Скандал разтърси Първомай, след като 10 играчи на третодивизионния Борислав напуснаха клуба. Те разкриха с официална декларация, че са получавали указания за уреждане на мачове. Борислав 2009 (Първомай) е трети в Югоизточната Трета лига с 34 точки след 17 кръга.

Ето пълната декларация на играчите без редакторска намеса:

„ДО

ВСИЧКИ ФЕНОВЕ НА ФК"БОРИСЛАВ "ПЪРВОМАЙ

Уважаеми дами и господа,

Приятели на футбола,

Въпреки,че бяхме основните футболисти през изминалия полусезон,в който извоювахме рекордното за "Борислав" трето място и въпреки привързаността ни към този клуб, ние напуснахме. Конкретната причина за това наше решение е новото ръководство на отбора. За нас указания,като - "Дузпата трябва да бъде пропусната" и "Резултатът трябва да остане 1:1" са невъзприемливи и недопустими. В нашите съзнания лицата, които веднъж са издали и състезателите, които дори веднъж са изпълнили подобни нареждания си остават завинаги компрометирани.

Благодарни сме на членовете на Управителния съвет, които безпрекословно ни подкрепиха и напуснаха заедно с нас.

Държим цялата общественост в гр. Първомай да разбере,че рекордното ни класиране се дължи на изключителните ръководни качества на Спас Колев и Димитър Кенлешев. Това са хората,които съумяха от нулата да изградят достатъчно боеспособен отбор. Те успяха да изкарат най-доброто от нас, футболистите, които играхме под тяхното ръководство. Така,че претенциите на разни клоуни, които се бият в гърдите,че имат някаква заслуга са крайно неоснователни.

Сърдечно Ви благодарим и на вас, хората, които ни подкрепяхте и бяхте част от победите и забележителния ни колектив.

Бъдете здрави!

А. Здравчев, Ап. Павлов, Д. Митрев, Дж. Узунов, В. Ангелов, Ш. Османов, И. Янков, М. Здравчев, Р. Влашев, М. Иванов"