Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков даде интервю пред БЛИЦ, в което съобщи важна новина. Футболните национали ще получат доста висока премия, която ще си разделят при класиране на Евро 2020.

-Г-н Лечков, двете победи на България срещу Словения и Норвегия в турнира Лигата на нациите закономерни ли са според вас?
- Не искам да говоря за закономерност. Аз по по-различен начин гледам на нещата. В съвременния европейски футбол всички отбори са изравнени с изключение на Франция. Аз така мисля. Според мен всеки може да победи всеки.

-Добре де. Как стават тия работи – нямаме звезди в чужбина, но отборът ни е стабилен?
-Чакайте, нека да не бързаме със заключенията. Когато липсват звездите, е важен колективът. Футболът е колективна игра – звучи прекалено тривиално, но това е самата истина. Бих го казал другояче – футболът е проста игра за умни момчета. Освен това си имаме стабилен треньорски щаб, който залага на нови тактики. Треньорът и помощниците му имат пълна свобода и никой не се намесва в работата им. Тук съм категоричен! И не говоря само за хората, които сме над тях в БФС, но и за всякакви външни фактори. Това е от изключително значение! Ако трябва да съм реалист, от играта ни все още не съм напълно доволен. Подчертавам – напълно. Но от резултатите – да, те са налице. Искам артистите да продължат да си вършат на сто процента работата в предстоящите представления.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- Защо наричате футболистите „артисти”?
- Защото футболът е изкуство! Навремето, по-старите помнят – имаше звания „заслужил артист” и „народен артист”, което беше най-високото. Засега играчите са артисти. Надявам се един ден да станат „заслужили”, а след това и „народни”. Нека са едно цяло и са стабилен колектив. Да има дисциплина. Пък и без звезди ще се оправим. Футболът го има без Пеле и Марадона, има го и без Стоичков, Костадинов, Боби Михайлов, Лечков, Бербатов...

-Хубчев май е на път да се окаже точният човек, откакто вие сте на власт в БФС?
- (смее се). О, и него можем да го критикуваме... Но се вижда напредъкът. Аз обаче ще правя генерални оценки след края на мачовете в турнира Лигата на нациите.

- Предстоящите мачове с Кипър и Норвегия как ги виждате?
- Целта е минимум 4 точки! Макар че неведнъж да съм казвал следното – на терена се излиза само за победа. Излезеш ли за равен, обикновено ще загубиш. Тук е мястото да споделя, че одобрявам твърдо турнира Лига на нациите. Форматът е чудесен – вместо контроли се играят подобни мачове с тимове от нашата черга, които ти дават идеален шанс да се класираш за Евро 2020. Пък ако не успееш, ще имаш възможност да си част от най-добрите в Европа в същинските квалификации, които са догодина.

- Вече ясна ли е премията, която националите ще си поделят при класиране за европейските финали след две години?
- Точната сума не е ясна, но едно мога да съобщя – националите няма да бъдат ощетени. Напротив – ще бъдат много добре платени! Така че, казано на футболен език, топката е в техните крака. И в тези на треньорския щаб.

-Ако вие сте треньор, щяхте ли да извикате Валери Божинов в националния?
- Ееее, хайде сега. Това е несериозно. Провокирате ме! Не очаквайте да ви кажа, че Валери е куц и не става. Този въпрос не към мен.

-Няма как да подминем темата „вътрешно първенство”. Настоящият сезон по-интересен ли е от миналогодишния?
- Да. Със сигурност е по-интересен. Вижте, с оглед на това, което се случва в страната ни, ние от БФС няма от какво да се срамуваме – базата, която направихме, е на високо ниво. При нас липсват интриги, задкулисни игри. Обезпечени са бази, терени, топки, екипи. А и шампионът е достатъчно напрегнат и интересен.

-Постоянно се коментира темата за многото чужденци в първенството ни. Вие какво мислите по този въпрос?
- Болна тема! Признавам, че това е болна тема. Аз искам по трима чужденци само да играят, но не зависи единствено от мен.
 
-След месец се навършва четвърт век от мача на „Парк де Пренс”. Има ли нещо, което не сте разкривали пред медиите от този велик за България двубой?
-Ами то наистина всичко е казано. Но може би не съм споделял следното – така, като се върна назад в кариерата ми, смело мога да кажа, че това е най-тежкият ми мач. Беше голяма битка за всяка педя земя. Невероятно напрежение на терена и неизвестност до последната секунда. Да, категоричен съм – не съм играл друг път в такава драма. Защото си беше драма в буквалния смисъл.

-А мачовете с Германия – 2:1 на Мондиала и след година 3:2 в европейска квалификация? Те не бяха ли също тежки?
- Не. Ние немците ги смачкахме и в двата мача! Повеждаха малко случайно, но после всичко си идваше на мястото. Помня тук в София, че през второто полувреме, когато обърнахме резултата, се бяха окопали здраво в тяхната половина.

-Пазите ли си екипа от някой от тези двубои?
- Всичко съм подарил на приятели.

-Никога май не съм ви задавал този въпрос: Меси или Роналдо?
-Няма място за сравнение. Меси, Меси и пак Меси! Но аз отдавам заслуженото и на труда на Кристиано. Роналдо е обработен диамант, който с много труд постигна отлични резултати. Лео обаче има друг стил на игра, който грабва окото и те кара да ахнеш и да ръкопляскаш.

-Лука Модрич е на път да спечели „Златната топка”?
-Тук ще отговоря само с едно изречение. Той не е мой тип футболист.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ