ЦСКА приема Левски в ролята на символичен домакин на мача от 26 кръг на Първа лига. Успехът в 143-ото издание на дербито за първенство е по-важен за „червените“, които водят битка с Лудогорец за титлата. От тази гледна точка в лагера на „сините“ е по-спокойно. На „Герена“ ще стане доста по-горещо, когато през април дойдат дербитата с тима от „Армията“ от полуфиналите за Купата на България.

Тази пролет предстоят общо пет сблъсъка между ЦСКА и Левски, а днес е само първият рунд. В такива мачове по традиция е трудно да се правят сметки, тъй като по правило не излизат.

Треньорът на „червените“ Стамен Белчев има три дилеми преди мача. Те са свързани с позициите на ляв бек, ляво крило и централен защитник. Най-вероятно в ляво на отбраната ще видим 20-годишния Александър Георгиев, който се включи силно срещу Пирин. Енрике ще бъде по крилото заради по-големия си опит от Джеси, а в средата на защитата до Бодуров почти сигурно ще играе Александър Барт. До последно има възможност там да видим и Божидар Чорбаджийски.

На вратата на Левски след лечение на контузия се завръща Божидар Митрев. Милош Цветкович ще заеме мястото си отдясно на защитата, а Ивайло Найденов дори не попадна в групата. Очаква се титуляри да бъдат Прохазка и Обертан, а това означава, че Кабрал и Гомес ще бъдат резерви. Последната промяна в състава на Делио Роси се очаква на върха на атаката, където ще се завърне Станислав Костов вместо Ривалдиньо.

ЦСКА – ЛЕВСКИ

Днес от 13:00 часа по Диема Спорт
София, „Васил Левски“
Съдия: Никола Попов

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
ЦСКА: Черниаускас, Манолев, Барт, Бодуров, Ал. Георгиев, Лое, Малинов, Тиаго, Десподов, Енрике, Каранга
Треньор: Стамен Белчев
Контузен: няма; Наказани: няма

Левски: Митрев, Цветкович, Яблонски, Ейолфсон, Фигейредо, Тиам, Нашименто, Прохазка, Паулиньо, Обертан, Костов
Треньор: Делио Роси
Контузен: Белаид; Наказан: Вутов

Баланс за първенство: 142 мача, 51 победи за ЦСКА, 38 равенства, 53 победи за Левски, г.р. 200:195 за ЦСКА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* ЦСКА е в серия от 23 поредни шампионатни мача без загуба
* Левски един от двата отбора с най-добра защита от началото на сезона – 13 допуснати гола или средно по 0,52 на мач. Другият е Лудогорец.
* ЦСКА е с най-резултатното нападение в Първа лига – 58 гола или средно по 2,32 на мач.
* „Сините“ се разписаха 12 пъти в последните си 4 гостувания.
* „Червените“ спечелиха последните си три шампионатни мача и в тях вкара по два пъти.
* Левски е в серия от 11 поредни срещи за първенство без загуба.
* 17 различни играчи са се разписали за ЦСКА от началото на сезона, докато 10 са вкарали за „сините“.
* Двата тима имат само по един гол от пряк свободен удар от началото на сезона. Любопитното е, че това става при победи с 1:0 над Локомотив (Пловдив). За „червените“ е точен Кирил Десподов, а за „сините“ - Жорди Гомес.
* Двата отбора са използвали по равен брой българи от началото на сезона – по 13. От „Герена“ са използвали 19 чужденци, а от „Армията“ - 15.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА