Един от най-големите български таланти - централният защитник Петко Христов, получи изключително признание от италианското издание calcio.it, което го сравни с една от големите звезди на Пари Сен Жермен - Тиаго Силва.

"Тази седмица фокусираме вниманието си върху младите таланти на италианския футбол, готови да експлодират и да станат звездите на следващия сезон в Серия А. Днес ще говорим за българина Христов от Фиорентина, талант от националния отбор до 21 години, и в когото Корвино (б.р. - Панталео Корвино, Генерален директор на Фиорентина) се влюби по време на Европейското първенство до 19 години в Грузия. Удар за 1,7 милиона евро, с който момчето пристигна, готов да израсне под ръководството на господин Биджика и след това да се качи в първия отбор. Има всички обещаващи качества.", пишат от изданието

"Около Петко Христов е тихо, но истината е, че той е една от най-големите таланти на "лилавата" детска градина. Не е изненадващо, че е привлякъл вниманието на Панталео Корвино, който исторически е доказано, че има нюх за откриване на млади таланти".

"Защитникът с десен крак е родом от София и е като мощна електроцентрала. Има силна физика, която му позволява да бъде добър във въздушните двубои и сблъсъците тяло в тяло. Умее да "чете" играта и реагира на отворени в защитата пространства. Силен е, също така, в центъра, където разчита на вродения си инстинкт. Момчето има вдъхновяващите характеристики на Тиаго Силва, но в момента изглежда по-скоро като Алесио Романьоли и Андреа Брадзали".

"Христов е определян като един от най-талантливите централни защитници на България и целия Балкански регион. Преминава в Славия през 2013 година от юношеските формации на Левски. Дебютира за първия отбор на 30 юни 2016 година в първия кръг на Лига Европа срещу поляците от Заглембе Любин, когато влиза на мястото на друг млад футболист - Георги Йомов. Същата година е обявен за "Най-добър млад играч на България", пишат още в Италия.