Приключи първата фаза на първенството в Първа лига. Какво следва до края на шампионата? Това е въпросът, който вълнува всички ни. Регламентът на новото първенство е толкова сложен, че дори някои от футболистите в елитните ни клубове не са напълно наясно с него. 

Както е известно, шампионатът продължава с разделянето на отборите на първа шестица и втора осмица, като тимовете запазват точките, спечелени до момента. Лудогорец, Левски, ЦСКА, Черно море, Локомотив (Пловдив) и Дунав продължават в шампионския поток, ще изиграят по още 10 мача. Те ще се срещнат по два пъти помежду си всеки срещу всеки при разменено гостуване. Така в края на сезона всеки отбор ще има актив от 36 мача в 36 кръга.

Победителят от първата шестица печели шампионската титла. Завършилият на второ място се класира за участие в Лига Европа. Третият в класирането на първата шестица ще участва в плейоф за влизане в Лига Европа срещу съперник от втората осмица, която се разделя на две групи: 

В Група 2 се включват 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият (Ботев, Верея, Славия и Монтана)
В Група 3 се включват 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият (Берое, Пирин, Нефтохимик и Локомотив Горна Оряховица)

Отборите от всяка група играят по два мача на разменено гостуване по системата всеки срещу всеки. След груповата фаза във втората осмица тимовете се изправят в 1/4-финални елиминации в два потока:

В първия поток първите два отбора от всяка група се изправят един срещу друг на кръст. Във втория поток на същия принцип играят третите и четвъртите от групите. Четвъртфиналите са в два мача на разменено гостуване, домакин в първия мач е отборът с по-ниско класиране в групата.

Победителите от първите два 1/4-финала се изправят в 1/2-финал, който се провежда в две срещи на разменено гостуване. Домакин в първата среща е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон. Загубилият първия полуфинал заема осмото място в крайното класиране. Загубилите 1/4-финал 1 и 1/4-финал 2 завършват съответно девети и десети. 

Победителят от първия полуфинал играе бараж в един мач за класиране в Лига Европа срещу третия от първата шестица, който е домакин.

Във втория поток победителите от третия и четвъртия 1/4-финал играят полуфинал. Загубилите тези 1/4-финали оформят последния полуфинал. Играе се в две срещи на разменено гостуване, домакин в първата среща е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон. Победителят от 1/2-финал 2 запазва мястото си в Първа лига. Загубилият 1/2-финал 3 изпада във Втора лига. Загубилият 1/2-финал 2 играе срещу третия в класирането на Втора лига.

Победителят от 1/2-финал 3 играе срещу втория в класирането на Втора лига.

Загубилите плейофите за оставане ще играят във Втора лига през следващия сезон. Победителите ще играят в Първа лига.

Класиране за турнирите на УЕФА и бараж за Лига Европа: 
1 място (шампион): класира се за втория квалификационен кръг на Шампионска лига 2017/18 
2 място: класира се за първия квалификационен кръг на Лига Европа 2017/18 
3 място: класира се за бараж за Лига Европа или за първи квалификационен кръг на Лига Европа 2017/18 
4 място: възможно е да се класира за бараж за Лига Европа при определени условия - ако носителят на Купата на България 2016/17 завърши на първо, второ или трето място в Първа лига, то третият в крайното класиране се класира директно за Лига Европа, а четвъртият - за бараж за Лига Европа. При всяко друго развитие третият в класирането играе бараж за Лига Европа, а четвъртият губи шансове за класиране в евротурнирите.

ПРОГРАМАТА

ПЪРВА ШЕСТИЦА - 1 КРЪГ
8 април 2017 г. (събота), 20:00 часа
ЦСКА - Черно море Диема Спорт

9 април 2017 г. (неделя), 17:30 часа
Левски - Локомотив (Пловдив) Диема Спорт 2

9 април 2017 г. (неделя), 20:00 часа
Лудогорец - Дунав Диема Спорт 2


ВТОРА ОСМИЦА - 1 КРЪГ
Група 2
7 април 2017 г. (петък), 20:00 часа
Ботев (Пловдив) - Монтана Диема Спорт

10 април 2017 г. (понеделник), 20:00 часа
Верея - Славия Диема Спорт 2

Група 3
7 април 2017 г. (петък), 17:30 часа
Пирин - Нефтохимик Диема Спорт

8 април 2017 г. (събота), 17:45 часа
Берое - Локомотив (Горна Оряховица) Диема

Видео разяснение на регламента:

Tелевизионната програма на Първа лига

Всичко за Първа лига