Крилото на Дунав (Русе) Драгош Фирцулеску даде интервю, в което разказва любопитни подробности от кариерата си в българския шампионат. Освен за "драконите", техничарят има поредица от мачове и за Берое.

"Дойдох най-вече заради Людмил Киров, защото му вярвам и го познавам отдавна. Проблемът беше, че дълго време не бях играл заради скъсаните връзки на коляното. Прецених, че средата в Дунав е подходяща за мен да се развивам и да стигна по-нагоре. Аз съм човек, който се адаптира бързо. Година и половина бях в Берое, но в Русе ми е по-добре, защото е по-близо до Румъния.

Изиграх добри първи 16 мача за Берое, но се контузих. Успях да се възстановя само за 4 месеца и половина, но така и не получих нов шанс за изява. А мисля, че го заслужавах. Треньорите също казваха, че го заслужавам, но така е във футбола. Александър Томаш е много добър треньор и има чудесно бъдеще, докато за мен животът продължава, а не спира в Стара Загора. Клубът и хората там остават в сърцето ми, но сега искам да завърша пред тях в класирането", разказва Фирцулеску.

"Аз съм от Бъйлещ - град, който е близо до Видин. На 10 години се преместих в Крайова и там започнах своята футболна кариера. Това е по-трудно за обяснение. Баща ми е направо болен на тема футбол и с майка ми имаха сериозен спор, защото тя искаше да уча. Така, че отидох в Крайова с обещанието, че до 8-ми клас ще съм пълен отличник. Ако не - се връщам в Бъйлещ. Удържах на обещанието си.

Съобразно желанието на майка ми, сигурно щях да съм доктор. Но при положение, че не бях добър с ръцете, краката ми служеха по-добре и затова се спрях на футбола. Интелектът също е много важен, защото и спортът се играе с ум.

Всеки играч иска да изгради бъдещето си и да печели колкото може повече. В България обаче не се инвестира толкова, колкото в други страни. Който играе в България, вероятно е доволен", допълни нападателят.

Подобно на повечето си сънародници у нас, и Фирцулеску вече може да се похвали с познания по български. А и до днес румънецът си спомня коя е първата българска дума, която е научил.

"Може би първата дума, която научих, е "мъртъв"", заяви играчът пред "Диема".

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019