Голям скандал се вихри между собственика на футболна школа Векта (Пловдив) – Петър Никленов от една страна и общината и кмета на града Иван Тотев от друга страна, научи БЛИЦ. Причината – земята, на която се подвизава детската школа, обяснява Никленов.

В академията, която е създаден през 2005 година, тренират над 100 деца, които има реална опасност да бъдат изхвърлени на улицата. В базата са вложени над 1 милиона лева лични средства, като Общината не подпомага клуба по никакъв начин.

Проблемите започват през 2015 година, стига се до големи скандали и дори заключени хора. Стига се и до започване дело за собственост върху имота, което е заведено от клуба. Делото върви и до днес. В рамките на водения съдебен спор клубът изисква от Общината да предостави документи, с които да докаже собствеността си, но такива все още не са предоставени.

Веднага след започване на делото на 15 март 2016 година от Общината нахлуват в имота без заповед и изхвърлят децата и треньорите на улицата. Клубът завежда дело за възстановяване на владение, вследствие на което съдът се разпорежда Общината да възстанови владението на ФК Векта и академията отново да стопанисва имота. Въводът, който е обжалван, е потвърден с влязло в сила решение неподлежащо на обжалване.

Въпреки това най-неочаквано Общината праща писмо, в което според нея Векта няма законово основание да е владелец. Ответното действие на футболната школа е жалба до прокуратурата.

Ще бъдат ли спазени законите, какво ще отреди съда и каква е съдбата на над 100 български футболни таланти – предстои да разберем.

„Община Пловдив няма абсолютно никакъв документ, с който да защити претенциите си за собственост. Имаха достатъчно време да покажат, че имат права върху тази земя, която всъщност не е общинска собственост. Решен съм на всичко, за да не позволя над 100 деца да останат на улицата“, категоричен бе пред БЛИЦ собственикът на Векта – Петър Никленов.






Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ