Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Лудогорец победи с 2:1 Локомотив (Пловдив) и спечели Купата на България. За тима от Разград това е исторически първи трофей, а освен това селекцията на Ивайло Петев има възможност да направи златен дубъл, ако пребори ЦСКА за шампионската титла.

На финала в Бургас "смърфовете" водеха с 1:0 на полувремето след попадение на Даксон, разписал се в 18-ата минута. Лудогорец обаче стигна до крайния успех с 2 гола на Марселиньо след почивката - в 71-ата и 79-ата минути. По този начин и трите попадения бяха реализирани от бразилци.

Локо (Пд) пък беше принуден да доиграе срещата с човек по-малко, след като в 89-ата минута директен червен картон получи Юнес Бенжалюн за удар без топка срещу съперников състезател.

Битката за трофея се състоя на стадион "Лазур" пред повече от 12 000 зрители, които създадоха невероятна атмосфера. Агитката на Локо (Пд) отново успя да привлече вниманието и дори застраши нормалното провеждане на двубоя. Началото на второто полувреме на финала се забави с почти 5 минути, тъй като "смърфовете" запалиха множество факли и димки, с които засипаха терена. Съдията Станислав Тодоров дори накара диктора на стадиона да обяви, че ако агитката на Локо (Пд) не се укроти, ще се принуди да прекрати мача.

За важния двубой треньорът на "смърфовете" Емил Велев разчита на един от ключовите си играчи - Даксон, който дори започна титуляр и вкара гол. Бразилецът беше заловен в употреба на допинг, но в крайна сметка не получи наказание и днес беше на терена. Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет вчера порица Даксон заради непозволено използвания урбазон в полуфинала срещу Литекс и така той получи право да играе срещу Лудогорец. Треньорът на Лудогорец Ивайло Петев също нямаше проблеми и разчита на най-доброто. 

2_13.jpg

В началните минути играта беше равностойна. Двата тима организираха по няколко атаки, а в 10-ата прехвърчаха първите искри на терена. Тогава Здравко Лазаров се спречка с Мирослав Иванов, но съдията Станислав Тодоров застана между двамата и бързо ги укроти.

В 18-ата минута "смърфовете" вече ликуваха, а Даксон попадна в прегръдките на съотборниците си. Сержиньо центрира от фаул в наказателното поле на Лудогорец, след което Юнес Бенжалюн нанесе удар с глава, Станислав Генчев не изби добре топката, която попадна право в бразилеца и той с мощен диагонален изстрел с десния крак прониза Урош Голубович за 1:0.

В 27-ата минута Здравко Лазаров стреля директно от фаул от над 20 метра, затрудни максимално сръбския страж, който обаче с върха на пръстите си изби в корнер.

2_12.jpg

Първа по-сериозна опасност пред вратата на Иван Караджов дойде в 37-ата. Генчев финтира Даксон на дъгата пред пеналта и с майсторски удар опита да прехвърли юношата на ЦСКА, успя, но не намери очертанията на вратата и топката прелетя покрай лявата греда.

Малко след това Иван Стоянов се озова на стрелкова позиция, но ударът му беше спасен от бившия му съотборник при "червените". Както е известно, миналата година Караджов триумфира с Купата на България, когато ЦСКА победи Славия с 1:0 на финала, но този път шансът не беше на негова страна.

В същото време пък Емил Велев, който тогава беше наставник на "белите" и изпусна отличието, сега го стори за втора поредна година, но вече като треньор на Локо (Пд).

Второто полувреме започна лошо за тима от Пловдив и най-вече за Кокала, който трябваше да извършва принудителна смяна. Централният защитник Танко Дяков се контузи и не успя да продължи участие. Мястото на снажния бранител зае Ангел Йошев. В 60-ата минута "смърфовете" останаха и без голмайстора си до този момент Даксон. Бразилецът също получи травма и се наложи на терена да го заменя Любомир Витанов. Тези две наложителни смени нарушиха игровия ритъм на Локо (Пд) и Лудогорец постепенно пое контрола. Избраниците на Ивайло Петев започнаха по-усилено да преследват изравнителното попадение. Атаките пред вратата на Караджов зачестиха и логичното се случи. В 71-ата минута Марселиньо вкара за 1:1, след като беше изведен отлично от Гъргоров, залъга стража, повеждайки си топката надясно, след което стреля силно и неспасяемо в горния десен ъгъл.

Малко след това бразилецът пропусна да отбележи нов гол. Все пак той стори това в 79-ата минута, когато донесе пълния обрат на Лудогорец. Марселиньо вкара второто си попадение, като отново му асистира Гъргоров. Бразилецът беше изведен сам срещу Караджов и успя да търкулне топката покрай него, пращайки я в долния му ляв ъгъл - 1:2.

3_12.jpg

В 83-ата минута появилият се на смяна Михаил Александров направи фрапантен пропуск, след като пред голлинията не успя да нанесе удар и да вкара, тъй като топката срещна корема му. До края "смърфовете" нямаха сили да стигнат поне до изравнително попадение, което да прати финала в продължения. Селекцията на Емил Велев дори остана в намален състав, след като в 89-ата минута Станислав Тодоров видя как Юнес Бенжалюн удари противник без топка и му показа директен червен картон. 

Носителите на Купата на България по години - ТУК

Финалът по минути - ТУК

Пътят на Лудогорец до Купата - ТУК

ЛОКО (Пд) - ЛУДОГОРЕЦ 1:2
1:0 Даксон (18), 1:1 Марселиньо (71), 1:2 Марселиньо (79)

lok.jpg
ЛОКО (Пд): 12.Иван Караджов, 2.Джереми Родригес, 6.Танко Дяков (52-25.Ангел Йошев), 5.Юнес Бенжалюн, 4.Михаил Венков, 23.Даниел Георгиев, 16.Христо Златински (82-7.Йордан Тодоров), 10.Сержиньо, 87.Даксон (60-44.Любомир Витанов), 77.Здравко Лазаров, 19.Базил Де Карвальо
Резерви: 1.Стоян Ставрев, 25.Ангел Йошев, 3.Валери Георгиев, 7.Йордан Тодоров, 44.Любомир Витанов, 11.Илиян Йорданов, 29.Драги Коцев
Треньор: Емил Велев


ЛУДОГОРЕЦ: 12.Урош Голубович, 20.Шоко, 33.Любомир Гулдан, 5.Александър Барт, 25.Йордан Минев, 8.Станислав Генчев, 18.Светослав Дяков, 22.Мирослав Иванов (59-7.Михаил Александров), 73.Иван Стоянов (90+2-19.Димо Бакалов), 84.Марселиньо, 23.Емил Гъргоров
Резерви: 13.Радек Петър, 4.Мантула, 77.Витиня, 36.Младен Кашчелан, 19.Димо Бакалов, 7.Михаил Александров, 27.Кристиан Кабаселе
Треньор: Ивайло Петев


Бургас, стадион "Лазур" - 12 000 зрители
Съдия: Станислав Тодоров
Жълт картони: Здравко Лазаров, Сержиньо, Джереми Родригес (Локо Пд); Любомир Гулдан, Мирослав Иванов, Йордан Минев (Лудогорец)
Червен картон: Юнес Бенжалюн (89-Локо Пд)