Президентът на Славия - Венци Стефанов, даде интервю пред GONG.BG, в което говори по актуални теми в българския футбол. Босът на "белите" сподели, че схемите на Красимир Балъков да налага играчи в националния отбор, за да ги продава, няма да помогнат за развитието на футбола.  Той каза още, че футболисти като Кирил Десподов и Тодор Неделев само разхождат фланелката на България, но въпреки това са доста толерирани.

Според члена на Изпълкома на БФС и тази година няма да има изненади в родния шампионат, като очаква Лудогорец и ЦСКА да са на първите две места в класирането. Стефанов се надява Славия да влезе в четворката или да стане носител на Купата на България, като подчерта, че чака удари под кръста.

"Има време до началото на сезона. Мисля, че до този момент подготовката на Славия протича добре. Всичко върви по план. Взехме 2-3 нови попълнения, които се надявам да ни помогнат. Продължаваме да залагаме на млади футболисти и наши юноши. Смятам, че задължително трябва да играят млади състезатели, за да може футболът да върви напред. Не да има разточителство и да се побългаряват някакви чужденци. Ние няма да открием топлата вода. В Унгария например са намерили модел, който им носи успех", заяви Стефанов.

"Вижте какво представлява националния отбор на България. Беше ме срам да гледам мачовете с Косово и Чехия. Ако си мислим, че нещо сме направили, много се лъжем. Нека бъдем честни. Чехите съвсем спокойно можеше да ни вкарат 5-6 гола. Тогава какво щяхме да говорим? Балъков беше голям футболист, но като треньор има много какво да доказва. В Етър може и да му са се получавали нещата, но националният отбор е съвсем друго нещо. Цяла България те следи под лупа.

Схемите в националния отбор не стават както в Етър. Налага Сърмов в отбора на България, за да го продаде в някакъв отбор от четвърта или пета дивизия на Германия. Надявам се Балъков да си е взел поука, защото иначе нищо няма да се получи. Едни състезатели се толерират, а на други не им се дава шанс", добави още босът на "белите".

 "Не може в националния отбор да се залага на едни и същи лимитирани футболисти, които не смеят да се пипат. Каквото и да се случи, все те играят. Трябва да играят футболисти, които са в добро състояние и са готови да дадат всичко от себе си в името на България. Направи ли ви пвечатление играта на Десподов и Неделев. Те дори не се изпотиха. Само разхождаха фланелката на България. Това е позор. Иначе журналистите избират Космонавта за футболист на годината. Само и само да не стане Георги Петков. Като го гледат сега какво представлява, пари ли им под лъжичката? Какво си мислят тези, които са го избрали. Те журналисти ли са или нещо друго? Не знам сега къде ще го пратят Десподов, защото в Италия не е като в България, каза още членът на Изпълкома на БФС.

Стефанов говори и за амбициите на Славия.

"Надявам се през новия сезон Славия да бъде на по-високо ниво. Виждам нашия отбор в шестицата. Надявам се и по-напред - да влезем в четвърката. Може да станем и носители на Купата на България. Няма да бъде лесно, но ще се борим. Вярвам, че може да изпълним целите си, стига за няма удари под кръста. Почти съм сигурен, че такива ще има, но ние няма да се отказваме. Евентуално може да привлечем още едно ново попълнение и с това да приключим селекцията.

Вратите на Славия винаги са отворени за Галин Иванов. В момента той води преговори с унгарски отбор и може да подпише договор. Ако не го стори, се надявам да предпочете Славия пред другите български отбори. При нас си е като у дома. Ако дойде, ще играе до зимата и след това отново ще е свободен за чужбина. Ние не държим насилствено футболистите. Когато имат възможност за развитие, не ги спираме. Затова после се връщат при нас с удоволствие.

Ще ви дам един пример. Наскоро Косъма и Емил Мартинов ми се обадиха и ми казаха, че имат оферти от Арда, като условията им са в пъти по-добри от тези на Славия. Казах им да отиват, тъй като има живот и след футбола. Ако може един футболист да си оправи живота, защо да не го стори.

Искам да споделя още нещо. Наскоро ми се обадиха хора, които имат желание да помагат при трансфери на български футболисти в чужбина. Казаха ми, че Косово нямат държава, а ни бият на футбол. Това е пълен позор. Ако и с Англия играем по същия начен, не знам какво ще се случи. Може да се откажа да гледам футбол", сподели още Венци Стефанов.

"Мисля, че и през тази година няма да има изненади в нашия шампионат. Лудогорец и ЦСКА ще са на първите две места в класирането. Двата отбора направиха добра селекция.  Кирил Домусчиев ще вземе мерки и Лудогорец няма да допусне грешките от миналия сезон. На българските евроучастници няма да им бъде лесно в турнирите, въпреки че няма да срещнат кой знае колко класни съперници в началото. Локо Пд за мен е пълна енигма. Надявам се отборите ни да успеят в Европа. Всяка точка е важна", завърши президентът на Славия.