След пловдивското дерби вчера мнозина се питат кое е малкото момче, изненадващо започнало сред титулярите на Локомотив при победата с 2:0 над Ботев. Треньорът на "смърфовете" Едуард Ераносян предприе голям риск, доверявайки се на голобрадия юноша Ияд Хамуд, който обаче не прегоря и дори подаде на Мартин Камбуров за откриването на резултата в 17-ата минута. БЛИЦ СПОРТ ви предлага прелюбопитната история на абсолютния дебютант, за когото несъмнено в бъдеще тепърва ще се говори и пише.

Рекордът
Ияд Хамуд е роден на 24 юли 2001 година и стана най-младият футболист, роден през ХХI век, който играе в родния елит. След три дни юношата на "смърфовете" ще навърши 15 години и 4 месеца. Хамуд обаче остана малко зад рекорда на България. Янко Кирилов играе за Левски на 15 години и 2 месеца през 60-те години на миналия век. Тогава той подобрява постижението на легендата Георги Соколов, датиращ от далечната 1957 г.

Семейството
Ияд Хамуд произхожда от скромно семейство. Баща му е ливанец, казва се Омар, а майка му българка - Мария. Тя е родом от Бургас, а семейството се мести в Пловдив, когато Ияд е на 9 годинки. Хамуд-младши има и ливанско гражданство. 

Първите стъпки във футбола
Новата звезда на Локомотив (Пловдив) всъщност сега можеше да носи екипа на Ботев. "Жълто-черните" обаче го изпускат с лека ръка. Хамуд живее в близост до стадиона на Ботев и напълно логично баща му го води там с идеята да го запише в детския отбор. Ияд е на 9 години, но явно не се явява на стадион "Христо Ботев" в точния момент. Служител в Ботев го отказва с думите: "Как да тренираш, като отборът сега не е тук, а е на лагер. Ела след няколко дни". Натърпеливият Хамуд обаче не чака "канарчетата" и моли баща му да го заведе в Локомотив. Така Ияд се озовава на "Лаута", където треньор при юношите сега му е Христо Телкийски. Известно време Хамуд е под крилото на Митко Джоров, към когото се привързва. Откривателят на редица футболни таланти дава ценни напътствия на младока, но решението на Христо Крушарски да махне Джоров не се харесва на мнозина, дори и на Ияд. "Искаме Джоров обратно!", призовава преди месеци Хамуд, публикувайки във "Фейсбук" снимка на любимия си треньор. В националния отбор до 16 години работи с Викторио Павлов.

Неуморният Хамуд... или по-точно Машината
Техничният централен нападател не спира да ниже гол след гол за юношите на Локомотив. И по-точно за няколко от формациите на "смърфовете". Преди месеци Хамуд за малко да запише невероятно постижение. Сутринта играе за своя отбор - на 15-годишните, след което е на терена и за по-големите, а за капак е записан резерва в среща на тима до 19 години. Но остава на пейката и за малко да играе в три мача за един ден.

Пробите в Арсенал и отказаните пари от Лудогорец
Големият талант на Локомотив (Пловдив) отдавна е следен от редица чуждестранни клубове, въпреки крехката си възраст. Хамуд вече беше на проби в Арсенал, Сток Сити и Шефилд Уендзи. Това лято изигра няколко успешни мача за "кукумявките", дори вкара голове. Ръководството на Шефилд Уензди веднага задейства план за привличането му, но от "Лаута" на този етап не смятат да изпускат Ияд.

Преди година Хамуд е отказал да премине в школата на шампиона Лудогорец. "Локомотивец съм от дете, искам да сбъдвам мечтите си на "Лаута" и да радвам великата ни публика. На този етап не мисля за трансфер", категоричен е Ияд Хамуд, който е редовен ученик, а най-много се притеснява, когато го изпитват по математика.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ