Шест поредни шампионски титли на България, две участия в групите на Шампионската лига, няколко впечатляващи рейда в груповата фаза на Лига Европа, излизане от тежките пресявки и т.н, и т.н. Мачове с Реал Мадрид, Ливърпул, Арсенал, ПСЖ, Милан, Лацио, Валенсия, ПСВ Айндховен и Базел. Изграждане на нов стадион и модерна тренировъчна база. Трансфер на трима играчи в лицето на Жуниор Кайсара, Джонатан Кафу и Хосе Паломино във водещи шампионати за 17 милиона евро. Грубата калкулация показва приходи от над сто милиона лева, дошли от УЕФА, продажба на играчи, билети и спонсорски договори и почти толкова инвестиции в спортната инфраструктура и издръжката на Лудогорец. От въпросните приходи милиони са данъчните постъпления в държавната хазна.

Към това може да прибавим и “скромните” 8-9 милиона лева, които постъпиха в българския футбол от Фонд “Солидарност” към УЕФА заради двете участия на българския шампион в груповата фаза най-комерсиалния футболен турнир. Всичко това не се е случило в порядъка на 20-30 или 50 години, а само за седем, откакто Лудогорец влезе в “А” група. Звучи като сън или научна фантастика, нали? Няма нужда от ощипване, за да разберем, че е реалност, защото фактите са безспорни.

Дори и най-големият невежа в България би се чукнал по главата, за да се замисли как Лудогорец може, а другите - не? Защо Кирил и Георги Домусчиеви жънат успехи във футбола? Как братята успяха да превърнат отбор от 30-хиляден град в доминант в България и същият този тим води ожесточени битки в ядрото на футболна Европа.

Със сигурност доста българи са меко казано изненадани от успехите на Лудогорец. Други пък смятат, че голяма част от тях се дължат на късмет. Това донякъде е нормално. Същото обаче не се отнася за хората, които са запознати в детайли с процесите, развитието и бизнеса на братя Домусчиеви. Те са наясно, че успехът на Лудогорец е закономерност. Домусчиеви погледнаха и развиват Лудогорец като всяко едно тяхно предприятие. Разбира се, с малко повече емоционалност, но без да бягат от основните правила за развитие - експертност, последователност, екипност и строгата финансова дисциплина. Просто пренесоха успешния бизнес модел в Лудогорец. Така, както правят във всеки нов проект.

Малко предистория. Преди близо 19 години Кирил и Георги Домусчиеви стартират фармацевтичен бизнес и учредяват “Хювефарма” ЕООД. Компанията започва с приватизация на един завод в Пещера. Тя се развива като глобална фармацевтична компания с фокус върху разработването, производството и търговията с продукти за хуманната и ветеринарната медицина. Днес фирмата разполага със собствени заводи в България, САЩ, Белгия и Италия. “Хювефарма” продава своите продукти чрез собствени дъщерни дружества, търговски представителства и дистрибутор и е сред 10-те най-големи компании в света в областта на ветеринарната медицина. Наскоро “Хювефарма” придоби два завода в Америка за производство на ваксини...

Може само да гадаем колко точно на брой производствени предприятия управляват по света Кирил и Георги Домусчиеви, но със сигурност не са никак малко. Ясно е обаче, че инвестициите им са дългосрочни и под тяхна диктовка няма нито едно фалирало предприятие. Това лесно може да се провери. Напротив - производството върви на пълни обороти. И тук говорим за изключително сложна материя - производство на медикаменти и разработването на съвременни ваксини, където се изисква изключителна експертност и прецизност. Не за бизнес като покупко-продажба или внос и износ, без да подценяваме този вид услуги.

Явно тук настъпва моментът да зададем въпрос към зложелателите на братя Домусчиеви, които очевидно са любители на конспиративните теории. И в САЩ, Италия и Белгия ли бизнесмените са близки до правителства и президенти? И там ли са галеници на властта? Уважаеми господа, това е несериозно! Кой ще осигури предимство на българи да изградят няколко завода в Америка и след като ги развият да започнат да поглъщат мощни световни компании? Бъдете сигурни, че ако някой се ползва с протекции в САЩ, българите ще сме последни на опашката. Ако са решили да правят подаръци, със сигурност нашите бизнесмени ще има да чакат. Човек от малка България може само по един начин да пробие на необятния американски и световен пазар - с познания, качества и далновидност. Да намери свободна ниша и да я следва неотлъчно. Така, както са го сторили Домусчиеви.

Но ето че в България се намират “личности”, които се опитват да омаскарят всичко. Полагат грозни усилия да оплитат в сложна и отровна плетиница от паяжини всяка положителна идея на Кирил Домусчиев. Конструктивните му начинания, които ще са полезни за обществото, се манипулират. Вадят се от контекста и са обявяват за контрапродуктивни, като непрестанно е атакуван от платени клакьори и тролове. Целта е да принизят него и всеки нормален инвеститор до тяхното ниво. Да го потопят в калта и отровната среда, където те успешно виреят. Некадърници, които съсипаха десетки дружества и предприятия, взети на караминьол, по скандален и бандитски начин, правят опит да създадат лош образ на един от най-успешните ни бизнесмени и футболни ръководители в България. Съвременното бедствие “троловете” очернят всичко по пътя си. Целта на поръчителите на тролските атаки е да намерят хора, които да обират неодобрението на обществото, за да прикриват собствените си своеволия.

Висша форма на наглост е чистокръвни бандити да се крият по дупките си и оттам да дават нареждания да се атакува човек като Домусчиев, който осигурява трайно препитание на хиляди семейства в няколко държави по света. Кощунство е подобни хора да се изявяват като морални ментори и съдници.

Много е подтискащо, че човешкият разум притежава способността от време на време да издига чистите неистини и манипулации до висините на неоспорим факт. Затова моят призив към всички хора е да полагат усилия да отсяват информацията в медиите. Да изчистват плевелите и да не обръщат внимание на злобата и пошлостта. Само истината може да ни накара да се замислим и да ни обедини. Ако всички подхождаме със снизхождение към невежеството и пошлостта, това означава, че ги поощряваме…

Рекордният вот с гласуваното доверие на футболните клубовете към Домусчиев да остане в Изпълкома на БФС, е категоричният отговор на най-успешния собственик на футболен клуб у нас по отношение на тролската атака, която се изля последните години срещу него. Естествено, продиктувана от завист и злоба…

Безпрецедентната почит и подкрепа от страна на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер към Домусчиев и отпускането на 100 милиона евро по плана “Юнкер”, е другият категоричен отговор на един от най-големите инвеститори в България по отношение на тролската атака, която се излива срещу него и всеки продуктивен бизнесмен. Напълно разбираемо е, че Домусчиев получи одобрението и подкрепата на правителството и българския народ. По простата причина, че се гласува доверие на сериозен предприемач, който се е доказал през годините и има солиден авторитет и присъствие на световния бизнес форум. Изграждането на два нови завода, които ще функционират на пълна мощност дълги години, ще е добра реклама за България. Колко родни бизнесмени са готови да се нагърбят с подобна мултимилионна инвестиция в тази специфична индустрия и да гарантират, че ще изпълнят докрай поетите ангажименти.
Novini.bg