В следващите дни ръководството на ЦСКА ще вземе мерки относно изграждането на нов клубен стадион. Клубът има големи разногласия с авторите на проекта за Борисовата градина по отношение на възможностите за дейност по "Армията". При актуалната ситуация не се позволява ново строителство, а единствено ограничена реконструкция. Това изобщо не удовлетворява ЦСКА. Ръководството планира пълно преобразяване на стадиона, а от клуба подчертаха, че в процеса няма да падне нито едно дърво.

В следващите дни ЦСКА ще внесе подробен план за изцяло нов вид на "Армията". По този начин "червените" ще опитат да убедят авторите на проекта за Борисовата да позволят изграждането на нов стадион.

Основният проблем пред ЦСКА идва именно от проекта за план, който не позволява строителство, а само реконструкция. Проектът бе публично обсъден в сряда. Архитект Атанас Ковачев, който е автор на проекта, и кметът Йорданка Фандъкова потвърдиха намерението си да не позволят изграждането на ново съоръжение. Същата позиция отстоява и главният архитект на София Здравко Здравков. Архитект Ковачев все пак посочи, че капацитетът на стадиона може да се разшири, като се премахне пистата.

ЦСКА има пълна подкрепа в своите намерения от Министерството на спорта, което на практика е собственик на "Армията". Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че грижата за обектите е на техните собственици. От ЦСКА обаче питат как да се погрижат за стадиона, след като са с вързани ръце за изграждането на нов. Трябва да се отбележи, че в сутрешното гостуване в “Нова” вчера архитект Здравков заяви, че преработване на плана е възможно:

"Има доста предложения по плана, които ще бъдат разгледани в рамките на следващите седмици, след което ние на Експертен съвет ще разгледаме постъпилите възражения, препоръки и предлагам след това, когато направим обобщаването, да се видим отново, защото може да се наложи преработка изцяло на този план", каза Здравков.

Всеки заинтересуван има възможност да подаде възражение, предложение или препоръка във връзка с проекта за Борисовата градина до 19 юни. ЦСКА ще се възползва от това право, за да начертае подробно намеренията си за "Армията".

"Искаме на мястото на старото да изградим нещо ново, което да остане за поколенията", коментираха от клуба пред "Тема Спорт".

Финалното обсъждане на проекта за план на Борисовата градина ще бъде на 26 юни (сряда) в УАСГ от 17:30 часа. Авторът архитект Ковачев изрази надежди, че проектът може да бъде приет в рамките на 6 месеца.
ТЕМА СПОРТ