Заместник изпълнителният директор на Българския футболен съюз Павел Колев коментира актуалната тема около проведения в петък конгрес. На него Борислав Михайлов разби конкуренцията – Любослав Пенев и Ивайло Дражев и спечели властта за четвърти мандат.

Преди конгреса се появиха съмнения в редовността на провеждането му и манипулиране на част от делегатите.

“Важно е тези съмнения да се изчистят. За мен е странно да обвиниш 550 човека, голямата част от които се опитват да правят футбол с много ограничени средства и човешки ресурси, че са се продали. Ние това чухме. За мен това е фарсът. До голяма степен го разбирам, защото, когато нямаш аргументи, когато нямаш конкретни идеи, които да предложиш на тези хора, единственото, което ти остава, е да ги дискредитираш. Това са хора, излъчени от клубовете по места в цяла България. Да се изправиш на трибуната и да им кажеш, че не са футболни хора, е меко казано странно, защото това е футболното семейство на България", каза Колев в студиото на БТВ и добави във връзка с телефонните записи, предоставени от щаба на Любослав Пенев:

"Нека да изчакаме. Надявам се, че органите, които трябва да си свършат работата, ще я свършат, за да видим какви са тези записи. До този момент не съм чул конкретни имена на хора, които говорят. Нека да разберем кои са. Малко е нечистоплътна тази история и е съмнително кой е произнесъл тези думи в записите. Важно е да се знае, защото можем да се запишем с вас и да си кажем всякакви неща. Въпросът е дали наистина са казани. Това е някакъв преразказ. Много е грозна картината.”

Колев заяви още, че не знае за инструктаж за изнасяне на бюлетини. Той заяви, че на делегатите не е казано изрично какво да правят с тях след вота. "По устав вотът задължително е таен. Делегатите не са задължени да извадят тези бюлетини от урната. Имаше кошчета и те бяха препълнени със смачкани и скъсани бюлетини, които не са използвани. Пуска се една - другите се хвърлят. Има делегати, които ги изнасят, но това не е тяхно задължение, въпрос на избор е. Никой не ги е инструктирал какво да правят, както беше внушавано през цялото време."

По време на Конгреса представители на акредитираните медии бяха настанени в отделна стая, в която можеха да следят случващото се на трибуната на екран. Според бившия журналист именно Осмият конгрес на Българския футболен съюз, който се проведе вчера, е най-добре организираният в последните години. "Вотът е таен. Идеята на този екран е да дадем публичност на нещо, тъй като за медиите в тази зала няма място в буквален смисъл. В последните 25 години съм присъствал като журналист и от другата страна като част от администрацията на Българския футболен съюз на всички конгреси. По-публичен от този не е имало! Дадохме възможност на медиите да си свършат работата цивилизовано, да се разделят на екипи. Тези, които желаят да следят дискусията в залата, да седнат пред един екран с кафе и вода, в уютна обстановка, с интернет. Тези, които искаха да взимат интервюта, стояха отпред и взимаха интервюта", обяви Колев.

Той заяви, че щабовете на Любослав Пенев и Ивайло Дражев са били уведомени, че ще бъдат допуснати в 12:30 ч., а не за началото на Конгреса, когато двамата искаха да влязат в залата, но бяха отпратени. "Това също беше решено от делегатите. Те гласуваха единодушно това да е съставът на комисиите. Вървим по една пътека на внушение, че хората вътре в залата са някакви зомбита, на които им е казано какво да правят. Недейте да ги подценявате толкова, това са 550 човека, не е сериозно. Резултатът също е показателен за това, което се случва, когато водиш негативна кампания и обвиняваш хората, че са лесноманипулируеми и не знаят за какво са там.”