Треньорът на Левски Делио Роси говори по всички актуални въпроси около тима и за предстоящото дерби срещу ЦСКА тази събота в Първа лига.

"Исках да получа нов стимул и се радвам, че имах възможността да дойда тук. Сблъсках се с много трудности. Обичам предизвикателствата и затова избрах Левски и България. Минаха доста години, след като спечелих Купата на Италия с Лацио. Човек трябва да се развива. Аз искам да работя и да подобрявам нещата с всеки изминал ден”, започна Делио Роси интервюто си пред „Диема Спорт”.

„Не съм обещавал нищо на президента на клуба. Казах само, че аз не искам да бъда продавач. Аз обичам да работя. Ще бъда щастлив да видя президента щастлив, ако спечелим трофей. Не знаех с какво се сблъсквам - това беше най-трудното. Исках възможно най-бързо да наложа моите възгледи и начин на работа. Сблъсках се с нови традиции. В основата е да убедя играчите в моите методи. Мисля, че вече съм го направил. Тогава един треньор може да се успокои. Доволен съм от това, което направихме до момента. Има и още неща, които ще трябва да се променят във времето”, продължи италианският специалист.

„Знаете, че футбола се играе в две фази - когато владееш топката и когато тя е в противника. Всеки един трябва да играе еднакво добре и в двете фази. Радващо е, че имам футболисти, които могат да решават мачовете. Ясно е, че Яблонски се включва добре при статични положения и успява да отбележи. Работим върху статичните положения. Те помагат много в мачовете. По време на тренировките заучаваме част от тези ситуации. Искам хората да разпознават Левски. Да видят стила на игра на тима. Със сигурност не искам да виждам отбор, който играе грозно и не печели. Искам да надиграваме отборите и да печелим”, категоричен е Роси.

„По време на мачовете могат да се правят 3 смени, но понякога може да се направят и 1-2 смени в началото на мача. Аз направих 4-5 промени в стартовия състав за Купата на България. Трябва да има един гръбнак и да се правят малко промени. С Кабрал не е станало нищо фатално. Футболистите трябва да изпълняват това, което им казвам. Понякога се карам, когато правят нещо, което не ми харесва и повишавам тон. Не виждам нещо необичайно да няма фенове и медии на тренировките. Искам да отработя неща, които да не се виждат. Искам да подобрим някои детайли и това да не се вижда от другите. Мисля, че към всеки един играч треньорът трябва да намери подход. Когато казваш дадено нещо на един футболист, трябва да намериш начина, по който да им го поднесеш”.

„Не искам да предричам какво ще стане в бъдещето. Не искам да обещавам нещо, което е напред във времето. Искам да инвестирам в бъдещето. В края на краищата това е спорт и най-важното е да печелиш. Загубите са лоши. Трябва и много работа, защото трябва да се печели със стил и класа. Важно е да има обединение в клуба. Българите му придават индентичност. Те трябва да са гръбнак. Чужденците понякога внасят класа. Ние търсим най-доброто лице. Няма значение по какъв начин ще го постигнем и постепенно да се развиваме”, каза още италианецът.

„Паузата в първенството ще бъде дълга. Мисля, че ще трябва да поработим. Трябва да направим добра подготовка, защото това е от ключово значение за един отбор. По време на подготовката ще имаме определени цели, които трябва да постигнем. Ако се отвори възможност, може да се подсилим. Има нужда на две-три позиции да се подсилим, но не на всяка цена. Със сигурност има огрома разлика за начина, по който е направена подготовката. Това е важна част през годината. Трябва да поддържаш нивото през годината. Трябва да тренираме добре. Всеки един отбор иска агресивен отбор, който налага стил, с който всички се съобразяват. Това става с много работа, а физическата подготовка е важна част от този процес”.

„Лудогорец и ЦСКА са силни отбори, но Левски не трябва да е съобразява с никой. Не искам да говоря за другите отбори. Ние трябва да се подобряваме. Преди да дойда в България не бях запознат с дербито срещу ЦСКА. Аз съм играл много подобни дербита. Този мач е много важен. Това са два амбициозни отбора с високи цели. Победата в този мач ти дава много. Това е мач, който не трае само 90 минути, а 3-4 месеца до следващото дерби. Ние трябва да направим всичко възможно, за да зарадваме своите фенове. Думите на Бодуров са доста силно казани, това не е война, а футбол. Знам, че мачът е важен, но такова сравнение не бих казал. Това е мач Левски срещу ЦСКА, не бива да го делим на най-добра защита срещу най-добро нападение. Това е един мач, който да ни покаже докъде сме стигнали. В тези мачове важна е победата, без значение как ще я постигнеш. Футболистите трябва да излязат без да се притесняват. Да играят без тревога, да са спокойни. Имал съм мачове, преди които е искан допинг контрол, но сега не мога да се сетя. Не виждам това да е много важно”, коментира Делио Роси за предстоящото дерби.

„Не мога да работя малко. Обичам си работата. Сега ви давам интервю, а не обичам да го правя. Искам да говоря на терена. Треньорът трябва да е посветен на работата си. Феновете на Левски са страхотни. Бързо ме приеха. Направиха така, че да бъда у дома си. Знам каква отговорност съм поел. Футболът е нищо без феновете. Те трябва да получат нужната радост от това, което показва техния отбор. Животът е различен тук, но не е трудно да се живее в България. Навсякъде от вкъщи отивам на терена. София е страхотен град. Нямам свободно време, мисля за футбол. Семейството ми липсва, но такава е моята професия. Трябват и лишения. Семейството е най-важната част за мен. На мен ми харесва подкрепата, която получавам от жена ми и дъщеря ми", завърши Роси.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма