Изпълнителният директор на Левски Павел Колев коментира обявеното сътрудничество с мениджърската агенция на Джовани Бекали и назначаването на Богдан Патрашку за главен скаут. Шефът на „сините“ отчете положителната страна на договорената колаборация и констатира, че треньорът сам да избира футболистите е възможно най-голямата грешка. Междувременно Колев подчерта, че за поста на спортния директор клубът все още не е се е спрял на конкретно име. Той разкри, че през лятото на „Герена“ ще започне строителна дейност.

„Това решение бе продиктувано от желанието ни да имаме т. нар. триъгълник в спортно-техническата дейност, един независим център. Независим от треньора и от администрацията в мое лице, който да участва пълноценно в подбора на футболисти и планирането на състава няколко години занапред. Агенцията на Бекали има огромна експертиза в това отношение, много контакти в целия свят, дългогодишен опит – близо 30 години – и в същото време нужната независимост. Моята задача е да направя така, че този триъгълник да сработи, защото до голяма степен се изисква всекидневна комуникация при набелязването на нови попълнения, при разговорите с футболисти, с които трябва да се разделим и в тази комуникация трябва да участват всички страни на този триъгълник, а това не е лесна задача. В момента сме в процес по напасване. Засега нещата вървят добре, работи се усилено по селекцията, по това как би трябвало да изглежда отборът в началото на новия сезон, на 11 юли е първият предварителен кръг на Лига Европа. Ние дотогава трябва да сме готови с подготовката, а месеци преди това трябва да разполагаме с новите попълнения, за да може треньорът да направи пълноценна подготовка. Това е целта. Работим усилено. Водят се вече разговори с някои играчи. Някои ще бъдат гледани на живо, така че да сме сигурни, че няма да сгрешим с привличането им“, обясни детайлно Колев в предаването „Домът на футбола“ по „Диема Спорт“.

„Спортен директор нямаме. Тази длъжност е свободна все още. Патрашку е главен скаут. Агенцията на Бекали ще помага именно в тази насока. Това е огромен обем от работа и понякога е нужно да се изгледат по 150 до 200 играчи от различни държави, за да се идентифицират тези, които ще се гледат на живо. Преди това е направено проучване на цялата им кариера, на личния им живот и съответно дали могат да бъдат привлечени в Левски. Някои имат високи финансови претенции, за други трябва да се плаща сериозни трансферни суми, трети се оказват неподходящи заради личния им живот и характер. Точно тази работа ще върши Патрашку и агенцията на Бекали, който разполага с 10-15 служители, основно скаути, които работят усилено със скаутските програми и имат достъп до огромни база данни. Левски в момента няма такъв потенциал – и човешки, и технически. Така, че от тази гледна точка присъствието им ще бъде изключително полезно“, продължи Колев.

„Да се остави на треньора сам да избира играчите е възможно най-голямата грешка, която може да се направи, ако един клуб иска да работи сериозно. Вече съм обяснявал. По статистика един треньор изкарва в един клуб средно 11 месеца. Треньорът не трябва да се занимава със селекцията - не му е работа да намира играчи. Той не е скаут, нито агент. Аз не познавам специалист, който да се справи с такъв обем работа - да води тренировъчния процес, да изгледа 200 играчи и от тях да избере трима, които реално набелязва и иска да привлече. Клубът чертае стратегията, дава профилите на играчите, от които се нуждае и съобразно тях, скаутите намират такива футболисти. Свеждат за всеки профил до трима максимум. Това пести време и средства и улеснява гледането на живо на тези играчи“, посочи директорът.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Идеята за следващия сезон е да привлечем петима максимум нови опитни играчи, ако може българи още по-добре. Те трябва да съставят гръбнака на отбора през новия сезон. Част от тези, които са сега, ще бъдат запазени. Около тях ще се гради също отбор. Към него ще прибавим интегрирани момчетата, които в момента са в първия тим. Водиха вече 2 подготовки с мъжкия тим, говоря за юношите, които играха онзи ден с Лудогорец – Юруков, Станислав Иванов. Да не ги изреждам всички. И съответно ще се насочим изключително и само към момчетата от школата ни. Когато имаме дефицит на някоя позиция, ще търсим млади български играчи, на по 15, 16 години, които да вземем тук и да развием. Това е стратегията за следващите 2-3 години. Това значи търсене на баланс между влагане на пари в селекция и поглед в бъдещето, който вероятно няма да струва толкова пари, но ще изисква търпение. За всички е ясно, че публиката на Левски не е от най-търпеливите, особено след тази 10-годишна суша, и ще се опитаме да станем шампиони догодина. Подчертавам да се опитаме, не на всяка цена. Ако някой очаква да се изсипят 10-15 милиона за нови футболисти, това няма как да стане. Приоритет ще бъде да се инвестира в инфраструктура. Лятото задължително трябва да изградим още един изкуствен терен. Вече се работи по проекта. Ще започнем изграждането след края на сезона. И доста подобрения трябва да се направят по общежитието, което изисква солиден ремонт, съблекални, които в момента липсват, с изключение на тези, в които и аз съм се събличал като дете, и други подобрения по базата, които не търпят отлагане и изискват доста средства. Това ще е приоритетът. Надявам се левскарската общност да приеме това като положителен знак, защото без значение кой ще е треньор, директор и собственик, това, което ще се случи, ще остане за Левски и след нас. Това е по-важно, отколкото скъпоплатени играчи, които не оставят наследство“, допълни Колев.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019