Националният отбор на България победи Казахстан с 2:1 в контрола. Това бе 12-ти мач на селекционера Петър Хубчев начело на „лъвовете“. Статистиката показва баланс от пет победи, едно равенство и шест загуби. Колебливи резултати, но ако погледнем по-детайлно, със сигурност са по-добри от тези, които записаха предшествениците му в последните десетина години. 

Проверка на БЛИЦ ви представя победите на шестима национални селекционери за последните 10 години.

Пламен Марков за втори път поема България в началото на 2008 година и записва 7 мача до края на календарната година. За това време той постига само 3 победи и трите в контроли.

Станимир Стоилов води България в 16 мача, в тях записва само 5 победи – срещу Кипър, Латвия, Грузия, Черна гора и Малта.

Още по-зле се представя наследникът му Лотар Матеус. Германецът е начело на тима ни в 9 мача, за които постига само 3 победи – една от тях е в официален мач (1:0 срещу Уелс в дебюта му), другите две са в контроли.

Наследникът му Михаил Мадански води тима временно за два мача, но претърпя две загуби (от Украйна в контрола и Уелс в квалификация).

Стигаме до Любослав Пенев. Той дебютира начело на България на 29 февруари 2012 година с равен 1:1 срещу Унгария в контрола. Бившият нападател има 24 мача начело на държавния тим, за които регистрира 9 успеха. От тях обаче само 4 са в официални мачове (Армения 1:0 в световна квалификация, Малта 6:0 в световна квалификация, Малта с 2:1 в световна квалификация, Азербайджан с 2:1 в европейска квалификация). Другите пет са в контроли (срещу Холандия с 2:1, Кипър 1:0, Япония с 2:0, Казахстан с 2:1 и Беларус с 2:1).

Следващият селекционер е Ивайло Петев. Той успя да постигне 5 победи - срещу Малта, Азербайджан и Люксембург в квалификации, както и срещу Португалия и Македония в контроли.

Така стигаме до 12-те мача на Петър Хубчев. В тях петте победи са срещу Беларус, Холандия и Швеция в квалификации, както и срещу Саудитска Арабия и Казахстан в контроли.

Равносметката за последните 10 години е общо 83 мача, 30 победи (от тях 16 в контроли), 19 равенства и 34 загуби на националния ни отбор. От тези 83 двубоя единствените две победи в квалификации, които с условности можем да откроим, са 1:0 срещу Северна Ирландия при Пламен Марков и 1:0 срещу Уелс при Лотар Матеус. Естествено, не забравяме двата успеха срещу Холандия в контрола при Любо Пенев и срещу Португалия в контрола при Петев, но все пак става въпрос за приятелски срещи.

Оказва се, че за цяло десетилетие единствените две стойностни и важни победи и то срещу силни съперници са именно при настоящия селекционер Петър Хубчев – срещу Швеция (след 50 години ходене по мъките) и Холандия.

А ето ги и 27-те победи – срещу Малта (4 пъти), Кипър (3 пъти), Азербайджан (2 пъти), Саудитска Арабия (2 пъти), Беларус (2 пъти), Казахстан (2 пъти), Холандия (2 пъти, веднъж в контрола и веднъж в квалификация), Латвия, Черна гора, Грузия, Уелс, Армения, Япония, Македония, Люксембург, Северна Ирландия, Финландия, Босна и Херцеговина, , Португалия (контрола), Швеция (квалификация).
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Победите на Пламен Марков (при втория му престой) начело на България
1:0 срещу Северна Ирландия в контрола
2:1 срещу Финландия в контрола
2:1 срещу Босна и Херцеговина в контрола

Победите на Станимир Стоилов начело на България
2:0 срещу Кипър в световна квалификация
1:0 срещу Латвия в контрола
4:1 срещу Черна гора в световна квалификация
6:2 срещу Грузия в световна квалификация
4:1 срещу Малта в контрола

Победите на Лотар Матеус начело на България
1:0 срещу Уелс в европейска квалификация
2:0 срещу Саудитска Арабия в контрола
1:0 срещу Кипър в контрола

Победите на Любослав Пенев начело на България:
2:1 срещу Холандия в контрола
1:0 срещу Кипър в контрола
1:0 срещу Армения в световна квалификация
6:0 срещу Малта в световна квалификация
2:0 срещу Япония в контрола
2:1 срещу Казахстан в контрола
2:1 срещу Малта в световна квалификация
2:1 срещу Беларус в контрола
2:1 срещу Азербайджан в европейска квалификация

Победите на Ивайло Петев начело на България
1:0 срещу Малта в европейска квалификация
2:0 срещу Азербайджан в европейска квалификация
1:0 срещу Португалия в контрола
2:0 срещу Македония в контрола
4:3 срещу Люксембург в световна квалификация

Победите на Петър Хубчев начело на България
13 ноември 2016 година, световна квалификация
България – Беларус 1:0

25 март 2017 година, световна квалификация
България – Холандия 2:0

31 август 2017 година, световна квалификация
България – Швеция 3:2

13 ноември 2017 година, контрола
България – Саудитска Арабия 1:0

26 март 2018 година, контрола
България – Казахстан 2:1
Общо: 12 мача, 5 победи, 1 равенство, 6 загуби, г.р. 12:19