България и Косово завършиха при 1:1 във втори мач от евроквалификациите за нашите и дебютен за домакините, което е поредно равенство за "лъвовете" след 1:1 с Черна гора в петък.

Двубоят в Прищина предложи много битка и твърди влизания, като Николай Михайлов и защитата ни са с основна заслуга за точката, което е 12-и пореден мач за косоварите без загуба и четвърти пореден мач, завършващ при 1:1 за българите.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Мачът започна добре за нашите и Ивелин Попов се откъсна още във втората минута на мача, но отправи слаб удар от дистанция, вместо да се надиграва с вратаря и защитата на Косово. 

В осмата минута бърза контраатака на българите донесе напрежение пред вратата на домакините, но завърши само с опит за центриране на Неделев, а в ответната атака Рашица беше изведен отляво, преодоля Николай Михайлов и пусна топката към опразнената врата, но Антон Недялков изчисти топката от голлинията.

След четвърт час игра напрежението взе връх и Рахмани избута Малинов без топка пред наказателното поле на Косово за бавене на играта, но реферът предпочете да не показва картон на бранителя на домакините. Минути по-късно Антон Недялков скочи на бой на Войвода за грубо влизане в краката на Спас Делев, но получи жълт картон заедно с косоваря.

Косово стигна до още една сериозна опасност през първата част, като в 24-ата минута Мурики пропусна остро центриране зад гърба си, но Недялков внимаваше и изчисти топката около точката за изпълнение на дузпа.

Около 30-ата минута България опита две бързи атаки, завършили с центрирания на Страхил Попов, но твърде неточни. Малко след това грешка на Симеон Славчев при изнасянето на топката доведе до удар на Целина от границата на наказателното поле, но Михайлов плонжира и отби.

Противно на показаното на терена България поведе в 39-ата минута, след като Божиков се пласира най-добре в наказателното поле след корнер и с глава насочи топката в мрежата за 1:0.

След попадението "лъвовете" демонстративно показаха фланелката на контузения Ивайло Чочев в знак на подкрепа към халфа, който се контузия в евроквалификацията с Черна гора (1:1) в петък.

Минути преди края на първата част Николай Михайлов отново трябваше да спасява вратата си след мощен удар на Рашица, но за пореден път успя да опази мрежата си суха.

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА ЕВРО 2020

Втората част започна с очакван натиск на домакините, като само за пет минути създадоха три добри положения, от които обаче не последва удар към Михайлов. Нашите отвърнаха с контраатака, при която след комбинация Славчев, Делев и Попов се стигна до удар на Малинов, но отбраната на Косово се справи и изби в корнер.

Домакините пропуснаха най-добрата си възможност до момента в мача в 55-ата минута, когато грешка в отбраната на нашите остави Муричи непокрит, той стреля в далечния ъгъл на Михайлов, но топката срещна гредата. Косово все пак стигна до гол в 61-ата минута, когато Зенели отправи удар от дистанция, като Михайлов не видя топката от купа от тела пред себе си (1:1).

Натискът на домакините се усили и след 68-ата минута Петър Хубчев започна да прави смени, като вкара Петър Занев на мястото на Спас Делев. С влизането му тимът ни заигра на контраатака с дълги топки към Ивелин Попов, който в последния четвърт час беше подпомаган от 17-годишния Мартин Минчев, заменил Малинов. Минути по-късно Хубчев извърши третата си смяна и извади Георги Костадинов, заменяйки го с дебютанта Валентин Антов за последните десет минути на мача.

Пет минути преди края на мача именно Антов извърши фаул пред наказателното поле на Михайлов, Зенели стреля, вратарят на нашите не мръдна, но топката не попадна в рамката на вратата му. Домакините не спряха да нападат, а в 90-ата минута Рашица накара нашите да изтръпнат, но Михайлов за пореден път го разочарова и спаси, което беше последната опасност пред нашата врата в мача.

В класирането води Англия с 6 точки от два мача, следва България с две точки от два двубоя, Косово и Черна гора са с по една, но косоварите с мач по-малко, а Чехия е на дъното без точки, също само с една среща в актива си.