Ясен Петров дебютира със загуба начело на Левски - 2:3 от Търгу Муреш. Съперникът на "сините" от новия сезон ще играе в елита на Румъния. Проверката бе първа за левскарите от подготвителния лагер в Австрия. Утре от 18:00 часа "сините" мерят сили с украинския Металист (Харков).

С две попадение още в дебюта си за Левски се отличи Даниел Младенов. Привлеченият от Пирин нападател се появи на смяна в 71-ата минута и бе точен в 76-ата и 79-ата.

Ясен Петров остави извън състава и друго от новите попълнения - Гара Дембеле. Бившият нападател на Локомотив (Пловдив) има да наваксва с подготовката и поради тази причина не взе участие в контролата срещу румънците. Титуляри в атака за "сините" бяха младоците Исмаил Иса и Александър Киров. Двамата бяха подпомагани от опитния Христо Йовов. Срещу Търгу дебют за Левски направиха още Иво Иванов (привлечен от Берое) и Калин Щърков (Чавдар Етрополе). Двамата получиха шанс за изява от Ясен Петров след почивката.

"Сините" започнаха по-активно срещата. В 7-ата минута Жоазиньо се озовава сам срещу вратаря на Търгу, но се забави и не успява да нанесе удар. След това топката попада на крака на Александър Киров, но той бие право в тялото на играч на румънците. В 12-ата минута падна първото попадение във вратата на Левски. Сфърля наказа Божидар Митрев директно от пряк свободен удар от около 25 метра, изненадвайки вратаря на "сините", след като прехвърли стената и прати топката неспасяемо в левия ъгъл. В 25-ата Александър Киров стреля, но над напречната греда. До почивката избраниците на Ясен Петров опитаха да изравнят резултата, но не успяха. С пропуски пред вратата на Търгу се отчетоха Исмаил Иса и Жоазиньо.

Румънците стартираха силно второто полувреме и само секунди след подновяването на играта поведоха с 2:0. В 47-ата минута Роман удвои преднината на Търгу, възползвайки се от грешка на национала Веселин Минев. Наложи се на Цветан Димитров да вади топката от мрежата си. На почивката той замени Божидар Митрев, а Ясен Петров пусна и Георги Христов в игра. Завърналият се след преотстъпване в Легия (Варшава) нападател се появи на мястото на Исмаил Иса. В 49-ата Христов преодоля двама защитници на Търгу, след което направи двойно подаване с Александър Александров и нанесе изстрел, спасен от вратаря Даналаке. В 57-ата Жоро изведе Лъчезар Балтанов на стрелкова позиция, халфът би, но стражът на румънците отново се намеси успешно.

В 76-ата минута "сините" най-после вкараха гол. Негов автор стана появилият се на смяна шест минути по-рано Даниел Младенов. Пристигналият от Пирин нападател получи топката от Дарко Тасевски и с премерен изстрел я прати в мрежата на румънците - 1:2. Секунди след това футболистите на Търгу отново стигнаха до преднина от два гола. Роман този път се възползва от грешна на централния бранител Иво Иванов и отбеляза второто си попадение в мача - 1:3. Само минута след това Даниел Младенов отново бе в прегръдките на съотборниците си. Играещият с №8 Димитър Телкийски центрира отдясно, Георги Христов свали топката с гърди на новото попълнение на "сините", който с прехвърлящ удар от границата на наказателното поле я прати в мрежата на вратата на Търгу, като преди това тя се отби в лявата греда. В 86-ата минута Владимир Гаджев нахлу в наказателното поле на румънския отбор, след което бе съборен от защитник, но съдията не отсъди дузпа, за което настояваха от щаба на Левски. След това австрийският арбитър побърза да свири край на мача, като стори това три минути преди да са изтекли редовните 90 минути.

Утре от 18:00 часа е втората контрола на "сините" от лятната подготовка. Съперник ще бъде Металист (Харков) от Украйна. /БЛИЦ

Контролата по минути - ТУК

ЛЕВСКИ - ТЪРГУ МУРЕШ 2:3
0:1 Сфърля (12), 0:2 Роман (47), 1:2 Даниел Младенов (76), 1:3 Роман (77), 2:3 Даниел Младенов (79)
Levski_.jpg
ЛЕВСКИ: 12.Божидар Митрев, 4.Стефан Станчев, 55.Йордан Милиев, 15.Шакиб Бензукан, 14.Веселин Минев, 30.Лъчезар Балтанов, 7.Александър Александров, 20.Жоазиньо, 10.Христо Йовов, 28.Александър Киров, 29.Исмаил Иса (31.Цветан Димитров, 23.Георги Христов, 22.Дарко Тасевски, 8.Димитър Телкийски, 45.Владимир Гаджев, 16.Мариян Огнянов, 11.Елин Топузаков, 5.Иво Иванов, 17.Даниел Младенов, Майкъл Тевия, Калин Щърков)

2.png
ТЪРГУ: 22.Даналаке, 9.Владе, 64.Салве, 2.Михаел, 15.Топич, 8.Вартик, 6.Карлос, 11.Търнавяну, 21.Артафей, 16.Сфърля, 19.Еду






Австрия, Лундабрун
Жълти картони: Стефан Станчев (Левски); Владе (Търгу)