Световното първенство в Русия е в разгара си, а нас ни няма. Навършиха се цели 20 години от последното ни участие на Мондиал. Поради тази причина БЛИЦ се припомни на своите читатели как се представихме на шампионата на планетата във Франция през 1998 година, в който за първи път видяхме 32 отбора. Разочаровахме, въпреки че имахме стабилен състав. А на всичкото отгоре една мистерия се спусна като тъмен облак над лагера на „трикольорите”.

КЛАСИРАНЕТО
В една квалификационна група сме с Русия, Израел, Кипър и Люксембург. Селекционер е Христо Бонев. Първият се класира директно, вторият отива на бараж. На 20 август 1997 година бием евреите с 1:0 в София след гол на Любо Пенев.
Така се стига до решителната битка с руснаците на 10 септември на наша територия. При победа отиваме директно на Мондиала. Постигаме знаменит успех с 1:0 след точно попадение на легендарния Трифон Иванов с глава след пас на Стоичков. След месец двубоят в Москва, който губим с 2:4, няма абсолютно никакво значение. България е за седми път на световно първенство!

22-МАТА НАЦИОНАЛИ
На Мондиала попадаме в една група отново с Нигерия, както и с Испания и Парагвай. Една част от четвъртите в света са на линия, други ги няма. Наско Сираков е помощник на Христо Бонев, Боби Михайлов е резерва на титулярния вратар Здравко Здравков.
Хубчев, Лечков, Цанко Цветанов, Кременлиев, Илиян Киряков, които са основна част от Мондиал 94, не са в състава.
22-ата национали на Мондиал 98 са следните:
1. Здравко ЗДРАВКОВ, 2. Радостин КИШИШЕВ, 3. Трифон ИВАНОВ, 4. Ивайло ПЕТКОВ, 5. Ивайло ЙОРДАНОВ, 6. Златко ЯНКОВ, 7. Емил КОСТАДИНОВ, 8. Христо СТОИЧКОВ, 9. Любослав ПЕНЕВ, 10. Красимир БАЛЪКОВ, 11. Илиан ИЛИЕВ,  12. Борислав МИХАЙЛОВ, 13. Гошо ГИНЧЕВ, 14. Мариян ХРИСТОВ, 15. Адалберт ЗАФИРОВ, 16. Анатоли НАНКОВ, 17. Стойчо СТОИЛОВ, 18. Даниел БОРИМИРОВ, 19. Георги БАЧЕВ, 20. Георги ИВАНОВ, 21. Росен КИРИЛОВ, 22. Милен ПЕТКОВ.
Освен старите и опитни пушки в тима са няколко други класни футболисти, плюс млади и талантливи играчи.

МАЧОВЕТЕ
На 12 юни стартираме срещу Парагвай в Монпелие. В състава на южноамериканците изпъкват вратарят Хосе Луис Чилаверт и Селсо Аяла. 
Мачът е равностоен, но ние пропускаме няколко удобни ситуации за гол. В защита сме перфектни.
Попадение до края на двубоя така и не пада и срещата завършва 0:0. Печелим точка, която ще се окаже единствената за България на Мондиала във Франция. Една минута преди края Нанков получава втори жълт картон и нашите доиграват срещата с човек по-малко.
Парагвай – България 0:0
Съставът: Здравков, Кишишев, Тр. Иванов, Ив. Петков, Ив. Йорданов, Янков, Нанков, Стоичков, Пенев (68 – Костадинов), Балъков, Ил. Илиев (77 – Боримиров).
Жълти картони: Тр. Иванов, Стоичков, Нанков
Червен картон: Нанков

На 19 юни на любимия ни „Парк де Пренс” излизаме срещу неприятната за нас Нигерия. Виктор Икпеба ни наказва през първото полувреме, а след почивката на два пъти имаме реални шансове да изравним. Това така и не се случва – губим с 0:1.
Бонев прави промени в сравнение с първия двубой. В защита като партньор на капитана Трифон Иванов излиза Гошо Гинчев, а Емо Костадинов този път е титуляр с надеждата прочутият стадион пак да ни донесе късмет. Но не би..
Нигерия – България 1:0
1:0 Икпеба (28)
Съставът: Здравков, Кишишев, Тр. Иванов, Ив. Петков, Гинчев, Янков (84 – Бачев), Костадинов, Стоичков, М. Христов (45 – Боримиров), Балъков, Ил. Илиев (66 – Л. Пенев)
Жълти картони: Кишишев, Ил. Илиев

На 24 юни в Ланс Испания ни прегазва с 6:1. След мача обаче не само ние, но и испанците страдат. Въпреки категоричния успех те са аут от Мондиала, защото по същото време Парагвай бие Нигерия с 3:1. Така напред отиват африканците и южноамериканците, а ние и „ла фурия” си стягаме багажа за вкъщи.
Все пак бележим гол. Отбелязва го познат герой – Емил Костадинов, който с хубав удар изпраща топката в горния ъгъл на вратата на Субисарета. С това попадение намаляваме резултата на 1:3. В последните 10 минути обаче Испания ни наказва още три пъти. Според някои източници петият гол се води автогол на Георги Бачев. Всъщност, в официалната статистика на ФИФА попадението също е отчетено като автогол. Така за трети път българин поразява собствената си врата на световно първенство. Все пак в случая става въпрос за рикошет, тъй като след удар топката се удря в тялото на Бачев и влиза в мрежата на Здравко Здравков.
България си тръгва с една точка, един отбелязан гол и голова разлика 1:7.
Испания – България 6:1
1:0 Йеро (6-д), 2:0 Луис Енрике (18), 3:0 Мориентес (55), 3:1 Емил Костадинов (58), 4:1 Мориентес (81), 5:1 Бачев (88-автогол), 6:1 Кико (90+4)
Съставът: Здравков, Кишишев, Тр. Иванов, Гинчев, Ив. Йорданов, Нанков (28 – Л. Пенев), Костадинов, Стоичков (45 – Ил. Илиев), Боримиров, Балъков (61 – М. Христов), Бачев.
Жълти картони: Л. Пенев, Бачев

МИСТЕРИИТЕ
Климатът в тима никак не е добър. Отборът е разделен на групички, а скандалите едвам са потулени по време на лагера във Франция. Христо Бонев, който си има стара закачка с Ицо и Любо, трудно успява да наложи своето. Нещо повече – Камата и Пенев мистериозно изчезват от хотела на националите, разположен близо до Париж. Това се случва два дни преди третия ни мач на Мондиала – срещу Испания. Без да предупредят никого, Стоичков и Любо напускат базата и цяла нощ ги няма. Бонев и помощниците му Наско Сираков и Божил Колев се виждат в чудо. Търсят постоянно двамата бегълци, но те упорито не вдигат мобилните си телефони. На другата сутрин Зума се гласи да свика извънредна пресконференция. Кани се да наговори доста скандални неща.

Няколко часа преди провеждането й обаче Ицо и Пенев се връщат в хотела и не дават на никого обяснение къде са били. Въпреки това мълвата за изчезването им е достигнала до медиите. При срещата си с журналистите Бонев се опитва да отбягва въпросите по горещата тема, с които е залят от репортерите. Селекционерът обаче държи здраво езика зад зъбите си и не смее да проговори. Защото – я е проговорил, я е избухнал невероятен и нечуван скандал.
Няколко часа по-късно Стоичков, за да подразни испанците, забива на терасата на хотелската си стая малко знаме на Каталуния. Камата се заканва, че ще играем силно и ще препънем „червените фурии”.
Нищо подобно не се случва. Нещо повече – упорито върви слух, че в съблекалнята на полувремето е избухнала нова огромна разправия, потушена от капитана Трифон Иванов и от помощник-треньора Наско Сираков. Ицо не излиза за второто полувреме, а Балъков е заменен в средата на втората част.
Въпреки всичко България тогава е на Мондиала. В тези години никой не предполага, че ще измине толкова дълъг период, в който няма да стъпим на най-големия футболен форум... Този месец се навършват цели 20 години. Такава огромна пауза никога не е имало в историята на националния ни тим...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ