Футболните ни национали се изложиха сериозно и при гостуването в Хърватия, записвайки поражение с 0:3. Това бе трета поредна загуба за България в квалификациите за Евро 2016 след 0:1 от Норвегия и 0:1 от Италия през септември, като вече окончателно се изпариха и илюзорните шансове на "трикольорите" за достигане до плейоф. Победата пък остави Хърватия в битката за второто място.

Мачът се игра пред празните трибуни на стадион "Максимир" в Загреб заради наказание на домакините, а головете във вратата на Божидар Митрев реализираха Иван Перишич, Иван Ракитич и Никола Калинич. В края на двубоя резервата Дуе Чоп беше изгонен с директен червен картон заради груб фаул срещу Страхил Попов.

Избраниците на Ивайло Петев тотално разочароваха. В нито една ситуация "трикольорите" така и не съумяха да затруднят домакините. Селекционерът на България направи много промени за този мач, но формацията му нямаше никаква идея как да се противопостави на хърватите, водени от Анте Чачич. За него това беше дебют начело на Хърватия след като зае поста от Нико Ковач.

Двубоят започна с "гол от съблекалнята". Не бяха изминали и две минути, когато халфът на Реал (Мадрид) Лука Модрич изведе майсторски Иван Перишич в наказателното поле на България, а играчът на Интер овладя добре и се разписа, като търкулна топката покрай Божидар Митрев - 1:0. В ситуацията българската защита действа неразчетено и позволи на домакините рано-рано да поведат.

В 17-ата гол на Домагой Вида с глава бе отменен поради засада. В 25-ата пък Георги Терзиев беше на път да си вкара куриозен автогол. Митрев спаси пореден удар към неговата врата, топката попадна в Терзиев, който в опита да я изчисти я изпрати с всичка сила право в лявата греда на българската врата. Малко след това Никола Калинич опита да реализира ефектно с пета и не беше далеч да го стори. В 42-ата минута Ракитич отбеляза след страхотна комбинация с Калинич. Последният подаде с пета към играча на Барселона, който озовал се сам срещу Митрев прати топката в долния му десен ъгъл - 2:0. Българската защита не знаеше къде се намира и в тази ситуация.

___________________.jpg

Петев логично потърси промяна и в началото на втората част извади Терзиев и Тодор Неделев, пускайки в игра Иво Иванов и Георги Миланов. Играта на българските национали обаче не потръгна. И след почивката "трикольорите" нямаха идея как да се противопоставят на съперника. За щастие на Митрев хърватите намалиха оборотите, но въпреки това стигнаха до класическия успех. В 81-ата минута и Никола Калинич отбеляза. Домакините организираха перфектна контраатака, при която топката бе центрирана отляво от Перишич към Калинич, който беше оставен абсолютно непокрит на далечната греда и отбеляза с глава за крайното 3:0.

След победата Хърватия остава в битката за второто място в нашата група, която беше предсрочно спечелена от Италия. По-рано днес "адзурите" се наложиха с 3:1 над Азербайджан и се класираха за Евро 2016.

ХЪРВАТИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:0
1:0 Иван Перишич (2), 2:0 Иван Ракитич (42), 3:0 Никола Калинич (81)

Eвроквалификацията по минути - ТУК!


2_1.jpgХЪРВАТИЯ: 23.Даниел Субашич, 5.Ведран Чорлука, 11.Дарио Сърна, 21.Домагой Вида, 4.Иван Перишич topka.jpg, 22.Йосип Пиварич, 7.Иван Ракитич topka.jpg, 10.Лука Модрич (46 smqna.jpg 19.Милан Бадел), 20.Матео Ковачич, 8.Марко Пяца (60 smqna.jpg 13.Дуе Чоп 4erven.jpg), 16.Никола Калинич topka.jpg (86 smqna.jpg 9.Андрей Крамарич)
Резерви: 1.Иван Варгич, 12.Ловре Калинич, 3.Даниел Пранич, 6.Дуйе Цалета-Цар, 2.Шиме Върсалко, 13.Марко Лешкович, 14.Марсело Брожович, 22.Андрей Крамарич, 13.Дуе Чоп, 17.Марио Манджукич, 19.Милан Бадел
Селекционер:
Анте Чачич


БЪЛГАРИЯ: 1.Божидар Митрев, 2.Страхил Попов, 3.Александър Александров, 4.Георги Терзиев (46 smqna.jpg 16.Иво Иванов), 20.Живко Миланов, 16.Симеон Славчев, 23.Христо Златински, 22.Тодор Неделев (46 smqna.jpg 17.Георги Миланов), 10.Ивелин Попов (71 smqna.jpg 7.Михаил Александров), 19.Александър Тонев, 8.Димитър Рангелов
Резерви: 13.Пламен Илиев, 12.Благой Макенджиев, 16.Иво Иванов, 6.Асен Георгиев, 15.Иван Иванов, 21.Антон Недялков, 14.Георги Костадинов, 17.Георги Миланов, 9.Антон Карачанаков, 7.Михаил Александров, 15.Венцислав Христов
Селекционер: Ивайло Петев

Загреб, стадион "Максимир"
Съдия: Рибейро Диаш (Португалия)
Жълт картон: Иван Перишич (Хърватия)
Червен картон: Дуе Чоп (89-Хърватия)



ЕТО КАК ЗАПОЧНА БЪЛГАРИЯ:

_____________________.jpg

Нашата група "Н" за европейските квалификации