Дербито oт аматьорската АОГ Юг - София между Урвич (Пасарел) и Железница буквално не спира да вълнува футболната общественост.

Както БЛИЦ СПОРТ писа регионалният сблъсък предложи много вълнуваща битка, която бе спечелена трудно от гостите с резултат 2:3.

Преди първия съдийски сигнал беше назначена минута мълчание в памет на легендата на българския футбол Динко Дерменджиев, който почина на 30 април.

По любопитното от самата среща беше, хореографията, която сътвориха феновете на домакините. Вече няколко медии, освен нашата, отразиха светлинното шоу по трибуните.

Местните привърженици създадоха такава, атмосфера, на която биха завидели много от големите клубове по света. Самата хореография беше перфектно организирана, като стартира в началото на второто полувреме с три транспаранта, разположени един под друг в шахматна подредба. На тях беше изписано Урвич 1960,  Нашият Дом, Нашата крепост.

След издигането на транспаранта около 60 души, разположени около очертанията на целия стадион, запалиха факли едновременно. Гледката беше поразителна. Секунди след като факлите изгаснаха, бяха запалени димки, а в четирите ъгли на стадиона започнаха да гърмят мощни фойерверки. В този момент стадионът заприлича на врящ котел, а атмосферата можеше да се сравни с тази, която създават легендарните аржентински ултраси.

Уникалното пирошоу в Пасарел беше заснето с дрон:

Местните момчета и момичета, обаче не спряха до тук и в средата на втората част запалиха още димки и още фойерверки. Това се случи точно след втория гол на домакините от Пасарел, с който те намалиха резултата до 2:3. Уникалната подкрепа от привържениците, които бяха изпълните стадиона до краен предел, даде крила играчите на Урвич. Те натиснаха противника и само чудо спаси Железница от изравняване на резултата. 

По време на дербито се чуваше и мощен тъпан, който огласяше местността. Феновете се бяха "въоръжили" с вувузели, кречетала и други средства, които направиха двубоя още по-колоритен. 

Успоредно с мача от едната страната на игрището се носеше пушек от кебапчетата и кюфтета на скарата, а опашката се нижеше 20-30 метра назад. Грандиозното събитие се проведе със специалното съдействие на кметът на село Долни Пасарел Наталия Александрова. 

Двубоят с пирошоуто предизвика лавина от реакции в социалните мрежи и футболните хора. Съдиите на мача и делегатът заявиха, че подобно нещо на такова ниво никога не са виждали. Купища снимки и видеа заляха фейсбук. Срещата бе посетена от редица футболни хора, сред които президентът на Гранит (Владая) Илиян Петров, чиито отбор има амбиции за влизане във "В" Група, бившият административен директор на ЦСКА 1948 Емил Коцев, един от най-перспективните млади треньори Велизар Христов, доскорошният шеф на пресотдела на спортното министерство Красимир Панов, двама от най-ерудираните спортни журналисти Пламен Славов и Юри Славчев и др.

Срещата на кокетния стадион в Пасарел беше специално за ветерана в редиците на Урвич Красимир Грозданов. Юношата на Левски прекрати състезателната си кариера на 51-годишна възраст, а мачът срещу Железница се явяваше негов официален бенефис. Нападателят е играл още в отборите на Стрела (Доброславци), Сокол (Бенковски), Люлин и др.

Грозданов започна като титуляр, а символично беше заменен в 18-ата минута (какъвто е любимият му номер) под бурните аплодисменти на публиката.

След края на драматичния мач Краси покани своите съотборници на печено агне (докарано и опечено в Сърбия) и ледена бира. Купонът продължи до късните часове на нощта.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ СПОРТ