Локомотив триумфира в дербито на Пловдив! "Черно-белите" не оставиха шансове на градския съперник Ботев и се наложиха с 2:0 в среща от 14-ия кръг на Първа лига. Точни на "Лаута" бяха Мартин Камбуров и Парвиз Умарбаев. Двамата вкараха по едно попадение в двете полувременa, като изпълненията им бяха повече от феноменални и със сигурност ще останат сред най-запомнящите се за целия сезон.

Мачът ще остане исторически и заради 15-годишния Ияд Хамуд, който започна като титуляр за Локомотив и така се превърна в най-младия футболист, играл в първия ни ешалон. 

В началните минути домакините бяха по-активният отбор и опитаха на няколко пъти да създадат напрежение пред вратата на Георги Георгиев. "Канарчетата" пък действаха прибрано в отбрана и разчитаха на бързи контраатаки. "Жълто-черните" на няколко пъти съумяха да организират такива чрез Жоао Пауло, но опитните бранители на Локомотив действаха безупречно и не допуснаха опасности пред Ел Харуби.

Така се стигна до 17-минута, когато дебютантът Иян Хамуд изведе добре Мартин Камбуров. Опитният нападател се справи с опеката на защитник и с акробатичен удар откри резултата.

До края на първата част играта се водеше предимно в центъра на терена, като играчите на двата отбора избягваха излишни рискове.  

През второито полувреме ситуацията на терена не се промени. Локомотив действаше по-организирано и поглеждаше по-често към вратата на противника. В 68-ата минута домакините поведоха с 2:0. Точен бе Парвиз Умарбаев, който вкара изключително красиво попадение. Той опъна мрежата с брилянтен удар от далеч без подготовка.

В 73-ата минута Ботев можеше да се върне в мача, но Тодор Неделев изпусна да се разпише от дузпа, отсъдена за фаул срещу самия него. Капитанът на "жълто-черните" обаче стреля слабо и Ел Харуби спаси. Три минути преди края на редовното време Радослав Терзиев от гостите беше изгонен за втори жълт картон. В оставащото време липсваха интересни ситуации и в крайна сметка домакините се поздравиха с 3-те точки.

С този успех Локомотив зае 6-о място с актив от 20 точки. Ботев е на 8-а позиция с 18 пункта. 

ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ) - БОТЕВ 2:0
1:0 Камбуров (17), 2:0 Умарбаев (69)

Срещата по минути:
1 - Начало на мача! 
5 - Жоао Пауло стреля, но Ел Харуби улавя без проблеми.
9 - Бакалов засича с глава центриране отдясно, но Георгиев не среща трудности и улавя коженото кълбо.
17 -  ГОООЛ ЗА ЛОКОМОТИВ! Камбуров се разписва със задна ножица, след като се пребори с бранител на гостите. 
31 - Добро центриране за Камбуров, но в обсега на вратаря на Ботев, който отклонява с една ръка.
45 - Край на първата част! 
----------------------------------
46 - Начало на второто полувреме!
57 - Отменен гол за Локо (Пловдив). Мартин Райнов прати топката във врата на Георги Георгиев, но е бил в положение на засада. Повторенията показаха, че решението на арбитрите е доста спорно. 
69 -  ГОООЛ ЗА ЛОКОМОТИВ! Умарбаев се разписва с шут от въздуха! Страхотен гол за влезлият като резерва футболист! 
73 - Дузпа за Ботев! Неделев стреля от бялата точка, на Ел Харуби спасява.
87 -  Ботев остава с 10 човека, след като Радослав Терзиев е изгонен за втори жълт картон. 
90+4 - Край на мача! 

Състави:

Локомотив (Пловдив)16.Юсеин Ел Харуби, 71.Пламен Крумов , 6.Кирил Котев, 5.Павел Виданов , 14.Иван Горанов, 17.Ванчо Траянов, 18.Мартин Райнов, 11.Мартин Камбуров  , 27.Димо Бакалов (61SubstitutedSubstituted Дани Кики), 10.Веселин Марчев , 77.Ияд Хамуд (46 SubstitutedSubstituted Умбараев )
Резерви: 1.Илко Пиргов, 7.Георги Вълчев, 9.Дани Кики, 13.Симеон Райков, 39.Парвиз Умарбаев, 23.Мигел Анхел Луке, 19.Димитър Велковски
Треньор: Едуард Ераносян

Ботев (Пловдив): 22.Георги Георгиев, 2.Цветомир Панов, 6.Даниел Златков , 18.Радослав Терзиев , 25.Крум Стоянов, 8.Тодор Неделев, 10.Серкан Юсеин (77 SubstitutedSubstituted Куртев), 14.Меледже Омнебес (55 SubstitutedSubstituted Иван Стоянов), 16.Стенио дос Сантос, 20.Омар Косоко (81 SubstitutedSubstituted Милев), 37.Жоао Араужо
Резерви: 21.Мартин Димитров, 5.Кристиан Димитров, 11.Кристиан Добрев, 45.Наско Милев, 71.Милен Кикарин, 73.Иван Иванов, 88.Даниел Кутев
Треньор: Николай Киров

Съдия: Николай Йорданов

Жълти картони: Виданов, Крумов, Камбуров (Локомотив), Терзиев, Златков (Ботев)
Червен картон: Радослав Терзиев (Ботев)

Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига