Преди повече от 40 години Милан акостира отново в България. Минали са десетина години от първата визита – срещу Левски, а този път съперник е Академик София. Жребият през 1976 година отрежда на нашите „студенти“ да се изправят срещу италианския гранд в 1/16-финалите за Купата на УЕФА. В предишния кръг Академик изхвърля от надпреварата чешкия Славия (Прага) след геройство. В първата среща нашите губят в Чехия с 0:2, а на реванша побеждават с 3:0.

И така Милан идва с всички звезди по онова време – на вратата Албертози. В състава са Коловати, Ривера, Фабио Капело, който току-що е преминал в Милан от Ювентус, Бигон. Ако двубоят е десетина години по-късно или в наши дни, информацията за противника спокойно ще бъде достъпна. Но тогава...

Треньорът на Академик Данко Роев решава да замине за Италия, за да заснеме мач на Милан срещу Сампдория. За да може да разузнае италианските звезди. Но стига само до... Белград. За зла беда времето си прави лоша шега с треньора на българския тим. Падат гъсти мъгли и отменят всички полети. Така Роев не стига до Ботуша и се връща в София. Без грам информация за актуалното състояние на Милан. Специалистът се принуждава да моли журналисти от Италия да му четат какво пише в местните вестници за Милан, за да има все пак някаква информация.

Затъмнението обаче не пречи по никакъв начин на Академик и родните футболисти. 15 000 души се събират на стадион „Васил Левски“ и стават свидетели на победа с 4:3. И до днес това е единственият успех, който български тим постига срещу Милан. Два гола отбелязва Тодор Паунов, по един добавят Красимир Манолов и Альоша Димитров. За гостите два пъти се разписва Фабио Капело, а един гол вкарва Коловати.

На полувремето резултатът е 3:1 за Академик (София). Феновете са пощурели от радост, а италианците влизат в съблекалнята като попарени. Треньорът им Маркиоро едва не получава нервна криза от резултата. В 51-ата минута резултатът става 4:2 за българите. След това футболистите на Академик пропускат три пъти да вкарат още голове във вратата на Албертози. И вместо това получават попадение от Капело за 4:3.

След края на двубоя Стефан Първанов отива при Джани Ривера и го моли да си разменят фланелките. Тогава тази практика не е често срещана както сега. Ривера е бесен след развоя на мача и отговоря с краткото "No possibile" и допълнително измърморва нещо. Нашият му отвръща и тогава Ривера избухва и започва да рита във въздуха, ядосан от загубата.

За победата футболистите на Академик София трябва да вземат премия от по 100 лева, но след приспадане на данъците бонусът е намален на 90 лева. На следващия ден след мача героят голмайстор с две попадения – Тодор Паунов, има изпит. Отива на старото кино „Тина Киркова“, където е канцеларията, в която трябва да му бъде заверена книжката. По улиците никой не го познава, а предишната вечер е вкарал два гола на Милан и мачът е бил предаван пряко по телевизията.

Двубоят в Милано на "Сан Сиро" е наблюдаван от 30 000 зрители. И тук не липсват куриозни моменти. Срещата е прекратена в петата минута. Съдията Линемайер умолява Юлиян Иванов, който носи фланелка с номер 14, да я замени с друга, защото по онова време са разрешени само такива от 1 до 11. Оказва се, че футболистът играе с номер 14, защото си е забравил фланелката в хотела, а от Академик нямат резервна със същия номер. Арбитърът е категоричен, че ще прекрати мача, като ще даде рапорт гостите да бъдат дисквалифицирани. Тогава се намесва докторът на отбора Стоян Костадинов. Той вади от лекарската чанта дебело руло лейкопласт и закрива единицата от номер 14. Така Иванов продължава с номер 4. Милан повежда с 2:0 след голове на Калоне в 12-ата и Морини в 27-ата минута (на снимката вдясно).

В 29-ата минута Илия Чалев бележи кристален гол, но Линемайер го отменя заради съмнителна засада. Заради гузност не наказва играчите на Академик, които започват очевадно да го бутат брутално. Вестник "Ил джорнале нуово" пише за срещата: "Горките футболисти от София. Ако съдията не им бе отменил скандално гол и не подпираше домакините, Милан щеше да бъде елиминиран."
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ

20.10.1976, 1/16-финал за Купата на УЕФА
Академик (София) - Милан 4:3
1:0 Тодор Паунов (18), 2:0 Красимир Манолов (25), 2:1 Фабио Капело (33), 3:1 Ал. Димитров (40-дузпа), 3:2 Коловати (47), 4:2 Тодор Паунов (51), 4:3 Фабио Капело (80)

АКАДЕМИК: Георги Тиханов, Илия Чалев, Борис Ангелов, Стефан Първанов, Юри Николов, Валери Спасов, Богомил Симов, Тодор Паунов (74 – Димитър Гологанов), Красимир Манолов, Красимир Горанов (82 - Йордан Николов), Альоша Димитров

МИЛАН: Албертози, Анкуилети, Малдера, Морини (81 - Сабадини), Коловати, Турове, Ривера, Капело, Силва (56 - Винченци), Бигон, Калоне

Стадион: "Васил Левски" - 15 000 зрители
Съдия: Жорж Конрат (Австрия)
Жълти картони: Турове, Морини, Ривера (Милан)

03.11.1976, 1/16-финал-реванш
Милан – Академик (София) 2:0
1:0 Калоне (12), 2:0 Морини (27)

МИЛАН: Албертози, Анкуилети, Малдера, Морини, Бет, Турове (57 -Биазола), Ривера, Капело, Калони, Бигон, Винченцо

АКАДЕМИК: Тиханов, Чалев, Ангелов, Иванов, Ю. Николов (46 - Първанов), Янков, Симов, Паунов (71 – Красимир Горанов), Манолов, Спасов, Димитров

Стадион: "Сан Сиро" - 30 000 зрители
Съдия: Ерих Линемайер (Австрия)