Юношата на Славия и бивш футболист на Мизия (Кнежа) - Иван Пещенски, се нуждае от средства за лечение. 35-годишният мъж се бори с левкемията вече година, но лекарите в България не могат да му помогнат повече. Екип в Израел е готов да поеме случая на Иван. Нужни са обаче 250 000 долара, като 100 000 долара от тях трябва да бъдат депозирани преди постъпването му в болничното заведение.

Иван е част от юношеската формация на Славия в периода между 1998 и 2000 година. От 2005-а пък играе за мъжкия отбор в Кнежа, откъдето е родом - Мизия. Там остава малко над три години. Преди да бъде повален от коварната болест работи като кинезитерапевт. Спортът остава в сърцето му. 

Историята на Иван, разказана в официалната страница за набиране на средства във "Фейсбук":

"Иван е на 35. Иван е съпруг, баща, син, брат, приятел, кинезитерапевт - истински човек, събрал в себе си всички тези роли. За съжаление, от преди точно една година Иван е и пациент. След няколко дни с треска, главоболие и изтощение е приет със съмнения за пневмония, а само ден след това чува страшната диагноза - левкемия, остра миелоидна левкемия (много висок риск). 

Следва тотален шок! Как така? Кога? Откъде? Защо? Сигурно има някаква грешка? Та това е Иван - здрав, енергичен, активен, планиращ, неуморен! А изведнъж до такава степен смазан, че не може да седи за повече от 5 минути на стол и не успява да извърви 100 метра без да си почине. За щастие, след отърсването от нелепата ситуация има план за действие - индукция (първа силна химиотерапия), последвана от консолидация (поддържащи химиотерапии) и трансплантация на стволови клетки от съвместим донор, които да доведат до трайна ремисия и до излекуване. 

Звучи... Обнадеждаващо и постижимо и нито Иван, нито близките му се отчайват и предават. Той е решен да мине през тези битки и да излезе като победител в борбата на живот и смърт (буквално), защото има за кого и за какво да се бори! Индукция, консолидация, трансплантация - не е чак толкова зле, май?! Е, само Иван знае как е минал през този ужас, как е оцелял и издържал всичко - брутални химиотерапии, вливани с часове, десетки антибиотици, хидратации и всякакви други хапчета и сиропи, ежедневно бодене, ровене в костите му, изтощителни трески, нулев имунитет със седмици, в които е невъзможно дори да се покаже навън, побъркваща изолация, пропуснати моменти, далеч от семейство и приятели, ежедневен ужас, случващ се на живо наоколо... 

Логично е след тези смазващи изпитания всичко да е както трябва, но знаете, много често нещата не се случват по план. В живота логика няма! И изобщо тук план няма - добре се чувстваш, така и изглеждаш, кръвните ти изследвания също са наред, отдъхнал си, успокоил си се за момент, без да подозираш, че в костния ти мозък вече има 50% ракови клетки, или 66% ракови клетки, или още по-страшно - 87% ракови клетки... Как изобщо си жив?! И така - след всяка малка победа следва безмилостен удар, от който нямаш време дори да се съвземеш, за да предприемеш действия и да спасиш живота си. За Иван и семейството му тези удари са вече няколко, като след последния рецидив на заболяването шансовете, които дават лекарите тук с настоящите възможности, са нищожни. След повече от година в ежедневна битка за Иван, за любимите му хора, за всички медицински специалисти, борещи се "въпреки" - въпреки тежките обстоятелства, въпреки лошия късмет, въпреки всеки малшанс, въпреки отвратителното развитие, въпреки безумната система, въпреки всичко и всички, надеждата се стопява, а шансовете се свеждат до минимум. Шанс обаче дава екип от лекари в Израел, готов да се заеме със случая и да предприеме мерки за излекуване и спасяване - индивидуализирана терапия, последвана от втора трансплантация на стволови клетки. 

Съществуваща възможност, невъзможна за младото семейство. Цената за живота и здравето е космическа - 250 000 щатски долара, като е нужен депозит от 100 000 долара, преди постъпването в лечебното заведение. Но пак продължаваме борбата за живот на Иван "въпреки", защото вярваме, че заедно можем да сбъднем и това, защото вярваме, че заедно човешката добрина и съпричастност могат да превърнат във възможно и невъзможното, защото се надяваме да подкрепите Иван и да се борите наравно с него - заедно за живота му. Защото трябва да има шанс за Иван да бъде жив и здрав - до дъщеря си, до съпругата си, сред приятелите си, с колегите си, в реалния свят - тук, сега и занапред. Моля, помогнете в борбата за един живот и нека го спасим и сбъднем заедно!". 

Всеки, който има възможност и желание да помогне, може да го направи по следния начин:

Райфайзенбанк (България) ЕАД

Иван Емилов Пещенски/ Ivan Emilov Peshtenski

IBAN: BG42RZBB91551010508747

BIC: RZBBBGSF

e-mail: [email protected]