Какво ще се случи с националния отбор, ако завърши първи или втори в Лига С на нациите, група 3. Пропускаме третото и четвъртото място, тъй като няма и теоретичен шанс да финишираме на тези позиции. БЛИЦ ще се опита кратко и ясно да обясни на своите читатели регламента и вариантите.

Класиране в момента:
1.Норвегия - 10 точки - 5:2 (+3 г.р.)
2.България - 10 точки - 6:4 (+2 г.р.)
3.Кипър       - 5 точки - 5:7 (-2 г.р.)
4.Словения - 2 точки - 4:7 (-3 г.р.)

Програма:
19 ноември: България – Словения, Кипър – Норвегия

Winbet - победата е емоция! (18+)

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ
Лигата на нациите се състои от четири категории (А,B, C, D), определени според рейтинга на националните отбори. Ние сме в Лига С, където има общо четири групи (три от тях са с по-четири отбора и една с по три).
След края на груповата фаза предстоят полуфинали, за които се класират победителите в групите. Те ще се състоят чак през март 2020 година (от 26 до 31). Преди това ще се проведат традиционните европейски квалификации (21 март – 19 ноември 2019).

АКО СМЕ ПЪРВИ В ГРУПАТА
Отиваме в горната Лига В и най-важното - класираме за полуфиналите през март 2020 година. Там ще играем с някой от останалите три победителя в групите на Лига С. Само ако спечелим тези баражи (т.е. – печелим полуфинала и финала), си осигуряваме участие на европейското през лятото на 2020 година.

ВТОРИ В ГРУПАТА
Оставаме в Лига С. Ако сме най-добър отбор на второ място (т.е. – пети в ранглистата) от всички групи в нашата черга и ако някой от победителите в групите се класира на европейското през квалификациите, отиваме на негово място на полуфинал на Лигата на нациите. Стига, разбира се, да не сме се класирали за Евро 2020 през евроквалификациите. Ако сме шести в ранглистата на Лига С, тогава два от победителите трябва да се класират през квалификациите, за да сме полуфиналисти в Турнира на нациите.

РЕЗЮМЕ
Европейските квалификации са с предимство за класиране на Евро 2020 в сравнение с Лигата на нациите. Ако се класираме през тях и същевременно сме полуфиналисти в Лигата, участието ни в решителната фаза на новия турнир отпада и друг ще ни замени. 

ПАРИ ОТ ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ
 
Ако завършим на първо място в Група 3, ще се класираме по-горната Лига „В“, а и ще получим допълнителни 750 000 евро от УЕФА. При следващото издание на Лигата на нациите като участник в Лига „В“ ще вземем вече един милион евро.

КРИТЕРИИ ПРИ РАВЕНСТВО НА ТОЧКИ МЕЖДУ ОТБОРИ В ГРУПАТА
* По-голям брой спечелени точки от мачовете между въпросните отбори
* По-добра голова разлика в директните мачове между тези отбори
* Повече вкарани голове в директните мачове
* Повече вкарани голове като гост в директните двубои
* По-добра голова разлика във всички мачове от групата
* По-голям брой вкарани голове в мачовете от групата
* Повече вкарани голове като гост в мачовете от групата
* Повече спечелени победи в групата
* Повече победи като гост в групата
* Феърплей (1 точка за жълт картон, 3 точки за втори жълт картон, 3 точки за директен червен картон, 4 точки за жълт картон, последван от директен червен картон
* Позиция в ранглистата на УЕФА за национален коефициент

КРИТЕРИИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАНГЛИСТАТА НА ЛИГАТА
* Място в класирането на групата
* Повече спечелени точки
* По-добра голова разлика
* Повече вкарани голове
* Повече вкарани голове като гост
* Повече спечелени победи
* Повече спечелени победи като гост
* Феърплей
* Позиция в ранглистата на УЕФА за национален коефициент