ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Новият сезон в "А" група започва днес. Черноморец и Черно море откриват 66-тия шампионат в 21:00 часа в морското дерби. Останалите мачове са в следващите три дни. За първи път първенството стартира толкова рано, още през месец юли. Причината за промяната е хубавото време и терени през летните дни, а и футболистите ще могат да бъдат по-добре подготвени за квалификациите на националите през септември.

Форматът на шампионата също претърпя промяна. Общо 14 отбора ще изиграят редовен сезон от 26 кръга (всеки срещу всеки на разменено гостуване). След това отборите се разделят на две седмици, първата ще определи шампиона и участниците в турнирите, а втората - изпадащите. В плейофите следват нови 12 кръга, всеки един от седемте отбора ще играе по два пъти на разменено гостуване с останалите шест тима. И през този сезон четири отбора ще изпаднат, а два ще влязат от "Б" група, което означава, че през сезон 2014/15 "А" група ще бъде от 12 тима.

И тази година няма да станем свидетели на старт като хората. Типично по български отборите ни още са по бели гащи и едва скълъпват нещата в последния момент. ЦСКА беше съживен в последния момент, всъщност, още не е сигурно колко е жив. Настъпи промяна в собствеността в клуба, временно Стоичков беше треньор, сега е Стойчо Младенов. Заради сагата около смяната на собствеността селекцията закъсня прекалено много, в момента все още се прави на пожар и не е приключила. "Левски" уж е организационно перфектен, но шамарът от Иртиш Павлодар още звучи на "Герена". Едва няколко дни преди старта на сезона "сините" уволниха Николай Митов и назначиха Славиша Йоканович. Сърбинът няма да води тима в първия кръг с "Ботев".

"Канарчетата" изглеждат най-стабилни. Станимир Стоилов е бетон на поста си, а и резултатите до момента в контролите и Европа дават надежди на "жълто-черните" фенове. Селекцията на "Ботев" също е повече от сериозна и със сигурност амбициите ще бъдат в Топ 3 в края на първенството. Градският съперник от Пловдив - Локомотив, има нов-стар собственик. Коко Динев се завърна на бял кон на "Лаута" и за няколко седмици доведе около десетина нови попълнения. И нов треньор - Александър Станков. И покрай Локо-то драми, феновете са разцепени помежду си, едните стоят зад Коко Динев, другите обявиха бойкот още преди старта на първенството.

Литекс и Гриша Ганчев?! Неясна съдба допреди около месец, но като че ли така беше само по медиите. Гриша Ганчев така и не пипна отбора от Ловеч, та даже и докара нов треньор - Златомир Загорчич, и още няколко футболисти. Според информацията бизнесменът иска минимум участие в Европа през настоящия сезон, така че не отписвайте Литекс.

Шампионът Лудогорец е колеблив повече отвсякога. Още през пролетта на миналия сезон Петев получи жълт картон от Кирил Домусчиев. На всички е ясно, че втората поредна титла беше спечелена заради глупостта на "Левски", а не, че в Разград я заслужаваха. Загубата от Слован Братислава в предварителните кръгове в Шампионската лига още повече разклати стола на треньора и нищо чудно той да се превърне във фаворит за първи сменен наставник след началото на сезона.

Берое е финансово стабилен и може да обърка сметките на грандовете, каквото може да кажем за Славия, Черно море и Черноморец. Локомотив София също направи сериозна селекция и Николай Гигов обеща, че няма да се повтори тоталната излагация от миналия сезон, когато отборът едва се спаси от изпадане.

Добре дошли в "А" група на Любимец и Нефтохимик. Тимът от Любимец е абсолютен дебютант в елита. Около името на клуба се говореше какво ли не през последните години. Юношеските формации дори попаднаха под мониторинг от страна на БФС заради съмнителни резултати. Дано всичко това е останало в миналото и новаците не пренесат загуби с по 1:10 и 0:8, каквито редяха юношите им.

Нефтохимик също до последно беше под въпрос за участие в "А" група. Първоначално младите собственици на клуба едва намериха пари за издръжка. След това се появи вариантът с предаване на лиценза на ЦСКА, който в крайна сметка отпадна и "шейховете" запазиха елитния си статут.

ЛЯТНАТА ПОДГОТОВКА И ТРАНСФЕРИТЕ - ТУК!