Георги Дерменджиев е новият треньор на Левски. 64-годишният специалист има изключително интересна житейска история, която преминава през спецчастите, ужасна декомпресия на белите дробове, за да се стигне до 1/8-финал в Европа, историческата първа българска победа в Шампионската лига.

Георги Дерменджиев е роден на 4 януари 1955 г. Футболната му кариера започва като ученик в махленския отбор на квартала около стадион „Девети септември“ в Пловдив. С този тим първо печели градския турнир на Пловдив, а след това взима титлата и на републиканско ниво. След това избира да премине в школата на Локомотив (Пловдив), тъй като „черно-белите“ давали по-голяма перспектива на собствените си юноши. Винаги усеща подкрепата на родителите си, въпреки че баща му не отива да гледа нито един негов мач при юношите.

Остава при „железничарите“ до влизането в казармата, където е първо е разпределен в специалните части на ВВС. Там от учения забравя за футбола, но по-късно е преместен в Трудови войски и играе за Ударник (Пловдив). По време на военния национален шампионат е забелязан от легендарния Атанас Пържелов, който го привлича в Славия. При „белите“ остава шест години и играе в изключително силен отбор с Андрей Желязков, Чавдар Цветков, Боби Григоров. През 1980 година печелят Купата на Съветската армия и изпускат в последния момент титлата, която я грабната от ЦСКА. В края на сезона Дерменджиев получава тежка контузия, която го изважда от игра за половин година и приключва кариерата му в Славия.

Winbet - удвои тръпката от победата! (18+)

Мести се в Янтра (Габрово) и на една контролна среща с руски отбор се случва тежка контузия, която може да коства живота му. Получава декомпресия и разкъсване на белите дробове. Следва един месец на системи и ударни дози лекарства и Дерменджиев успява да оцелее.

Още като ученик Георги проявява афинитет към треньорството. Следи тренировките на чуждестранните отбори, които идват в България. Като футболист пък си води записки от заниманията на отборите си. Още като играч на Славия завършва ВИФ (сега НСА). Треньорският му път в мъжкия футбол започва в Спартак (Пловдив), където е асистент на Атанас Драмов. След това сам застава начело на „гладиаторите“, но след проблемите със спонсора „Агробизнесбак“ тимът изпада. През 1999 година се мести в Ловеч, за да поеме дублиращия отбор на Литекс за участие във „В“ група. След това става помощник-треньор в първия тим на „оранжевите“ и работи с Ферарио Спасов, Димитър Димитров-Херо, Стойчо Младенов, Чедомир Джуинджевич, Ицхак Шум, Михай Стойкица, но сам признава, че най-много е научил от Люпко Петрович. Като асистент в Ловеч печели Купата на България три пъти – 2001, 2004 и 2008 г.

През 2008 година се връща в родния си Пловдив, за да стане главен мениджър на Ботев. Не се задържа дълго при „канарчетата“. След това е помощник-треньор на Драголюб Симонович в Сливен, а по-късно поема тима от града на стоте войводи. През 2011 година идва поканата на Ивайло Петев да му стане асистент в Лудогорец. Двамата се познават от времето им в Ловеч. Остава помощник-треньор и под ръководството на Стойчо Стоев, с когото класират разградчани на 1/8-финалите на Лига Европа през сезон 2013/14.

През лятото на 2014 година Стоев е уволнен, а Георги Дерменджиев назначен за треньор на „орлите“. Следва знаменитият плейофен мач за Шампионската лига със Стяуа и геройството на Козмин Моци при дузпите. След влизането в групите на турнира пловдивчанинът води тима си на знаменитите стадиони „Анфилд“ и „Сантяго Бернабеу“, тъй като Лудогорец се пада в Група „В“ с Реал (Мадрид), Ливърпул и Базел. Срещу швейцарците е записана и първата победа на български отбор в групите на Шампионската лига – 1:0 с гол на Йордан Минев на 22 октомври 2014 г. В края на годината е определен за най-добър треньор за 2014 г.

В края на сезона напуска Лудогорец, но на 6 ноември 2015 година се завръща начело на отбора след провалите в тима на Бруно Рибейро и Едуард Ераносян. Година по-късно класира Лудогорец за втори път в групите на Шампионската лига. На 9 август 2017 година подава оставка, след като губи след дузпи от Ботев (Пловдив) в мача за Суперкупата на България. С работата си като помощник-треньор в Разград помага на Лудогорец да спечели шампионските титли през 2012, 2013 и 2014 г. и взима купата 2012 г., а под негово ръководство тимът триумфира в шампионата през 2015, 2016 и 2017 г. и вдига Суперкупата през 2014 г.

Последното треньорско предизвикателство в кариерата на Георги Дерменджиев беше в Казахстан, където в първата половина на 2018 година води Ордабаси. Клубът обаче беше ударен от финансови проблеми. Треньорите и играчите бяха оставени без заплати за 3-4 месеца. Поради тази причина българският специалист прекратява договора си с Ордабаси по вина на клуба.

Оттогава Георги Дерменджиев беше без работа. През този период името му беше споменавано като възможните варианти за спортен директор на Ботев (Пловдив). Сега вече 64-годишният треньор отново е зает с футбол, след като се зае с трудната задача да сложи край на сушата за трофеи в Левски.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ТОВА Е ГЕОРГИ ДЕРМЕНДЖИЕВ
Роден на 4 януари 1955 г. в Пловдив

Пост като футболист: защитник
КАРИЕРА КАТО ФУТБОЛИСТ
Юноши: Локомотив (Пловдив)
1976-80 Славия
1980-87 Янтра

КАРИЕРА КАТО ТРЕНЬОР
1998 Спартак Пловдив (помощник)
1998-99 Спартак Пловдив
1999-2008 Литекс (помощник)
2008 Ботев Пловдив (главен мениджър)
2008-09 Сливен (помощник)
2010-11 Сливен
2011-14 Лудогорец (помощник)
2004-15 Лудогорец
2015-17 Лудогорец
2018 Ордабаси
2019- Левски

УСПЕХИ КАТО ФУТБОЛИСТ
Купа на Съветската армия – 1980 (със Славия)

УСПЕХИ КАТО ТРЕНЬОР
Шампион - 2015, 2016, 2017 (с Лудогорец)
Суперкупата на България – 2015 (с Лудогорец)