Топ-съдийката на България Християна Гутева със сигурност изпраща една от най-успешните години в своята кариера. Красавицата се утвърди във футболните среди, а в началото на декември месец за първи път беше част и от съдийска бригада на мач в Първа лига. Днес тя получи поредно признание за труда си и бе наградена за най-добра съдийка за 2017 година. Ето какво сподели Гутева пред БЛИЦ СПОРТ след церемонията:

- Получи поредно признание в професионалната си кариера. Като погледнеш назад във времето - заслужаваха ли си всички усилия?
- Със сигурност. Определено мога да кажа, че се чувствам се благодарна, че съм футболен съдия. Животът ми никога не би бил такъв, какъвто е, ако не бях намерила нещото, което обичам най-много да правя.

- Стигна до върха, но със сигурност това ти е коствало много.
- Не смятам, че съм стигнала до абсолютния връх. Прицелила съм още по-нависоко. Продължавам да мечтая. Да, трудно е в такава мъжка среда. Винаги съм се борила и продължавам да го правя. Боря се за уважението на колегите си и се надявам да оценяват моите професионални качества. Смятам, че е така и си пожелавам да продължавам да вървя напред в съдийството.

- В началото на декември за първи път бе част от съдийска бригада в Първа лига (б.а. Християна Гутева беше допълнителен асистент на срещата Берое - Септември). Притесняваше ли се преди мача и какво беше чувството да знаеш, че си направила поредна голяма крачка напред в кариерата си?
- Както всяко малко момиченце си мечтае да стане Мис Свят, певица или нещо друго, моята мечта беше да стъпя на терена в мач на Първа лига или както беше преди "А" група. Стъпих на терена като допълнителен асистент съдия и чувството беше страхотно. Имах подкрепата на моите колеги, за което им благодаря. Следващата ми цел е да застана по средата на бригадата и да ръководя среща от елита. Продължавам да работя, за да направя и следващата крачка в кариерата си.

- Все още ли чуваш подмятания по свой адрес от футболисти или с времето респектът им към теб е по-голям?
- Истината е, че вече ме познават и ми е по-лесно. Докато стигна до тук обаче изминах доста труден път, в който са ме мислили за мажоретка, за нещо друго. Наистина не са ме приемали насериозно. Доволна съм от факта, че спечелих уважението на хората от футболните среди. Това е много важно за мен и моето развитите.

- Какво си пожелаваш в професионален и личен план през 2018 година?
- Само здраве. Сигурна съм, че ако съм здрава, ще постигна всичко друго.
Светлин  ТОНЕВ / БЛИЦ СПОРТ