Британски гражданин е станал жертва на тежък побой от футболни хулигани след края на мача ЦСКА - Левски (0:1) в София на 29 септември. От Българския хелзинкски комитет (БХК) са поели защитата му. От МВР не са съобщавали за такъв инцидент.

Както БЛИЦ писа Леон Кофи, който работи като търговски представител в българския офис на международна компания, е нападнат пред сградата на МВР, докато се прибира към дома си заедно с двама свои колеги. На ъгъла на улиците "6-ти септември" и "Ген. Паренсов" пострадалият и придружителите му засичат група, чиито отличителни символи предполагат, че са от агитката на Левски.

Щом тримата биват забелязани, към Кофи се насочва група от приблизително 50 души. Първият от достигналите до него нападатели е бил с маска. Той поваля жертвата на земята, след което групата започва да нанася многократни удари върху всички части на тялото му.

Докато го ритали на земята, нападателите имитирали маймунски звуци, явно отправяйки расисткото послание, че считат жертвата си за маймуна, поради тъмния цвят на кожата му. Свидетели на нападението, освен придружителите на жертвата, са и полицаи, които са били в непосредствена близост по време на побоя.

Кофи изпада в безсъзнание. След като се съвзема, пострадалият е откаран в две поредни болници, където и на него, и на колегите му е заявено, че той е добре и му е отказан прием. Приет е едва в третата болница - УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

След претърпяна операция и над двуседмичен престой в неврохирургията на болницата Кофи се възстановява от преживяното. По случая е образувано досъдебно производство. Към настоящия момент записите от камерите на сградата на МВР все още не са набавени.