Спор няма. Херо е голям треньор. Много голям. Някои го оплюват, критикуват, но ако погледнем обективно, той наистина е фигура в българския треньорски занаят. Където е бил, следа е оставял и е постигал успехи. Помните ли сезон 1996/97? Тогава Димитър Димитров водеше скромния тим на Нефтохимик, който нямаше никакъв опит в родния елит. Но под негово ръководство „шейховете” финишираха втори след ЦСКА в крайното класиране, което си беше солиден успех.

Впоследствие Херо пое и друг тим, който прохождаше сред големите – Литекс. И напълно заслужено през 1998 година спечели титлата.

Димитров прегърна шампионския трофей и в Левски, където бе начело през пролетта на 2000 година.

Виж в Европа нещата не са толкова добре, а неведнъж и два пъти в интервюта той е признавал, че иска да пробие и в евротурнирите. И че това е най-голямата му треньорска мечта. Там Херо никога не е преодолявал с един отбор повече от два съперника, а в статистиката му фигурират и катастрофални поражения от Спартак (Москва) с 0:5 и 2:6, когато беше начело на „нафтата”.

Лудогорец е шестият тим, който Димитър Димитров ще ръководи в европейските клубни турнири след Нефтохимик, Литекс, Черноморец, Амкар и Иртиш. Досега е елиминирал четири отбора – Халмщад (Швеция), Гленторан (Северна Ирландия), ХИТ Горица (Словения) и Дунав (Русе), а шест пъти е отпадал.

В края на 90-те години Херо също, както и днес, попадна в мощен финансово клуб, но късметът му изигра лоша шега с Литекс срещу Видзев по време на дузпите.

Повече от стабилен от финансова гледна точка беше и Левски през 2000 година, когато парите на Майкъл Чорни валяха като приятен пролетен дъжд над „Герена”. Но Димитров се задържа само половин година там и не успя да води „сините” в Европа, въпреки че мечтаеше отново да опита късмета си в клубните турнири. Той спечели титлата, купата, победи три пъти ЦСКА, но не се разбра с босовете и си тръгна непосредствено след края на сезона.

Ето че сега Херо за трети път в кариерата си поема отбор, който е стабилен, откъдето и да го погледнеш – огромен бюджет, прекрасен стадион и европейска база.

С две думи – птичето каца отново на рамото на Димитър Димитров и той трябва да не го изпуска. Трябва да демонстрира треньорския си потенциал, който никак не е малък. Напротив – огромен е. Е, в такава среда, където има пари, има отлични условия, Херо е длъжен да се докаже не само в България, но най-после и в Европа. Влизането в групите изглежда лесна задача с оглед съперника тази вечер. После ще чакаме жребия. Ще чакаме и Димитър Димитров да изведе Лудогорец от тях и да продължи в евротурнирите и напролет. По този начин той ще изведе и себе си до мястото, където винаги е мечтал да бъде – сред най-добрите на Стария континент.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ В ЕВРОПА КАТО ТРЕНЬОР

Купа на УЕФА, 1997/98
Първи квалификационен кръг
Бран - Нефтохимик      2:1
Нефтохимик - Бран      3:2
Отпада

Шампионска лига,  1998/99
Първи квалификационен кръг
Литекс - Халмщад       2:0
Халмщад - Литекс       2:1
Продължава

Втори квалификационен кръг
Литекс - Спартак Москва     0:5
Спартак Москва - Литекс     6:2
Отпада

Шампионска лига, 1999/2000
Първи квалификационен кръг
Литекс - Гленторан      3:0
Гленторан - Литекс      0:2
Продължава

Втори квалификационен кръг
Литекс - Видзев  4:1
Видзев - Литекс  4:1
(2:3 при дузпите)
Отпада

Интертото къп, 2008/09
Втори кръг
Черноморец Бургас - ХИТ Горица         1:1
ХИТ Горица - Черноморец Бургас         0:2
Продължава

Трети кръг
Грасхопърс - Черноморец Бургас 3:0
Черноморец Бургас - Грасхопърс 0:1
Отпада

Лига Европа, 2009/10
Плейоф
Фулъм - Амкар Перм  3:1
Амкар Перм - Фулъм  1:0
Отпада

Лига Европа, 2017/18
Първи кв. кръг
Иртиш – Дунав 1:0
Дунав – Иртиш 0:2
Продължава

Втори кв. кръг
Иртиш  - Цървена звезда 1:1
Цървена звезда – Иртиш 2:0
Отпада
Баланс: 20 мача, 9 победи, 2 равенство, 9 загуби, голова разлика 28:33
Четири пъти продължава, шест пъти отпада

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка