ЦСКА срази у дома Дунав (Русе) с класиката 3:0 в мач от третия кръг на Първа лига и остава еднолично на върха с пълен актив от 9 точки. Бразилският голмайстор Мауридес (39) даде аванс на „червените“, в добавеното време на първата част Мартин Ковачев си вкара автогол, а Кирил Десподов (56) оформи крайния резултат. Така „армейците“ записаха пета поредна победа във всички турнири и са на две точки пред втория Левски, както и на 5 пред шампиона Лудпгорец, който заема седма позиция.

Домакините имаха инициативата още от самото начало и бе само въпрос на време да поведат в резултата. След пропуски на Кристиан Малинов, Мауридес, Бодуров в началото се стигна до 24-ата минута. Тогава Мауридес бе оставен непокрит на границата на вратарското поле и след пас на Джеси шутира над вратата. Пет минути след това Едвин Джеси върна топката назад към Рубен Пинто, който опита техничен удар от дъгата пред наказателното поле и топката премина покрай вратата.

Гостите стигнаха до слаб и неточен удар в 31-ата минута на Светослав Ковачев от далечна дистанция, а осем минути по-късно изоставаха вече в резултата. Кирил Десподов подаде към Борис Секулич, който центрира и голмайсторът Мауридес се разписа с глава за 1:0.

Домакините продължиха да доминират и в последните секунди на първата част удвоиха аванса си благодарение на автогол. Вратарят Станислав Антонов излезе извън наказателното поле с цел да пресрещне Евдин Джеси и да го изпревари за топката, като игра с нея и тя рикошира в коляното на Мартин Ковачев, който си вкара автогол за 2:0.

След почивката в 53-ата минута "червените" на три пъти в рамките на 5 секунди можеха да вкарат. Джеси стреля, Антонов спаси, последва добавка на Малинов, който с мощен шут намери дясната греда. След това Пинто подаде на Джеси, който стреля в Антонов. Три минути по-късно обаче те направиха разликата класическа. Кирил Десподов финтира Васев и с мощен шут от малък ъгъл отбеляза красиво попадение за 3:0. В 71-ата минута новото попълнение Евандро влезе в игра на мястото на Десподов и записа своя дебют за „армейците“. Четири минути след това Мауридес шутира неточно от границата на наказателното поле.

В 81-ата минута Патев от гостите опита слаб удар право в ръцете на Черниаускас, а това бе и последното по-интересно положение в срещата.

След успеха си ЦСКА се върна на върха във временното класиране с 9 точки, а Дунав е десети с 3.

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка, лято 2018

Първа лига - сезон 2018/2019

ЦСКА - Дунав 3:0
1:0 Мауридес (39), 2:0 Мартин Ковачев (45+2-автогол), 3:0 Кирил Десподов (56)

Съставите
ЦСКА: 30.Витаутас Черниаускас, 3.Жеферсон, 5.Николай Бодуров, 4.Божидар Чорбаджийски , 27.Борис Секулич, 20.Тиаго Родригес, 15.Кристиан Малинов, 6.Рубен Пинто (6016.Жанио Бикел), 8.Едвин Джеси (787.Жоржиньо), 19.Кирил Десподов (7110.Евандро), 9.Мауридес
Резерви: 1.Данте Стипица, 14.Ангел Лясков, 25.Стивън Перейра, 26.Валентин Антов, 16.Жанио Бикел, 7.Жоржиньо, 10.Евандро
Треньор: Нестор Ел Маестро

Дунав: 86.Станислав Антонов, 5.Георги Динков, 16.Мартин Ковачев , 4.Петър Патев, 25.Борислав Балджийски, 31.Красимир Станоев (7411.Даниел Пехливанов), 83.Христо Попадийн, 98.Светослав Ковачев, 7.Мохамаду Мустафа Ндиайе (5894.Глаусио Силва), 14.Божидар Васев, 9.Ахмед Ахмедов (45+38.Иван Коконов)
Резерви: 33.Филип Димитров, 15.Христо Лемперов, 24.Преслав Петров, 8.Иван Коконов, 77.Бранимир Костадинов, 11.Даниел Пехливанов, 94.Глаусио Силва
Треньор: Малин Орачев

София, стадион "Българска Армия"
Съдия: Владимир Вълков

Най-интересното по минути в БЛИЦ:
1 - Начало на мача.
2 -  Едвин Джеси центрира отдясно и Кристиан Малинов отправи удар с глава покрай вратата на гостите.
7 -  Чорбаджийски изведе по лявото крило Десподов, който с едно докосване центрира, а Мауридес отправи неточен удар над вратата.
9 - Неточен далечен удар на Балджийски
12 - Джеси подаде към Тиаго, който шутира встрани от вратата.
14 - Десподов центрира от корнер, но защитниците на гостите изчистиха топката.
17 - Още един корнер за ЦСКА и центриране на Десподов, а Мауридес игра с топката, но бранителите отново се справиха.
20 - Тиаго Родригес центрира от корнер, Антоново боксира и сгреши, а Бодуров не успя да отправи топката в мрежата и вратарят я улови.
24 - Фрапантен пропуск на Мауридес, който бе оставен непокрит на границата на вратарското поле и след пас на Джеси шутира над вратата.
27 - Кирил Десподов навлезе на скорост отдясно и центрира силно и неточно.
29 - Едвин Джеси върна топката назад към Рубен Пинто, който опита техничен удар от дъгата пред наказателното поле и топката премина покрай вратата.
31 - Добра атака за гостите и неточен слаб удар на Светослав Ковачев от далечна дистанция.
33 - Далечен шут на Малинов отдалеч и след рикошет топката попада в ръцете на Антонов.
36 - Джеси центрира отдясно и Мауридес отправи неточен удар с глава.
39 - ГОООЛ за ЦСКА! Кирил Десподов подаде към Борис Секулич, който центрира и голмайсторът Мауридес се разписа с глава за 1:0.
44 - Неточен удар с глава на Ндиайе, но е отсъдена и засада.
45+3 -   ГОООЛ за ЦСКА! Вратарят Станислав Антонов излезе извън наказателното поле с цел да пресрещне Евдин Джеси и да го изпревари за топката, като игра с нея и тя рикошира в коляното на Мартин Ковачев, който си вкара автогол.
45+2 - Край на първата част!
..................................................
46 - Начало на второто полувреме.
53 - ГРЕДА за ЦСКА! "Червените" на три пъти в рамките на 5 секунди можеха да вкарат. Джеси стреля, Антонов спаси, последва добавка на Малинов, който с мощен шут намери дясната греда. След това Пинто подаде на Джеси, който стреля в Антонов.
56 - ГОООЛ за ЦСКА! Кирил Десподов финтира Васев и с мощен шут от малък ъгъл отбеляза красиво попадение за 3:0.
64 - Кирил Десподов отправи удар с глава и топката премина в близост до дясната греда на Дунав.
68 - Антонов спаси удар на Секулич, а при добавката Мауридес шутира слабо.
75 - Неточен удар на Мауридес от границата на наказателното поле.
77 - Евандро отправи диагинален удар и топката излезе в аут.
81 - Патев шутира право в ръцете на Черниаускас.
90+2 - Край на мача! ЦСКА спечели с 3:0 и след третата поредна победа е едноличен лидер.

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация