Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наложи глоби по 5000 лева на новака в efbet Лига Царско село и втородивизионния Струмска слава (Радомир). Санкциите са заради съмнения в участието на тези отбори в уговорени мачове през миналия сезон и на база сезиране на Експерт по почтеността в БФС. 

Oт футболната ни централа не изнасят подробности, като от двата клуба нормално са афектирани, че ги замесват в скандала. Собственикът на Царско село Стойне Манолов заплаши със съд, като недоумява как може без доказателства да се хвърлят подобни обвинения срещу клуба му.  

Запознати твърдят пред БЛИЦ СПОРТ, че въпросният двубой, за който се смята, че е уреден, е именно срещата между двата отбора. Струмска слава и Царско село завършиха наравно 2:2 на 23 май. Мачът в Радомир беше от последния кръг на първенството във Втора лига, когато столичани вече си бяха гарантирали промоцията за елита. Царско село на два пъти повеждаше в резултата, а изравнителното попадение за Струмска слава падна в 85-ата минута.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Припомняме, че преди няколко месеца Верея беше изваден от елита заради пет сигнала за уговорени мачове. Впоследствие станаха ясни три от срещите: Славия - Верея (4:0), Берое - Верея (6:0) и Верея - ЦСКА (0:1).

От Царско село излязоха със становище след скандала:

Ръководството на ФК Царско село 2015 изразява своето учудване и изненада от днешното решение на Дисциплинарната комисия на БФС, което разваля репутацията на футболния клуб с решение без аргументи и мотиви.

Трябва да отбележим, че относно юридическата стойност и характеристика на решението на дисциплинарната комисия при БФС от 17.07.2019г. с което на ФК Царско село 2015 гр. София е наказан с порицание и имуществена санкция в размер на 5000 лева на основание цитираме: „чл.46,ал.6, б. В от ДП/2018/2019“, следва да се има предвид, че за нас не става ясно по коя норма сме наказани. Вероятно ДК е имал предвид единствено точка В, защото само тя отговаря на наложената санкция. Кумулативно наказание по точка Б и точка В не е възможно.

Освен това към настоящия момент действа дисциплинарен правилник на БФС, който е приет от Изпълнителния комитет на БФС с протокол №1/14.05.2019 г. и цитираният дисциплинарен правилник на БФС за сезон 2018/2019 г. е отменен. Следва да се има предвид, че смисълът на  фактически състав на чл.46 ал.6 от дисциплинарният правилник и в двата му варианта предвижда процедурата по наказание да започне след сезиране от страна на УЕФА, а не от Експерт по почтеността на БФС и в този смисъл не е спазена предвидената процедура от страна на административно-наказващият орган. До момента на клуба НЕ Е връчено валидно решение на ДК и мотиви за взетото решение. Не сме поканени да дадем становище и/или обяснение. Не ни е дадена възможност да се запознаем с фактите по преписката. Не ни е осигурено гарантираното в Конституцията право на защита. Това не е никаква процедура, а задкулисна и незаконна провокация с дъх на набеждаване. 

Чл. 53 ал.2, т. А с аргумент от противното пресича пътя за обжалване на глоби на Дисциплинарната комисия в размер до 5000/пет хиляди/ лева. Необжалваемостта на санкции до 5000/пет хиляди/ лева е класически пример за нищожна норма, която без особени трудности може да бъде отменена. 

Имаме основания да смятаме, че взетото днес решение цели дестабилизиране отбора за предстоящите срещи в първенството. Ние няма да допуснем подобни провокации и ще търсим правата си с всички законови средства.

Искаме да припомним, че отборът влезе безапелационно в Първа лига като шампион на Втора лига за сезон 2018/19. Спечелихме голяма част от мачовете и осигурихме промоцията си доста преди края на шампионата. През целия сезон сме спазвали правилата на футболната игра и сме печели мачовете на терена с ясната цел в настоящата кампания да мерим сили с най-добрите футболни отбори в България.