Българският национален отбор за младежи до 19 години днес стартира участието си на европейското първенство в тази възрастова група, което се провежда в Грузия. В мач от Група „В“ тимът на Ангел Стойков излиза срещу Англия. Двубоят в Тбилиси започва в 16:30 часа българско време. Другите два отбора в групата са Германия и Холандия.

Пред сериозен проблем е изправен селекционерът Стойков. Той ще трябва да изправи срещу „трите лъва“ състав само с един вратар. Причината за това е наказанието на титуляра Даниел Наумов (Лудогорец). Така под рамката ще застане Димитър Шейтанов (Левски) – син на бившия вратар на „сините“ Георги Шейтанов. Правилата на УЕФА позволяват картотекирането на група от 18 играчи, в която са включени двама вратари. Така при контузия на Шейтанов в днешния мач на вратата ще трябва да застане полеви играч.

Още един наказан за мача има в лагера на „лъвовете“. Това е халфът на испанския Елче Георги Русев. За неговия пост ще се избира между Герги Янев (Левски) и Ивайло Климентов (Лудогорец). В предни позиции почти сигурно ще се разчита на голмайстора от елитния квалификационен кръг Калоян Кръстев (Славия) и Тонислав Йорданов (ЦСКА), а Станислав Иванов (Левски) ще остане резерва. Заради отсъствието на капитана Русев, с лентата най-вероятно ще бъде Тонислав Йорданов.

Минималната цел на участието на България на европейското първенство в Грузия е постигането поне на една точка и вкарването на гол. При предишните ни две участия на шампионат в тази възраст през 2008 и 2014 година записахме по три загуби без да се разпишем. Сега сме в силна група и постигането на целта няма да е лесно, но в квалификациите тимът на Ангел Стойков показа, че е готов да мери сили с най-големите. Както е известно, в пресявките „лъвовете“ победиха Португалия и елиминираха Франция. Българските национали имат качества, самочувствие и вяра. Остава малко съдбата да им помогне.

БЪЛГАРИЯ – АНГЛИЯ

Днес от 16:30 часа
Тбилиси, „Михайл Мекши – 2“
Съдия: Ола Хьобер Нилсен (Норвегия)


ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
България: Шейтанов, П. Генчев, П. Христов, А. Христов, Добрев, Найденов, Климентов, Ковачев, Лясков, Т. Йорданов, К. Кръстев
Контузени: няма; Наказани: Г. Русев, Наумов
Селекционер: Ангел Стойков

Англия: Рамсдейл, Стърлинг, Сесеньон, Джей да Силва, Чалоба, Едън, Едуардс, Маунт, Мадокс, Бъкли-Рикетс, Брертън
Контузени: няма; Наказани: няма
Селекционер: Кийт Даунинг

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ДО 19 ГОДИНИ - ТУК