Христо Стоичков се върна назад във времето и разказа за паметното участие на България на Мондиала в Щатите преди 25 години. Точно на днешния ден, 5 юли, нашите елиминираха с дузпи Мексико на осминафиналите след 1:1 в редовното време и продълженията. Именно Ицо вкара гола за националите. Впоследствие той стана голмайстор на световното първенство заедно с руснака Олег Саленко – по 6 попадения.

Камата говори пред мексиканската телевизия "Унивижън", където работи, за емоциите от лудото американско лято.

"Преди първенството лежах с жена си в леглото и бях скръстил ръце в молитва, защото се надявах, че ще спечеля нещо на това Световно. Мечтаех го и такава беше настройката ми - да спечелим нещо с България.

Мисля, че най-важното преди мач беше, че си говорехме и се мотивирахме. Не бях много красноречив, но беше много важно и как говориш с тези момчета. Защото понякога можеш да ги обезкуражиш, а е много важно, когато сме назад, да се вдигнем. Затова релаксирахме, играехме карти.

Winbet - победата е емоция! (18)

Започнахме с тежка загуба с 0:3 от Нигерия, но после се върнахме с успех 4:0 над Гърция. И накрая дойде мачът с Аржентина, три дни преди който гръмна скандалът с Марадона и допинга. Това много повлия и аржентинците не бяха този агресивен тим, който бяха преди това.

И дойде мачът с Мексико. Там се подготвихме по моя начин. Преди мача казах на момчетата какво да очакват и как ще играе съперникът. Казах им как ще играе Луис Гарсия, най-бързото им крило. Написах на листче на десния ни бек как да играе, къде да застане. И му казах, че ще идва при мен да ме пита какво да направи, за да го неутрализира.

Играехме срещу един от най-добрите отбори на Мексико в историята им. А мачът беше кошмарен, получихме червен картон, но в крайна сметка успяхме да победим след изпълнение на дузпи и накрая се паднахме със световния шампион Германия. Изглеждаше невероятно да ги отстраним.

Тогава имахме по-добрите възможности преди почивката, но първото полувреме завърши 0:0. И второто започва с криминална подкрепа за Германия и им дадоха престъпна дузпа. След гола им един от съотборниците ми плачеше и каза: "Имаме само 30 минути да обърнем този мач." Не знам как стана, но накрая обърнахме световния шампион и бяхме на полуфинал.

"Така се стигна до мача с Италия, в който вкарах последния си гол на първенството. Вече имах шест попадения, но след мен имаше двама играчи с по пет - Роберто Баджо и Ромарио. Те играха на финала, но той завърши 0:0 и в крайна сметка станах голмайстор на първенството, заедно с Олег Саленко", разказа Камата.