите на МЛС с 5:3 след дузпи (1:1 в редовното време). Остана неизползвана резерва срещу Бенфика и Реал (Мадрид). Счита се, че след Нова година може да се завърне по терените в Серия „А“, тъй като се очаква да бъде даден под наем в елитния Парма.

През последните години Кастанос беше сравняван от италианските медии с неговия кумир Андреа Пирло и Пол Погба, който също носи екипа на Ювентус. За разлика от френската звезда на Манчестър Юнайтед, кипърецът е полезен на няколко позиции. Може да играе еднакво силно като плеймейкър, втори нападател и ляво крило. Рядко прави нарушения, играта му е насочена към създаване на положения за съотборниците му и затова стреля рядко към противниковата врата. Може да се похвали с много добра точност на подаванията – 84% успеваемост.

Григорис Кастанос все още няма гол за националния отбор на Кипър. Към момента девет пъти е бил титуляр за тима и седем пъти е влизал като резерва. Взе участие и в двата досегашни мача на родината си в Лигата на нациите. Сега попадна в групата за гостуването в България, а участието му в срещата зависи от решението на селекционера Ран Бен Шимон. Ако все пак младокът играе, българските национали трябва да внимават за изявите му, тъй като въпреки младостта си, Кастанос е доста опасен футболист. Според сайта “Transfermarkt” цената му е 400 000 евро, това не трябва да заблуждава. Ювентус продължава да настоява за 20-те милиона евро, които вече поиска от Манчестър Юнайтед и Евертън преди две години.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ЛИГА НА НАЦИИТЕ - ГРУПИ, ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНИЯ