Районната прокуратура в Монтана отказа да образува досъдебно производство срещу бившия председател на ОС на БФС в града Ангел Стоянов, пише „Конкурент”. Мотивът е липсата на данни за извършено престъпление от общ характер. Постановлението е на прокурор Миглена Митрева от 10 ноември. То е оформено след подаден от Стоянов сигнал с молба да се разпореди проверка, в хода на която да се разследват твърденията на Свободин Колев и Теодора Тодорова по негов адрес и да се установи дали той е извършил престъпление от общ характер спрямо Тодорова, както твърдят двамата.

Сагата започва на 11 август, когато Колев, използвайки трибуната на интернет сайт, обвинява тогавашния футболен началник, че е отправял неприлични сексуални предложения към съпругата му. В течение на няколко дни във виртуалното пространство се появяват поредица сходни статии, съдържащи препечатки от „Viber“ и „Facebook“. След тях Ангел Стоянов е временно отстранен от длъжност, а впоследствие напуска поста окончателно. През това време той подава сигнала до Окръжна прокуратура в Монтана, която по компетентност го препраща на Районна.

„Парадоксално е, но аз поисках разследване на самия себе си. Пожелах прокуратурата да установи дали лицето Ангел Стоянов Ангтелов е извършило престъпление от общ характер, дали съм злоупотребил със служебното си положение. В постановлението изрично е посочено, че освен на сайтове и в други медии Теодора Тодорова и Свободин Колев не са подавали жалби в полиция и прокуратура“, споделя Ангел Стоянов пред изданието.

Преписката е образувана по повод молба до началника на РУ-Монтана от Стоянов с оглед данни за извършено престъпление от Теодора Тодорова и съпругът й Свободин Колев по чл.286, ал.1 от Наказателния кодекс. Тъй като двамата не са набедили бившия футболен шеф пред орган на съдебната власт, можещ да възбуди наказателно преследване срещу него, не е налице обективната страна от състава на престъплението по въпросния член, в който е записано: „Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание“.

„От друга страна Тодорова и съпругът й следва да са осъзнавали, че приписват престъпление на Стоянов, за което са знаели, че е невинен. В случая считам, че са налице данни за клевета, като тъжителят може да потърси правата си чрез тъжба на пострадалия (Ангел Стоянов) пред компетентен за това съд (в случая РС Монтана)”, е записано в постановлението от прокуратурата. Точно това и смята да направи бившият председател на областния футболен съвет. Той е категоричен, че ще заведе дело за клевета и набедяване срещу Теодора Тодорова, Свободин Колев и всички, позволили си да злословят по негов адрес.