Експерти от БФС ще направят инспекция на стадион „Локомотив” в Горна Оряховица, за да преценят годността му за мачове в Първа лига. Огледът всъщност бе поискан от ръководството на горнооряховския клуб още когато се заговори, че той ще получи покана за участие в новата „А” група.

„Предстоящата инспекция на стадион „Локомотив” не е повод за притеснение за нас, а точно обратното – притеснявахме се, че се бави. Нашият клуб поиска такава проверка още на първата среща между БФС и футболните клубове, които решаваха формата на новата „А” група. Поискахме експерти на футболната централа да дойдат и огледат стадиона и да ни дадат точни предписания какво трябва да се направи, за да отговаря той на стандартите за елитната група, коментира членът на Управителния съвет на ОФК „Локомотив” Николай Рашков.

„Много добре знаем, че в това си състояние стадион „Локомотив” не покрива критериите, затова обаче сме започнали подготовка за пълното му обновяване. С общите усилия на държавата, Министерството на спорта и Общината след няколко месеца „Локомотив” ще има един от най-хубавите стадиони в групата”, убеден е Николай Рашков.

„В момента се очаква откриване на процедура за избор на изпълнител за ремонт на терена и осветлението на стадиона, което ще се финансира с 1 милион лева от Министерството на спорта. Процедурата ще се управлява от ведомството на Красен Кралев, който преди няколко дни обяви в Русе, че поръчката ще е готова до 5 юли. По-реалистичният вариант е това да стане в края на месеца, а самото строителство да започне през август”, смята Николай Рашков.

Паралелно с това ще се движи и реконструкцията и обновяването на останалата част от стадиона, което ще се финансира от Общината. Проектирането се прави от архитект Юри Любомирски и е на етап съгласуване. По проекта се предвижда разширяване на сегашните служебни помещения в административната част на Стадиона. Ще бъдат разширени съблекалните и ще се изградят допълнителни тоалетни във всяка една. Ще има втора съдийска стая, лекарски кабинет, стая за допинг контрол. Под козирката ще има и място за продаване на билети, фен магазин, зала за пресконференции. За журналистите се предвижда обособено място под терасата на козирката, където ще бъде изграден прес-пункт с 50 журналистически места.

От северната страна на козирката ще бъде изграден специален подход-тунел към ВИП ложата, която е със 180 седящи места

Общият капацитет на стадиона е 10 500 места. Ще бъде разделен на три сектора за домакини и един сектор за гости. Всеки от секторите ще има отделен вход и няма да има никакъв контакт между агитките на двата играещи отбора. В секторите за домакини ще бъдат монтирани 6500 пластмасови седалки. Секторът за гости и клетката са с 2000 места. Той е напълно отделен от местата за домакините. Влиза се директно от входа, който е до паркинга, предназначен за гостуващата публика.

Към стадиона има обособени 200 ВИП места за паркиране на специални гости и служебни лица. Още 1500 са паркоместата за публиката.

Разположението на стадиона е уникално и е много удобно за организация на спортни събития. Намира се в края на града, има достатъчно възможности за паркиране и бърз излаз към Велико Търново, Лясковец и селищата на общината. Така че след като приключи реконструкцията, „Локомотив” ще има едно от добрите места за футбол в България, смята Николай Рашков.

Докато стадионът в Горна Оряховица бъде приведен към изискванията на БФС, „Локомотив” ще играе на „Лаута”. Клубът има договор със съименика си от Пловдив за ползване на стадиона и този договор е предоставен във Футболната централа. Така че и по тази линия няма как да се поставя под съмнение бъдещето на горнооряховския „Локомотив” в Първа професионална лига, категорични са от ръководството на клуба.

В същото време обаче поредната порция слухове за намаляване на отборите в първа група от 14 на 12, постави под съмнение участието на „Локо” в елита, тъй като отборът е сред четирите поканени от втория ешелон да попълнят бройката.

ОФК „Локомотив” няма никакви основания да се съмнява в своето бъдеще в Първа професионална футболна лига, независимо от това колко отбора ще останат и какви проверки ще се правят на стадионите. Нещо повече, горнооряховският клуб има амбициите за забележимо присъствие в елита, категорични са от ръководството на „Локо”.

Колко отбора ще останат в Професионалната лига си е изцяло от компетенциите на БФС. Но не виждаме защо това трябва да ни притеснява. „Локомотив” е с най-добрите спортно-технически показатели в сравнение с четирите поканени отбора от втора група, изразява мнението на колегите си от ръководството на клуба Николай Рашков. Така че дали ще са 12 или 14 отборите, няма значение, нашето място е сред тях. Още повече, че имаме и редица други предимства. Ние сме един от малкото футболни клубове, които никога не са фалирали, не са сменяли името си или седалището си. Освен това имаме публика, на която могат да завидят много от отборите в досегашната „А” група, категорични са от „Локомотив”.

Всякакви съмнения са не само безпочвени, но и спекулативни. Те поставят под въпрос усилията на Правителството, Министерството на спорта и Община Горна Оряховица да развиват спорта в града. Ние обаче сме амбицирани да покажем, че Горна Оряховица е футболен град и просто си заема мястото, което й прилича, смятат от клубното ръководство на „Локомотив”.